Tujina

Vojni zločin nad Srbi?

Haag, 08. 08. 2006 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaško tožilstvo proučuje posnetek domnevnih vojnih zločinov nad Srbi po hrvaški operaciji Nevihta avgusta 1995.

Haaško tožilstvo proučuje amaterski posnetek, na katerem naj bi pripadniki hrvaške vojaške enote Črne mambe in odred vojske BiH med operacijo Nevihta ustrelili srbskega civilista in zažigali srbske domove
Haaško tožilstvo proučuje amaterski posnetek, na katerem naj bi pripadniki hrvaške vojaške enote Črne mambe in odred vojske BiH med operacijo Nevihta ustrelili srbskega civilista in zažigali srbske domove FOTO: Reuters

Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je prejelo amaterski posnetek domnevnih vojnih zločinov nad Srbi po hrvaški vojaški operaciji Nevihta avgusta 1995, ki so ga pred dnevi predvajali srbski mediji, je potrdil tiskovni predstavnik sodišča Anton Nikiforov. Srbsko tožilstvo je posnetek posredovalo tudi tožilstvoma Hrvaške in BiH. Preiskavo o dveh posnetkih domnevnih zločinov iz Nevihte je že sprožilo hrvaško notranje ministrstvo.

Nikiforov meni, da je treba ugotoviti, kje se je zločin zgodil, kdo je poveljeval enoti in druge podrobnosti, v tem primeru pa bi bilo treba uvesti posebno preiskavo. Ob tem je spomnil, da se je haaškemu sodišču preiskovalni mandat iztekel. "Ne moremo sprožati novih preiskav in vlagati novih obtožnic," je pojasnil in dodal, da morajo primer preiskati tožilci v Zagrebu in Sarajevu.

Kot so dejali, bodo preverili vsa dejstva ter opravili preiskavo na terenu, če bo to potrebno, pa bodo sodelovali tudi s policijo BiH. Na podlagi posnetkov namreč obstaja utemeljen sum, da so nepoznani pripadniki vojske BiH v okolici Gline in Dvora na Uni zakrivili kazniva dejanja vojnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu in vojnim ujetnikom.

Kar trije posnetki o domnevnih pobojih

Srbska televizija B92 je minuli petek predvajala amaterski posnetek, ki naj bi prikazoval, kako pripadniki hrvaške paravojaške enote "Črne mambe" in bošnjaškega odreda "Hamza" pobijajo Srbe med njihovim begom. Posnetek naj bi bil narejen 7. in 8. avgusta 1995 v okolici Gline in Dvora na Uni.

Obstaja tudi tretji posnetek o domnevnih vojnih zločinih nad Srbi po operaciji Nevihta, poroča B92.

B92 je posnetek predvajala na predvečer 11. obletnice Nevihte, s katero so hrvaške vojaške in policijske sile od 4. do 8. avgusta 1995 osvobodile največji del takratne samooklicane Republike srbske Krajine.

Hrvaške enote med operacijo Nevihta, ki je trajala od 4. do 8. avgusta 1995
Hrvaške enote med operacijo Nevihta, ki je trajala od 4. do 8. avgusta 1995 FOTO: POP TV

Nikoforov je povedal, da si predstavniki tožilstva haaškega sodišča zdaj ogledujejo posnetke. "Moram priznati, da doslej česa takšnega še nismo videli," je dejal in dodal, da je posnetek v CD formatu sodišču dostavil namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Dragoljub Stanković.

Radiotelevizija Srbije (RTS) pa je v ponedeljek zvečer predvajala nov posnetek, na katerem poveljnik petega korpusa armade BiH Atif Dudaković svojim vojakov ukazuje, naj požgejo srbske vasi v Bosanski krajini. Po poročanju RTS to dokazuje, da je Dudaković, ki je pred dnevi zatrdil, da njegovi vojaki niso kršili Ženevskih konvencij, osebno vodil požiganje srbskih vasi na omenjenem območju. Na posnetkih je videti požgane hiše, gospodarske objekte in drugo imetje v ognjenih zubljih.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minii
13. 08. 2008 19.44
+0
ma te hrvaške politike je loh sram srbski predsednik se je opravičil za možne zločine te pa se hvaljo ćš da je to blo edino izhodišće eeeee ni kei ameriški in eu demokrati haha pa še hrvaška bo vstopila v eu denimo tudi z slovensko podporo sai slovenski politiki bi lah vedli kai se je tm dogajal sai so im oni prodajal orožje jp.
mobius
04. 08. 2008 17.00
Saj še mi ne živimo normalno, pa sploh kdaj smo. pz!!!
mobius
04. 08. 2008 16.39
Vzrok ima posledico in tako v neskončnost. Zato ne jamrati ve se kdo je začel če ne bi bil kdo pohlepen in sanjal o svoji veličini stoletja se vse to ne bi zgodilo in bi bili vsi skupaj sedaj v Evropi. V njej bi preživeli nekaj časa in potem so možne tri variante nastanek ene svetovne države in širitev in naselitev osončja in še dlje ali pa propad in stalne vojne za večni krog do konca življenja našega sonca. pz!!!!
samir.grapkic@yahoo.com
09. 08. 2006 12.30
+1
Vsi vemo kaj se je dogajalo, eni več kot drugi, to da pa kažejo te posnetke po televizijah non stop, tako tiste iz Srebrenice kot tudi te malo bolj aktualne, pa je prava sramota za novinarje. Vsi vemo da glavni vojni zločinci ne bodo nikoli aretirani, ker je pač premajhna politična volja Zahoda ( Sadama so npr. prijeli takoj, ko jim je to bilo potrebno ). Tako se bodo vsi Mladići, Karadžići, Orići itd. še naprej mirno sprehajali po svetu. Zato lahko vsaj žrtvam damo malo miru na onem svetu, če ga že niso imele na tem svetu.
Jam
09. 08. 2006 09.45
-1
Vsi so govorili o tem, kaj se je dogajalo v Bosni, kaj se je pa na Hrvaškem s srbskim prebivalstvom, pa nobeden. No zdaj so dokazi le prišli na dan. Ni čudno, da se večina tistih, ki so odšli ni vrnila, ker vprašanje če bi sploh lahko živeli v normalnih pogojih.
deattack@email.si
09. 08. 2006 00.46
+1
Nazalost je tako tudi bilo, srpskim civilom naj bi hrvaska vlada svetovala naj ustanejo doma, vecina je seveda pobegnila, tisti ki so pa ostali za svojim ognjiscem so bili pa zaklani. Nasvet pa tak ..
anzi_mahackala
08. 08. 2006 22.49
cevzar: seveda ja zanimivo! Javnost nikoli ni hotela prikazati kaj so delali s Srbskimi civili vedno kaj se je dogajalo drugim resnica prihaja na dan da so zlocini bili veliko hujsi kot si mislimo...
cevzar@yahoo.com
08. 08. 2006 17.44
+1
Sej menda vsi vemo kaj se je ta cas dogajalo tam....kajne? Drugace pa zanimivo...da je tale novica prisla v javnost ravno ko je Izrael odbil evropsko kritiko na operacije v Libanonu. Hmm...prej ni bilo dosti zaslediti v medijih teh zadev...tja...mediji kot vedno up to date....samo za zgodovinarje.