Tujina

Veto proti islamizaciji države

Ankara, 25. 05. 2007 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Turški predsednik je z vetom preprečil sprejem zakona, ki določa, da predsednika države na volitvah izbira ljudstvo.

Odločitev turškega predsednika Ahmeta Necdeta Sezerja, da z vetom prepreči sprejetje ustavnega amandmaja, je bila pričakovana.

Po sedaj veljavnih zakonih turškega predsednika izbirajo poslanci. Njegov mandat traja sedem let in ga ni mogoče podaljšati. Vodilna turška stranka pa želi to spremeniti. Tako naj bi predsednika izbiralo ljudstvo na neposrednih volitvah, mandat bi trajal pet let, predsednik pa bi imel možnost vnovične izvolitve.

V Turčiji predsednika izbirajo poslanci, kar pa je želela vladajoča stranka premierja Rayyipa Erdogana spremeniti. Njihov kandidat za Sezerjevega naslednika, zunanji minister Abdullah Gül, namreč ni dobil zadostne parlamentarne podpore. Na neposrednih volitvah bi najverjetneje zmagal.

Njegova kandidatura je pahnila državo v politično krizo, več kot milijon Turkov pa mu je na ulicah izražalo nasprotovanje. Prepričani so, da bi kot predsednik povzročil islamizacijo države. Isto meni tudi sedanji predsednik Sezer, zaradi česar je tudi vložil veto, sekularizacijo pa podpirajo tudi vojska, opozicija in vrhovni sodniki.

Nepregledne množice so v mestih na zahodu Turčije zahtevale, naj država ostane sekularna
Nepregledne množice so v mestih na zahodu Turčije zahtevale, naj država ostane sekularna FOTO: Reuters

Erdogan je že napovedal, da bo parlamentu še enkrat predlagal nespremenjen predlog ustavnega amandmaja. V tem primeru Sezer ne bo mogel vložiti veta, na voljo bo imel namreč le dve možnosti – potrditev zakona ali razpis referenduma.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apolon
28. 05. 2007 12.43
JA se strinjam s tabo
robert1@mail386.com
26. 05. 2007 03.05