Tujina

Vrata za dogovor v zadnji minuti še vedno odprta

Jeruzalem, 26. 09. 2010 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opolnoči se izteka moratorij na gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki je bil v veljavi deset mesecev. Že tako krhka mirovna pogajanja bodo tako očitno spet na preizkušnji.

V Izraelu danes vlada molk glede moratorija na gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki bo po desetih mesecih potekel opolnoči. Izraelski, palestinski in ameriški pogajalci si medtem v zadnjem hipu še vedno prizadevajo najti kompromis, s katerim bi rešili krhka mirovna pogajanja.

Kljub temu da se moratorij uradno še ni iztekel, je nekaj naseljencev in njihovih podpornikov v neki naselbini na Zahodnem bregu simbolično položilo temelje za nove jasli.
Kljub temu da se moratorij uradno še ni iztekel, je nekaj naseljencev in njihovih podpornikov v neki naselbini na Zahodnem bregu simbolično položilo temelje za nove jasli. FOTO: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v minulih tednih kljub pozivom ameriškega predsednika Baracka Obame zavračal podaljšanje moratorija, je pa dal vedeti, da bi bil pripravljen ohraniti nekatere omejitve glede gradnje. Palestinske oblasti so medtem grozile, da v mirovnih pogajanjih, ki so jih z judovsko državo po mesecih zastoja mukoma obnovile 2. septembra, v primeru nepodaljšanja moratorija ne bodo več sodelovale.

Bela hiša je danes izrazila upanje, da bodo Izraelci in Palestinci kljub vprašanju moratorija nadaljevali pogajanja. Kot je dejal glavni Obamov svetovalec David Axelrod, "bomo še naprej iz dneva v dan pozivali, pozivali in izvajali pritisk, da bi dosegli rešitev".

V Netanjahujevem uradu danes tega vprašanja niso želeli komentirati, premier pa je svojim ministrom in njihovim namestnikom tudi naročil, naj z mediji o tej temi ne govorijo. Seje izraelske vlade, ki običajno poteka ob nedeljah, danes zaradi praznika ne bo, se je pa Netanjahu glede zamrznitve gradnje v soboto pogovarjal s svojimi najtesnejšimi sodelavci in obrambnim ministrom Ehudom Barakom.

Slednji se danes skupaj s predsednikom Šimonom Peresom iz ZDA vrača v domovino, po poročanju medijev pa naj bi premierja in ministrske kolege skušal prepričati, da ni druge rešitve, kot da se zamrznitev gradnje podaljša. Za britanski BBC pa je Barak ocenil, da obstaja 50-odstotna možnost, da Izrael s Palestinci doseže dogovor v zvezi moratorijem.

Glavni palestinski in izraelski pogajalec, Sajeb Erekat in Jicak Molčo, se medtem še vedno mudita v ZDA, kar naj bi kazalo, da strani puščata odprta vrata za dogovor v zadnji minuti.

Načrtujejo nove gradnje

T.i. zaščitni zid med vzhodnim in zahodnim Jeruzalemom
T.i. zaščitni zid med vzhodnim in zahodnim Jeruzalemom FOTO: Reuters

Izraelski naseljenci in njihovi podporniki so Netanjahuja ves čas pozivali, naj izpolni obljubo in obnovi gradnjo na Zahodnem bregu. V Netanjahujevem uradu pa so jih danes pozvali, naj izkažejo zadržanost in se izognejo izzivanju napetosti.

Kljub temu je danes nekaj deset naseljencev in njihovih podpornikov v neki naselbini na Zahodnem bregu simbolično položilo temelje za nove jasli. Množičen shod pa je danes napovedan tudi v sosednji naselbini Revava, kjer na bi simbolično položili temelje za novo sosesko, gradnjo pa nato začeli v ponedeljek, ko bo moratorij tudi formalno potekal.

Po navedbah izraelske mirovne organizacije Peace Now so sicer v naselbinah tudi po uvedbi moratorija novembra lani gradili okoli 2000 stanovanj, medtem ko so v minulih letih v povprečju na Zahodnem bregu letno izgradili okoli 1700 stanovanjskih enot. Moratorij se je namreč nanašal le na nove projekte, vse, ki so bili že v teku, pa je bilo mogoče nadaljevati. Naseljenci naj bi sicer takoj po poteku moratorija začeli graditi 2066 stanovanj, za dodatnih 13.000 pa naj bi že pridobili vsa potrebna dovoljenja.

'Osredotočiti se na spravo s Palestinci'

Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je medtem danes na palestinskega predsednika Mahmuda Abasa naslovilo poziv, naj takoj zapusti pogajanja z Izraelci in se namesto tega osredotoči na spravo med Palestinci in skupen boj proti judovski državi, je povedal Hamasov tiskovni predstavnik Favzi Barhum.

Hrbet je Abasu obrnila tudi Ljudska fronta za osvoboditev Palestine (PFLP). Napovedala je, da se umika iz izvršnega komiteja Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), s čimer izraža protest na načinom, na katerega potekajo neposredna pogajanja z Izraelom in sprejemanje odločitev v PLO. Levičarski PFLP je sicer med manjšimi gibanji, zastopanimi v PLO. Večino v organizaciji ima Abasovo gibanje Fatah.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adiiiii
27. 09. 2010 10.44
Kdor še vedno podpira Izrael, glede na to kar zdaj počne, ta pa res nevem kaj ima v glavi! Izrael nezakonito gradi naselja na palestinskih ozemljih in to kljub temu, da se je z mednarodno pogodbo zavezal, da tega ne bo počel in, ko palestinski pogajalci rečejo, da se bodo začei pogajat šele ko bo Izrael prenehal s tem kršenjem mednarodnega prava, Izrael odgovori, da bo ga dalje kršil! In ZDA ter Evropa to mirno, samoumevno prenašajo. Narobe svet! Zakaj za vraga lahko Izrael gradi naselja na tuji zemlji in po vrhu še pričakuje, da se bodo ti, ki jim krade zemljo pogajali z njim? Zakaj? Pa saj to je absurd. Si predstavljate, da bi začela Mehika graditi naselja čez mejo v ZDA in po vrhu še zahtevala, da je nato ozemlje naselij del Mehika? Totalna dvojna merila!
jurimuri1
27. 09. 2010 06.40
židje bojo še kar gradili in si prilaščali zemljo, lepo po tihem, palestinčki pa bojo metali kamne in zgodilo se ne bo nič, "demokratični svet" z vzorom demokracije ZDA bojo zaradi svoje slabe vesti izpred 70.let še kar naprej brez pomisleka podpirale žide, palestinci pa pejte v puščavo, al pa v morje, arabci pa bojo tirali svoje govorance do poslednjega palestinca
Kimberley-Echo
27. 09. 2010 01.16
Obe strani se bosta pogovorili, da se morata pogovoriti na pogovorih, ki zadevajo obe strani. Nobena stran ni pripravljena na kompromis, zato se bodo pogovori nadaljevali v smeri rešitve vprašanja kako rešiti vprašanje na katerega ni moč odgovoriti dokler strani nista pripravljeni na kompromis. Američani so navdušeni nad dejstvom, da sta obe strani pripravljeni sodelovati, evropska skupnost pa je zaskrbljena nad dogajanjem.