Tujina

Wolfowitzev škandal se poglablja

Washington, 14. 04. 2007 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniški kandidat Edwards se je pridružil pozivom k odstopu predsednika Svetovne banke Wolfowitza.

John Edwards
John Edwards FOTO: Reuters

Predsedniški kandidat demokratske stranke John Edwards se je v petek pridružil pozivom k odstopu predsednika Svetovne banke Paula Wolfowitza, ki je svoji partnerici iz banke priskrbel povišanje plače. V četrtek je odstop zahtevalo osebje Svetovne banke, v petek pa se je oglasila tudi Shaha Riza, ki ji je Wolfowitz priskrbel povišanje, in dejala, da hudo trpi na vseh ravneh zaradi zlobnih napadov nanjo.

Njena izjava je vsebovana v dokumentih posebnega odbora, ki preiskuje škandal in ki je objavil tudi nekatere podrobnosti celotne zadeve. Dokumenti kažejo, da je Wolfowitz še pred prihodom v Svetovno banko pisal šefu kadrovske službe in mu naročil, naj za Rizo, s katero sta bila par od leta 2002, priskrbi drugo delovno mesto, obenem pa ji naj poviša plačo in druge ugodnosti, ki jih bo še naprej prejemala od banke. Wolfowitz se je sredi tedna opravičil za to, kar je storil, vendar pa to kritikov ni pomirilo.

Bela hiša Wolfowitza še vedno podpira
Bela hiša Wolfowitza še vedno podpira FOTO: Reuters


Shaha Riza, ki je arabskega porekla, sicer pa ima britanski potni list, pa se pritožuje, da se ji godi krivica, ker je bila prisiljena v premestitev, ki je ni hotela in ki po njenem mnenju ni bila potrebna, saj naj na svojem delovnem mestu njemu ne bi neposredno odgovarjala. Preden so jo preselili v State Department s kakšnih 50.000 dolarji večjo letno plačo kot prej, je delala kot komunikacijski strokovnjak v oddelku za Bližnji vzhod. V State Departmentu ne vedo, kaj natančno naj bi počela pri njih. Bila bi naj svetovalka enemu od skladov, ki dobiva nekaj denarja od ameriške vlade. Plačo so ji povišali s 133.000 dolarjev na leto na 194.000 dolarjev, in to neobdavčenih.

Bela hiša je tudi v petek izrazila vso podporo Wolfowitzu, ki ga je leta 2005 v banko poslal predsednik George Bush. Pred tem je bil namestnik obrambnega ministra ZDA Donalda Rumsfelda in eden glavnih snovalcev vojne proti Iraku. Edwards je v petek dejal, da se Wolfowitz v banki obnaša podobno kot takrat, ko je vodil vojno proti Iraku. Evropski komisar za gospodarstvo in finance Joaquin Almunia pa je v petek dejal, da je slišal za škandal od evropskih direktorjev v banki, ki se jim zadeva zdi resna, čeprav sam ne ve, kako se bo iztekla.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.