Tujina

Zahteve po izpustitvi Aung San Suu Kyi

Phnom Penh, 16. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zunanji ministri članic Združenja držav Jugovzhodne Azije so od Mjanmara, ki je prav tako član ASEAN, zahtevali osvoboditev voditeljice mjanmarske opozicije in dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi in 19 vodilnih članov njene Nacionalne lige za demokracijo (NLD) so oblasti "začasno priprle" 30. maja, potem ko so v spopadih med privrženci opozicije in vlade na severu države umrle štiri osebe, 50 ljudi pa je bilo ranjenih.

"Vsi, ki smo v ASEAN, želimo, da je Aung San Suu Kyi prosta in lahko dela, kar želi," je pred novinarji v Phnom Penhu povedal generalni sekretar ASEAN Ong Keng Yong. Kot je dejal tiskovni predstavnik sekretariata M.C. Abad, je ASEAN s tem prvič pritisnil na Mjanmar.

Generalni sekretar Ong je pojasnil, da se ASEAN ne želi ukvarjati le z vprašanjem Mjanmarja, saj naj bila še druga pomembna vprašanja, o katerih je potrebna razprava. Zunanji ministri naj bi razpravljali še o spornem severnokorejskem jedrskem programu, terorizmu in epidemiji atipične pljučnice.

Vlada v Mjanmarju je danes napovedala osvoboditev 46 ljudi, ki so bili aretirani po spopadih, ki so vodili do aretacije Aung San Suu Kyi. Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) pa so dali dovoljenje za obisk preostalih zapornikov.

Članice ASEAN so Mjanmar, Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Filipini, Singapur, Tajska in Vietnam.

Srečanje v Phnom Penhu se je začelo ob strogih varnostnih ukrepih, potem ko so v Kambodži in na Tajskem v minulih tednih aretirali več domnevnih teroristov skrajne islamske organizacije Džamaja Islamija.

SORODNI ČLANKI