Tujina

Vročinski val ne pojenja

Berlin/New York, 22. 07. 2006 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M./Reuters/STA
Komentarji
1

Le še malo manjka, pa bo presežen rekord iz leta 1947, ko so zabeležili 71 sončnih dni v eni sezoni.

Letošnje poletje bi utegnilo na severni polobli doseči temperaturni rekord stoletja, podoben tistemu iz leta 2003, menijo nemški klimatologi.

Razlog za visoke temperature je območje subtropskega zraka, ki se je med letošnjim poletjem razširilo daleč na sever stare celine in bo tudi v naslednjih dneh skrbelo za sredozemsko vreme.

Kočijaž dunajskega fijakerja z vedrom vode hladi noge svojemu konju.
Kočijaž dunajskega fijakerja z vedrom vode hladi noge svojemu konju. FOTO: Reuters

Povečano število sončnih dni

Le še malo manjka, pa bo presežen rekord iz leta 1947, ko so zabeležili 71 sončnih dni v eni sezoni. Kljub temu pa znanstveniki opozarjajo na pomembno razliko med letom 1947 in poletnimi sezonami zadnjih treh desetletij: število neprekinjenih sončnih dni brez padavin se je v tem času na območju srednje Evrope skoraj potrojilo.

Tudi noči so postale bistveno toplejše. Vzrok so pogostejša in trajnejša območja visokega zračnega pritiska na območju srednje- in vzhodne Evrope v času poletja.

Vojakinja pomaga svojemu kolegu, ki ga je v Berlinu med vojaško slovesnostjo ob prisegi nemških nabornikov obšla slabost.
Vojakinja pomaga svojemu kolegu, ki ga je v Berlinu med vojaško slovesnostjo ob prisegi nemških nabornikov obšla slabost. FOTO: Reuters

Ekstremna vročina v Nemčiji

Z izjemno visoki temperaturami se zato spopadajo tudi v Nemčiji. Vremenoslovci za nedeljo napovedujejo, da bodo v nekaterih vzhodnih nemških deželah temperature dosegle 37 stopinj Celzija. Ponekod, predvsem na zgornjem Bavarskem in deželi Mecklenburg, pa zaradi soparnega in vlažnega zraka obstaja nevarnost nastanka hudih neurij.

Čeprav je živo srebro v preteklih dneh v državah Evropske unije pokazalo nekaj manj stopinj kot na začetku vročinskega vala, ki je v zadnjih tednih zajel Evropo, se je število žrtev zaradi vročine po zadnjih podatkih povzpelo na 31. Samo v Franciji je življenje izgubilo 22 ljudi, med njimi 15-mesečni otrok in dva brezdomca.

Vročina z visokimi temperaturami tudi v Sloveniji ne popušča, po napovedih meteorologov pa se bo nadaljevala tudi prihodnji teden. V Franciji bo konec tedna predvidoma dosegla 38 stopinj, v Italiji pa celo 40 stopinj Celzija, napovedujejo britanski in francoski vremenoslovci, ki opozarjajo še pred hudimi vročinskimi nevihtami.

Otroci iz predmestja romunskega glavnega mesta Bukarešte skačejo v reko Dambovita.
Otroci iz predmestja romunskega glavnega mesta Bukarešte skačejo v reko Dambovita. FOTO: Reuters

Posledica globalnega segrevanja

Vroče tudi v ZDA

Vročino, ki je v začetku zajela tudi večji del ZDA, so konec tedna zamenjale malce nižje temperature, vendar so te prišle s hudimi neurji, ki so med drugim povzročala izpade električne energije ter zamude v prometu in na letališčih. Okoli 100.000 prebivalcev mesta New York je že nekaj dni brez elektrike in lokalnemu dobavitelju energije ConEdisonu grozijo tožbe zaradi prepočasnega odziva.

V mestu St. Louis v zvezni državi Missouri brez elektrike ostaja okoli 570.000 ljudi, nacionalna garda pa je v petek nadaljevala z reševalnimi akcijami. Tudi tam so divjala neurja. Vročinski val je po ZDA zahteval najmanj 28 življenj, največ od tega v Oklahomi, kjer so temperature v četrtek presegle 42 stopinj Celzija.

Po mnenju raziskovalcev gre za neposredno posledico globalnega segrevanja Zemljinega ozračja, zaradi česar se je spremenila prostorska razporeditev zračnega tlaka.

Predstavniki naravovarstvene organizacije World Wildlife Fund (WWF) so zaradi takšnega razvoja zaskrbljeni. "Osem od deset najbolj vročih let, odkar po svetu merijo temperaturo zraka, se je zvrstilo od leta 1996 do danes. To ni naključje, temveč posledica klimatskih sprememb, ki ga je povzročilo človeštvo s prevelikimi emisijami ogljikovega dioksida," je povedal izvedenec WWF za energijo in klimatske spremembe Matthias Kopp.

Študija WWF iz leta 2005 je potrdila, da so se od leta 1970 povprečne temperature v 13 evropskih glavnih mestih povišale za več kot eno stopinjo Celzija.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lebdim@email.si
23. 07. 2006 16.18
Aja ... sončno naj bo 3/4 leta ...