Tujina

'Za terorizem ni opravičila'

Madrid, 11. 03. 2008 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred natanko štirimi leti je na nabito polnih vlakih v Madridu odjeknila vrsta eksplozij. Ugasnilo je 191 življenj.

V desetih eksplozijah na štirih vlakih, ki so v razmaku le nekaj minut odjeknile na železniški postaji Atocha v središču Madrida ter na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju prestolnice, je bilo 11. marca 2004 ubitih 191 ljudi, 1856 je bilo ranjenih.
V desetih eksplozijah na štirih vlakih, ki so v razmaku le nekaj minut odjeknile na železniški postaji Atocha v središču Madrida ter na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju prestolnice, je bilo 11. marca 2004 ubitih 191 ljudi, 1856 je bilo ranjenih. FOTO: Reuters

Španija obeležuje četrto obletnico najhujših terorističnih napadov v zgodovini države. Islamski skrajneži so 11. marca 2004 sprožili bombe na madridski podzemni železnici. Umrlo je 191 ljudi, 1856 je bilo ranjenih. Mnogi so ostali invalidi. To so bili najbolj krvavi teroristični napadi v Evropi po decembru 1998, ko je eksplozija na letalu nad škotskim Lockerbiejem terjala 270 življenj.

Sodobna Evropa temelji na svobodni in odprti družbi, človekovih pravicah in na načelih demokratične in pravne države. Teh vrednot ne sme omajati nobeno teroristično dejanje. Obenem pa jih ne smejo spregledati niti naša plemenita prizadevanja za uspešen boj proti terorizmu Slovenski premier in predsedujoči Evropskemu svetu Janez Janša

Tragičnega dogodka so se spomnili s številnimi slovesnostmi. Španski kralj Juan Carlos, kraljica Sofia, premier Jose Luis Rodriguez Zapatero in drugi visoki predstavniki so se udeležili kratke slovesnosti v bližini postaje Atocha v središču Madrida, kjer je leta 2004 odjeknilo več eksplozij.

Napade je izvedla teroristična celica, sestavljena iz priseljencev arabskega porekla, večinoma preprodajalcev drog in drugih manjših zločincev, ki so se spreobrnili v skrajni islam. Preiskava je pokazala, da je bila celica povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, vendar pa ni delovala po njenem neposrednem ukazu.

Spominja se tudi Evropa

Ženska nosi sliko mlade Maročanke, ene od 191 žrtev strahovitih napadov pred štirimi leti.
Ženska nosi sliko mlade Maročanke, ene od 191 žrtev strahovitih napadov pred štirimi leti. FOTO: Reuters

Od leta 2005 je 11. marec evropski dan spomina na žrtve terorizma. V evropskem parlamentu so spomin na žrtve počastili z minuto molka, predsednik parlamenta Hans-Gert Pöttering pa je dejal, da za terorizem ni opravičila. Ob tem je spomnil na napade na evropskih tleh v zadnjih letih. Leta 2004 so prizadeli Madrid, leto zatem London. Prejšnji teden pa je bila znova na udaru Španija: baskovski separatisti so izvedli atentat na politika. "Solidarnost z žrtvami je za nas obveznost," je dodal.

V imenu Evropske unije jo je izrazil evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini. "Na ta dan se spominjamo, da smo združeni s svojci žrtev terorizma, obenem pa obnavljamo našo skupno zavezo, da jim pomagamo kjerkoli in kakorkoli lahko," je poudaril Frattini. Poleg tega je zatrdil, da bi spominski dan moral služiti tudi za potrditev neomajne podpore demokratičnim vrednotam in človekovim pravicam, ki jih delimo v Evropi. "Nobeno teroristično dejanje ne more spodkopati naše skupne vere v te pravice in načela," je bilo sporočilo komisarja.

Evropski boj proti terorizmu

Madrid, z njim pa tudi vsa Evropa, se spominja žrtev bnapadov pred natanko štirimi leti.
Madrid, z njim pa tudi vsa Evropa, se spominja žrtev bnapadov pred natanko štirimi leti. FOTO: Reuters

Evropska komisija je novembra lani predstavila nov sveženj predlogov v skupnem boju povezave proti terorizmu. Ti med drugim kriminalizirajo teroristično usposabljanje, novačenje in javno pozivanje k izvajanju terorističnih dejanj preko interneta.

Predlagani so še ukrepi, kako teroristom preprečiti uporabo eksplozivov, ter prepoved vsakršnega razširjanja propagande o terorističnih taktikah in navodil, kako izdelati in uporabiti bombe ali eksplozive.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
11. 03. 2008 11.29
Sedaj, ko je Kosovo neodvisno, razni separatisti po vsem svetu vidijo šanse. To se bo še stopnjevalo.