Tujina

Zakajen parlament

Bruselj, 18. 02. 2007 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub popolni prepovedi kajenja v Evropskem parlamentu je sedaj dovoljeno prižigati cigarete v posebnih kadilnicah.

Čeprav je v začetku leta v Evropskem parlamentu stopila v veljavo popolna prepoved kajenja v vseh parlamentarnih zgradbah, pa jo je urad predsednika v ponedeljek omilil in se odločil za ureditev kadilnic. Po mnenju edinega od podpredsednikov parlamenta, ki je glasoval proti, francoskega poslanca Zelenih, Gerarda Oneste, pošilja ta odločitev zelo slab politični signal v trenutku, ko je Evropska komisija napovedala, da razmišlja o vseevropski prepovedi kajenja na javnih mestih.

Evropski poslanci si bodo odslej v zgradbi le lahko privoščili odmor za cigareto
Evropski poslanci si bodo odslej v zgradbi le lahko privoščili odmor za cigareto FOTO: Reuters

Popolna prepoved kajenja znotraj poslopij parlamenta je stopila v veljavo s 1. januarjem letos in je zdržala natančno šest tednov. Po spremembah v vodstvu parlamenta sredi mandata se je namreč kolegij predsednika pod vodstvom novega predsednika Evropskega parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa (EPP) odločil za uvedbo kadilnic v parlamentarnih zgradbah, saj naj bi tako lažje uresničevali prepoved kajenja.

Kadilnice bodo morale imeti dobro prezračevanje
Kadilnice bodo morale imeti dobro prezračevanje FOTO: Reuters

Ker bodo kadilnice morale ustrezati strogim kriterijem prezračevanja in ločenosti od ostalih prostorov, pa bo trajalo še nekaj časa, da jih uvedejo. Zato zaenkrat še vedno velja popolna prepoved, poudarjajo v parlamentu.

Odločitev o prepovedi kajenja v vseh stavbah parlamenta tako v Bruslju, Strasbourgu kot Luxembourgu je bila sicer sprejeta že leta 2004, novembra 2006 pa so jo potrdili voditelji političnih skupin. Ob tem so se zgledovali po Češki, Finski, Irski, Luksemburgu, Španiji in Škotski, v katerih prepoved že velja v prostorih državnih organov. Tej skupini so se z letom 2007 pridružili še Anglija, Severna Irska in Francija.

To pa poslanci in zaposleni tako ali tako neprestano kršijo in slo po nikotinu zadovoljujejo v zasebnih pisarnah ter na hodnikih. Varnostno osebje pa kajenja ne preganja, saj se ne želi izpostavljati.

S prepovedjo se je parlament pridružil Evropski komisiji, kjer prepoved kajenja, razen na terasah in dvoriščih kavarn, velja že dlje časa. Kadilcem v evropskih institucijah sicer najbolje kaže na Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, kjer uradne prepovedi kajenja (še) ni. Kaditi je dovoljeno tudi v poslopjih Sveta EU in Računskega sodišča v Bruslju in Luxembourgu, a le v posebnih prostorih za kadilce.

Veliko držav v Evropski uniji je že uveljavilo različne stopnje prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih, tudi restavracijah, zato je "čas za razpravo na evropski ravni", je konec januarja ob predstavitvi protikadilske zelene knjige v Bruslju poudaril evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu. "Celovita prepoved bi bila najučinkovitejša," je takrat poudaril in pozval vse članice EU, naj sledijo zgledu Irske, Italije, Malte in Švedske, ki so cigareto v zaprtih javnih prostorih že prepovedale.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.