Tujina

ZDA razpete glede Izraela

Moskva, 19. 03. 2010 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko bližnjevzhodna četverica Izrael poziva k ustavitvi dejavnosti v zvezi z gradnjo judovskih naselbin, Clintonova vztraja, da imata ZDA in Izrael močne in trajne odnose.

Varnostni zid na meji z Zahodnim bregom
Varnostni zid na meji z Zahodnim bregom FOTO: Reuters

Bližnjevzhodna četverica je Izrael pozvala, naj ustavi vse dejavnosti v zvezi z gradnjo judovskih naselbin, in izrazila globoko zaskrbljenost nad razmerami na območju Gaze, je po srečanju četverice v Moskvi sporočil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

"Četverica poziva vlado Izraela, naj zamrzne vse dejavnosti, povezane z naselbinami, odstrani oporišča, zgrajena od marca 2001, in se vzdrži rušenja in deložacij v vzhodnem Jeruzalemu," je četverica poudarila v izjavi, ki jo je prebral Ban. "Enostranska dejanja nobene od strani ne morejo prejudicirati izida pogajanj in jih mednarodna skupnost ne bo priznala," je dodal Ban.

Četverica, ki jo sestavljajo ZN, EU, ZDA in Rusija, je izrazila tudi zaskrbljenost nad razmerami na območju Gaze. "Četverica je globoko zaskrbljena zaradi vse slabših razmer v Gazi, vključno s humanitarnimi razmerami in položajem človekovih pravic civilnega prebivalstva, in poudarja nujnost trajne rešitve za krizo v Gazi," je dejal Ban.

Ban je še dejal, da bi morala pogajanja med Izraelom in Palestinci pripeljati do dogovora v 24 mesecih. Takšna rešitev bi po njegovih besedah "končala okupacijo, ki se je začela leta 1967", in pripeljala do vzpostavitve "neodvisne, demokratične in za življenje sposobne palestinske države, ki bo živela v miru in varnosti ob Izraelu in drugih sosedah".

Nerealistična časovnica?

Izrael je do izjave kritičen. Kot je dejal zunanji minister Avigdor Lieberman, izjava zmanjšuje možnosti za sklenitev mirovnega dogovora. "Miru ni mogoče vsiliti z nerealistično časovnico," je dejal.

Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat pa je v imenu palestinskih oblasti pozdravil poziv četverice. "Pozdravljamo izjavo in pozivamo četverico, naj svoje besede spremeni v zavezujoče mehanizme na terenu, tako da bo Izrael spoštoval svoje zaveze, predvsem ustavitev vseh dejavnosti, povezanih z naselbinami, na vseh palestinskih ozemljih – na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu," je sporočil Erekat.

Močni in trajni odnosi?

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je po srečanju četverice izjavila, da imata ZDA in Izrael "močne in trajne odnose" kljub zadnjim napetostim zaradi načrtovane gradnje judovskih naselbin. "Naši odnosi so v teku. So globoki in široki, močni in trajni," je izjavila Clintonova.

Clintonova je dodala, da ZDA stojijo za pozivom četverice k zamrznitvi vseh dejavnosti, povezanih z naselbinami. "Vsi obsojamo napoved in vsi pričakujemo, da bosta šli strani v smeri neposrednih pogovorov," je poudarila. "Verjamemo, da je začetek neposrednih pogovorov zelo v interesu Izraela kot tudi v interesu Palestincev," je dodala ameriška državna sekretarka.

Medtem je zaskrbljenost zaradi napovedane gradnje novih judovskih stanovanj v vzhodnem Jeruzalemu izrazila tudi Velika Britanija. "Menim, da je to, kar se dogaja v zadnjih tednih, zelo zaskrbljujoče," je izjavil britanski premier Gordon Brown. Poudaril je, da mora Izrael ustaviti program naseljevanja, če je to ovira za oživitev pogajanj med Palestinci in Izraelom.

Novi napadi

Izraelska letala so medtem davi bombardirala območje Gaze kot povračilo za četrtkov raketni napad na izraelsko vas ob meji z Gazo, v katerem je bil ubit tajski delavec. Izraelska letala so napadla šest "terorističnih točk", med katerimi so bili obrat za proizvodnjo orožja in dva skrivna predora pod mejo med Gazo in Izraelom.

V Hebronu na Zahodnem bregu pa se je danes okoli 300 palestinskih protestnikov spopadlo z izraelskimi varnostnimi silami. Nanje so metali kamenje, na kar so Izraelci odgovorili s solzivcem.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abeceda123
20. 03. 2010 18.02
Ni nikakršne razprtije, le preveč očizno je postalo da ZDA "navija" za Izrael.
porka.malorka
19. 03. 2010 20.47
lesnikovsok Ne bodi tako brezobrazen. Židje ali muslimani to so isti narod- Semiti. In obojih nočemo za sosede.
bigich
19. 03. 2010 18.19
Bog o judih pravi >> resnicno oni so potomci svinj in opic <<. Jaz verjamem svojemu stvarniku. Vsaj po dejanjih judov je to vec kot ocitno.
gabrielxy
19. 03. 2010 17.35
Cilj je uničenje Izraela tko al drugače samo Bog tega ne bo dovolil.
jasamtaj
19. 03. 2010 17.28
lesnikovsok ok potem napisi razlog ????
MERDE-AVE-MERDE
19. 03. 2010 17.02
Izrael in amerika sta kriva za večino gorja na planetu
lesnikovsok
19. 03. 2010 16.48
kaj je kle spornega? raje imam žida za soseda kokr pa muslimana
lesnikovsok
19. 03. 2010 16.46
raje imam žida za soseda kokr pa muslimana
Igor__Zmaj
19. 03. 2010 15.37
Amerika in Izrael imata že od nekdaj "globoke" odnose. Židje složno je.be.jo Ameriko in cel svet ...
laufer
19. 03. 2010 15.24
Kdor si je s krvjo priboril zemljo ob napadu agresorjev, mu je ni pootrebno vrniti. Zato Izrael; GRADI!
TV-MindControl
19. 03. 2010 15.10