Tujina

'ZDA izumile aids za temnopolte'

New York, 30. 04. 2008 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obama se je odpovedal svojemu pastorju, saj je ta zatrjeval, da je ameriška vlada "izumila“ aids za svoje temnopolte državljane.

Pastor Jeremiah Wright je ameriškemu predsedniškemu kandidatu Baracku Obami s svojimi nastopi naredil precejšnjo škodo. Že pred šestimi tedni so v javnost prišli posnetki pastorjevih pridig, med katerimi preklinja ZDA. Takrat je Obama dejal, da se z nekaterimi pastorjevimi izjavami ne strinja, vendar pa se mu ne more odreči, kot se ne more odreči svoji beli babici, ki se je bala črncev.

Pastor Wright je s svojimi izjavami škodoval kampanji predsedniškega kandidata.
Pastor Wright je s svojimi izjavami škodoval kampanji predsedniškega kandidata. FOTO: Reuters

Zdaj si je očitno premislil. Pastor je v zadnjih dneh opravil nekaj javnih nastopov, s katerimi se je skušal braniti, a je le poslabšal situacijo. Wright je ameriško vlado obtožil, da je "izumila“ aids za svoje temnopolte državljane, da bi jih na ta način ubila. Hkrati je dejal, da se Obama z njim ne strinja le zato, ker je politik in želi biti izvoljen. Obama je dejal, da je razočaran in ogorčen nad pastorjevimi izjavami, ki so v popolnem nasprotju s tistim, kar njegova kampanja predstavlja in skuša narediti.

"Pastorja Wrighta poznam 20 let in oseba, ki sem jo videl v ponedeljek, ni ista oseba, ki sem jo spoznal pred 20 leti," je dejal Obama.

Pastor Wright je v eni od svojih pridig dejal tudi, da je Amerika sama kriva za dogodke 11. septembra, Hillary Clinton pa naj bi imela prednost pred Obamo le zato, ker je bela.

Obama se je od izjav pastorja distanciral.
Obama se je od izjav pastorja distanciral. FOTO: Reuters

Kljub zdajšnjemu distanciranju, pa analitiki pravijo, da se je Obama pastorju prepozno odrekel. Obama je več mesecev napadal slabo presojo Clintonove, ker je glasovala za vojno v Iraku, zdaj pa se mnogi sprašujejo o dobri presoji Obame.

Predsedniški kandidat je namreč kar 20 let hodil v cerkev k človeku, ki ima izrazito odklonilen odnos do ZDA. Wright je bil tudi tisti, ki je Obamo poročil z ženo, krstil pa je tudi oba njegova otroka. Eden od političnih komentatorjev je dejal, da je tako distanciranje očitno politično motivirano, saj pastor ni rekel ničesar, česar ni govoril že preteklih 30 let.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

___
02. 05. 2008 12.34
Nobody cares. Baba al pa črnc... jenkijem se kisa.
senz
01. 05. 2008 21.35
tretji kandidat za predsednika amerike oz. republikanski kandidat je john mccain in res ni dvakrat za rect, da kjer se prepirata dva, trtji dobiček ima
budda
01. 05. 2008 11.12
pastor ima kar prav... ni dvakrat za rečt, da ga ne bo v bližji prihodnosti kakšna "kap" ali pa bo "pobegnil" v neznano. in potem folk pljuva po ostalih državah, ki uporabljajo take prijeme...
JazNisemTi
30. 04. 2008 18.13
Robinud, če že očitaš neargumentirane trditve, bi lahko sam (če ne drugega, pa vsaj za zgled) podal kakšnega. Tako, za lepši dan in boljšo vibro. :) Sicer pa navijam za Obamo, pa naj bodo njegovi prijatelji še tako radikalnega mnenja...
robinud@volja.net
30. 04. 2008 17.33
secret, šur , dokazov pa sploh ne podajaj, ker ti verjamemo na besedo... Aha. Je.
draaster
30. 04. 2008 17.02
Ne vem, če je Amerika že godna za temnopltega predsednika ali žensko kot predsednico...Na koncu bojo pa spet republikanci zmagal...
karot
30. 04. 2008 16.31
to glede aidsa je resnica... zalostno ampak je res.... glede kdo bo pa izvoljen pa ne morem rect...vsi tukaj (v ameriki) pa pravijo da ce bo zmagal obama gre amerika v drek...da za zensko pa amerika ni pripravljena...tko da ne vem..bomo vidl...o ta tretjemeu se pa itak nc ne govori....nit ne vem kater je ta tretji kandidat lol :)
dodoman.20@gmail.com
30. 04. 2008 14.38
"Eden od političnih komentatorjev je dejal, da je tako distanciranje očitno politično motivirano, saj pastor ni rekel ničesar, česar ni govoril že preteklih 30 let." vsak komentaror bo rekel tisto, kar hoče zapisati v človeške misli....pač očitno hoče klinconovo za predsednico:) osebno bi po tem, ko sem videl par stavkov od te ljube hilary, raje glasoval za obamo.... čeprav sta mi skoraj isti drek..vendar on vsaj ne grozi iranu z izbrisom...
Sadjar
30. 04. 2008 13.47
Kolko vem resnica o AIDS ni daleč od tega, kar pastor Wright govori.
luka.6000000@gmail.com
30. 04. 2008 13.38
sej so ga res...