Tujina

Vreme spet mori

Atene/Pariz/Madrid, 02. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vremenske razmere po Evropi kažejo svoje skrajne razsežnosti, terjale pa so tudi že več smrtnih žrtev.

V turški pokrajini Trabzon je plaz, ki ga je sprožilo obilno deževje, uničil leseno hišico ter ubil mlado žensko in njena dva otroka, stara devet let in eno leto. V sosednji pokrajini Rize pa se je 56-letni moški utopil v naraščajoči vodi nekega potoka. Po obilnem deževju so gorski potoki prestopili svoje bregove, hiše in ceste pa je poplavilo. Drugod po Turčiji pa se, razen občasnih neviht, temperature gibajo okoli 30 stopinj Celzija.

Ljudje se hladijo na različne načine ... Primeren je tudi ta (Foto: Reuters)
Ljudje se hladijo na različne načine ... Primeren je tudi ta (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Na turški obali Črnega morja so zaradi hudega deževja umrle najmanj štiri osebe, padavine pa so povzročale težave tudi v Švici. Medtem izjemna vročina in suša otežujeta življenje Grkom in Francozom. Španija pa nasprotno v letošnjem poletju doživlja mile temperature.

S hudo vročino se medtem soočajo v Grčiji. Meteorološka služba je napovedala, da lahko prebivalci in obiskovalci Grčije s temperaturami okoli 40 stopinj Celzija računajo še do srede. Pripeka je prizadela zlasti zahod države in območje okoli Aten. Zaradi intenzivne uporabe klimatskih naprav je poraba električne energije dosegla rekordno vrednost, zato so oblasti pozvale k varčevanju z elektriko.

Tudi v Franciji trpijo zaradi visokih temperatur, skoraj vso državo je prizadela tudi huda suša. Tla so zelo suha, na Azurni obali pa vladajo krizne razmere. Več sto gasilcev je namreč v pripravljenosti, saj so na nekaterih območjih okoli Cannesa in drugod že razglasili najvišjo stopnjo nevarnosti požarov. Vodostaj reke Loare na severu Francije se je tako znižal, da se strokovnjaki bojijo težav pri ohlajanju jedrskih elektrarn v bližini reke.

V velikem delu Španije pa temperature že več dni niso prestopile 30 stopinj Celzija, kar je za to časovno obdobje zelo nenavadno, saj so temperature v tem času ponavadi okoli 40 stopinj Celzija. Še vedno pa tudi Španijo pesti huda suša, zato oblasti napovedujejo obsežne omejitve pri porabi vode.

SORODNI ČLANKI