Tujina

Z zidom nad skrajneže in priseljence

Tel Aviv, 12. 01. 2010 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izrael se namerava, kot vse kaže, dobesedno ograditi od preostalega sveta. Po tako imenovanem varnostnem zidu, ki jih ločuje od Zahodnega brega, se podobnega projekta lotevajo še na meji z Egiptom.

Netanjahu je napovedal, da bo mejo zaprl "za infiltratorje in teroriste". Kot je zapisal, bosta ograji med drugim pomagali ohraniti večino judovskega prebivalstva v Izraelu.
Netanjahu je napovedal, da bo mejo zaprl "za infiltratorje in teroriste". Kot je zapisal, bosta ograji med drugim pomagali ohraniti večino judovskega prebivalstva v Izraelu. FOTO: Reuters

Izrael bo ob meji z Egiptom zgradil dve masivni ograji, je napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Razloga sta dva. Po eni strani želijo zmanjšati število nelegalnih priseljencev iz Afrike, po drugi pa vstop v državo preprečiti islamskim skrajnežem, je pojasnil. "To je strateška odločitev, ki bo zagotovila judovski in demokratični značaj države Izrael. Izrael bo ostal odprt za vojne begunce, ne moremo pa tisočim ilegalnih delavcev dovoliti, da se prek južne meje vtihotapijo v našo državo in jo preplavijo," je še zapisal Netanjahu.

Ograji se bosta raztezali na polovici 250 kilometrov dolge meje z Egiptom. Prva bo tekla blizu rdečemorskega pristanišča Eilat, druga pa na jugozahodu Izraela blizu mesta Rafa na območju Gaze. Izraelska vlada je načrt odobrila v nedeljo, datuma začetka gradnje pa še ni določila. Po poročanju izraelskih medijev bo projekt stal okoli 400 milijonov dolarjev.

Gradnjo načrtovali že od leta 2005

Gradnjo ograje na meji z Egiptom je izraelska vojska začela načrtovati že leta 2005, po umiku z območja Gaze. Takrat so se namreč pojavili strahovi, da se bodo islamski skrajneži prek Egipta vtihotapljali v Izrael. Dodaten potisk je projekt dobil v zadnjih letih zaradi množičnega ilegalnega priseljevanja Afričanov.

V nedeljo so priseljenci iz Etiopije v Jeruzalemu pripravili protest. Od izraelske vlade bi radi dosegli, da bi njihovim najbližjim izdala dovoljenje za bivanje.
V nedeljo so priseljenci iz Etiopije v Jeruzalemu pripravili protest. Od izraelske vlade bi radi dosegli, da bi njihovim najbližjim izdala dovoljenje za bivanje. FOTO: Reuters

Po ocenah strokovnjakov ZN in človekoljubnih delavcev je od leta 2005 prek južne meje v državo nezakonito prišlo med 17.000 in 19.000 ljudi, večinoma iz Eritreje, Sudana in drugih afriških držav, ki jih pestijo vojne. Večina jih živi v prenaseljenih barakarskih naseljih Tel Aviva ali Eilata, kjer številni delajo kot pomivalci posode ali delavci v hotelskih dvigalih.

Ti novi priseljenci so začeli skrbeti izraelske oblasti. Predstavljajo namreč obremenitev za socialni sistem, poleg tega pa se v Izraelu predvsem bojijo, da bi lahko načeli demografsko ravnovesje in ga nagnili v škodo judovske večine. Trenutno je med sedmimi milijoni prebivalcev Izraela okoli tri četrtine Judov.

A dejstvo je, da je Izrael država, ki je v veliki meri nastala kot zatočišče za preganjane Jude. Zato številni Izraelci menijo, da Afričanom ne bi smeli obrniti hrbta in da bi morala biti vlada bolj občutljiva za njihove potrebe.

Zidovi Izraela

Sporni "varnostni zid" na meji z Zahodnim bregom
Sporni "varnostni zid" na meji z Zahodnim bregom FOTO: Reuters

Izrael ima za seboj že zgodovino postavljanja ograj oz. varnostnih zidov. Masivna ograja tako že obkroža območje Gaze, ki je od leta 2007 pod nadzorom palestinskega gibanja Hamas, prav tako pa se varnostni zid, deloma zgrajen iz betona, vije na delih več kot 680 kilometrov dolge meje med Izraelom in okupiranim Zahodnim bregom. Ta zid se ponekod tudi globoko zajeda v palestinsko ozemlje.

Na drugi strani ima tudi Egipt lastno ograjo na južni meji z Gazo, ki jo namerava sedaj dograditi s podzemnimi železnimi odseki, kjer so nastali predori za tihotapljenje dobrin na obubožano palestinsko območje, ki se že več let sooča z izraelsko in egiptovsko blokado.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sahar.sanaa
13. 01. 2010 16.31
zlo na tem svetu nastaja zaradi Izraela in njihovih ''namisljenih sovraznikov''
Ca6e
13. 01. 2010 12.33
ninja.subversion pa mi ti povej vzor po fašizmu, kaj se je fašizem obzidal da drugi niso hotl not? dej pet mal u šolo, edini fašizem ki se danes vid je v IRAN-u kjer te ustrelijo če hočš prebegnt iz države, s tem da ktako ot fašisti zagovarjajo iztrebljanje židov. Izrael ni nikol prvi napal, za vse vojne ki jih je imel so začeli drugi on se je samo branil, če se pa braniš pa ne pomen da moraš stat na meji pa čakat da ti avion granato spusti na glavo, seveda so oni odigrali taktično in so napali pomembne strateške točke znotraj sovražnih držav. Podpiram izrael v vseh njihovih vojaških akcijah proti nekimi extremističnimi skupinami.
zahod.west
13. 01. 2010 09.43
ArmedUprising
12. 01. 2010 23.40
Naj se kar zazidajo za 200M zidom če hočejo mi sam z vodo zalijemo :D Še en problem manj na svetu
RedRocket
12. 01. 2010 22.59
YouTube: Occupation 101
ninja.subversion
12. 01. 2010 22.08
izrael si ustvarja koncentracijsko državo po vzoru kampov iz druge svetovne vojne heh ze od nastanka države izrael so judje prevzeli navade po vzoru fasizma, glede na njihovo politiko vojne ter sovrastva mirna palestina!
DuskoDugousko
12. 01. 2010 21.42
Bravo Palestinci !!!
patriot007
12. 01. 2010 21.37
Die_Gottesliebe prehitevaš dogodke. Počakajmo rajši na Iran in njihovo prvo testiranje nuklearnega orožja. Me prav zanima kakšen zid, (na okupiranem ozemlju), lahko zadrži raketo napoljneno z plutonijem.
Bartolomeus
12. 01. 2010 21.10
V naslovu v redu piše. Izrael se ograjuje pred skrajneži in priseljenci, kar je razumljivo. Z ostalim svetom pa ima popolnoma normalne povezave.
oktisanec
12. 01. 2010 20.30
tega zidu ga bojo podrli
Boži?niBanLeveCenzureLOL
12. 01. 2010 20.26
Po Hebrejski okupaciji Palestine sledi še Sudanska okupacija.
pika poka ježek
12. 01. 2010 20.22
Izrael, naj bo mir z vami - Shema Israel, Evenu Shalom Alehem
Uroš Palhartinger
12. 01. 2010 20.17
Vse bolj trden mir na Bližnjem vzhodu pa seveda ovira logistiko heroina iz Afganistana v Evropo... Trgovina s heroinom poteka iz Afganistana preko Irana, Šiitskega dela Iraka v proiransko Sirijo, iz Sirije pa v Libanon, ki je pod Sirsko okupacijo. Sicer sunitska Gaza pa je interesno področje Irana za drugo pot heroina v Evropo... Kljub temu da je na Bližnjem vzhodu čedalje mirnejše, je do končnega miru še daleč. Ko bo končno ustanovljena Palestinska država, se bo le ta pogreznila v dolgoletno državljansko vojno med večno sprtima Fatahom in Hamasom...
johan53
12. 01. 2010 20.13
bravo Izrael......
Uroš Palhartinger
12. 01. 2010 20.09
Počasi se situacija na Bližnjem vzhodu normalizira. Velikih Arabsko - Izraelskih vojn ni več, po vsaki obsežnejši izraelski policijsko-vojaški akciji pa je tam mirneje... Takoj po smrti Arafata je bil sklenjen mir med Fatahom in Izraelom, Šiitski Hesbolah je bil obglavljen med operacijo Izraela na jugu Libanona leta 2006, Sunitski Hamas pa med lansko izraelsko operacijo v Gazi... Kljub temu da sta obe teroristični organizaciji po končanih operacijah IDF-a praktično nezmožni izvajati večje teroristične akcije zoper Izrael, sta obe organizaciji razglasili zmago nad Izraelom...
skydrol7
12. 01. 2010 19.24
to je en nacin da se nezazeleni folk ven drzi nekaj podobnega tudi amercani delajo na meji z mehiko