Tujina

Wolfowitz kršil etični kodeks

Washington, 08. 05. 2007 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

Preiskovalna komisija je ugotovila, da je predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz kršil etični kodeks.

Ugotovitev komisije je še povečala pritisk na Wolfowitza
Ugotovitev komisije je še povečala pritisk na Wolfowitza FOTO: Reuters

Preiskovalna komisija Svetovne Banke, ki preiskuje obtožbe na račun predsednika banke Paula Wolfowitza, je ugotovila, da je ta z zvišanjem plače in zagotovitvijo napredovanja svoji prijateljici Shahi Riza kršil etični kodeks.

Ugotovitev preiskovalne komisije bo še povečala pritisk na Wolfowitza, ki je že izgubil podporo osebja banke, naj odstopi. Wolfowitz sicer trdi, da ne namerava odstopiti in hkrati obtožuje svoje nasprotnike vodenja "kampanje klevetanja" proti njemu.

Zaradi afere je sicer včeraj odstopil glavni Wolfowitzev pomočnik Kevin Kellems. Kot je dejal, je zaradi razmer, v katerih se je znašla Svetovna banka, zelo težko opravljati svoje delo in uresničevati poslanstvo inštitucije. Kellems naj bi položaj zapustil naslednji teden.

Predmet preiskave proti Wolfowitzu je povečanje plače v višini 60.000 ameriških dolarjev in zagotovitev napredovanja Shahi Rizi. Ko je Wolfowitz junija 2005 postal predsednik banke, so Rizo, zato da bi se izognili navskrižju interesov, zaposlili na ameriškem zunanjem ministrstvu, kjer je delala kot predstavnica banke. Wolfowitz trdi, da sta tako etična komisija kot tudi odbor direktorjev banke vedela za dogovor.

Odbor poleg tega preiskuje tudi nekatere kadrovske odločitve Wolfowitza. Med drugim tudi zaposlitev Kellemsa in Wolfowitzevega svetovalca Robina Clevelanda, ki je bil pred tem zaposlen v Beli hiši.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soul@hitri.com
08. 05. 2007 11.47
kdo bi pa pol kradu za Busha .....
eBuddy
08. 05. 2007 11.38
itak da ne gre, saj je od grma poslan...
max99
08. 05. 2007 11.19
KAJ GA NISO ŠE PORADIRAL!!!!!!
Vegos
08. 05. 2007 10.15
Potrebna je bila posebna komisja, da podlasica tipa Wolfowitz ne more krivde zvaliti na "očitno sovražnnost proti meni" in "ne marajo me ker sem tako uspešen".
pkorosec
08. 05. 2007 10.11
Potrebna je bila posebna komisija, da je ugotovila, da je ta z zvišanjem plače in zagotovitvijo napredovanja svoji prijateljici Shahi Riza kršil etični kodeks. Za to ugotovitvijo so pa verjetno morali Columbota najet. Tipicno. Ta glavna baraba ga serje, odstopi pa pomočnik kot grešni kozel.