Tujina

Višji davki za nemške bogataše

Berlin, 29. 06. 2006 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Nemčiji so sprejeli zakon, ki uvaja višje davke za bogataše. Ukrep bo v državno blagajno prinesel 18 mld evrov.

'Zakon za bogataše' je podprla večina poslancev velike koalicije kanclerke Angele Merkel
'Zakon za bogataše' je podprla večina poslancev velike koalicije kanclerke Angele Merkel FOTO: Reuters

Nemški parlament je sprejel "zakon za bogataše", ki uvaja višje davke za premožnejše državljane, z njim pa želi vlada zbrati več davkov in zmanjšati proračunski primanjkljaj.

Ukrep, ki ga je podprla večina poslancev "velike koalicije" kanclerke Angele Merkel v bundestagu, bo v državno blagajno v letih 2007-2010 prinesel skoraj 18 milijard evrov. Zakon bo prihodnji teden obravnaval še bundesrat, v veljavo pa bo stopil 1. januarja prihodnje leto.

Za znižanje proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke BDP, kar od Nemčije kot članice evroobmočja zahteva EU, bo potrebno določeno odrekanje, je v parlamentu dejal finančni minister Peer Steinbrück. "Tovrstni ukrepi niso priljubljeni, vendar so glede na učinkovitost upravičeni," je poudaril in dodal, da je utrditev proračuna nujna, da "našim vnukom ne bi zapustili takšnega dolga".

V skladu z novim zakonom bo davek na dohodek za državljane z najvišjimi prihodki, ki zaslužijo 250.000 evrov ali več, znašal 45 odstotkov. Doslej je bila najvišja stopnja 42 odstotkov. Del ukrepov za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja je tudi zvišanje stopnje davka na dodano vrednost s 16 na 19 odstotkov.

Opozicija z načrti vlade ni zadovoljna. "Zviševanje davkov je zaščitni znak velikih koalicij," je dejal poslanec največje opozicijske stranke, liberalcev, Volker Wissing.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
30. 06. 2006 08.26
Bogataši grejo tja, kjer jim bo država vzela manj, reveži pa ostanejo in država shira