Tujina

Verhagen: Delitev Kosova je sprejemljiva

Haag, 28. 08. 2007 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Verhagen je prvi zunanji minister, ki je možnost delitve Kosova na srbski in albanski del označil za sprejemljivo.

Razdelitev Kosova, o kateri bi se dogovorila Beograd in Priština, bi bila sprejemljiva rešitev za končanje zastoja v pogajanjih o prihodnjem statusu Kosova, je dejal nizozemski zunanji minister Maxime Verhagen. "Če bi se obe strani strinjali in bi rešitev bila izvedljiva, potem je delitev zame sprejemljiva," je dejal, a opozoril, da bi se to moralo zgoditi v okviru Varnostnega sveta ZN.

Delitev Kosova na srbski in albanski del je po mnenju Verhagena sprejemljiva
Delitev Kosova na srbski in albanski del je po mnenju Verhagena sprejemljiva FOTO: Reuters

Verhagen, ki se trenutno mudi na dvodnevnem obisku Srbije in Kosova, je prvi zunanji minister katere izmed držav članic Evropske unije, ki je možnost delitve Kosova na srbski in albanski del označil za sprejemljivo.

"Moj namen je dati novega zagona temu, kar skuša storiti trojka: prisiliti Srbijo in Kosovo, da predstavita uporabne rešitve," je dejal Verhagen in poudaril, da je "najpomembneje priti do rešitve, ki jo podpirata obe strani, ki ima soglasje VS ZN in je izvedljiva."

Pogajalska trojka za Kosovo, ki jo sestavljajo predstavnik EU Wolfgang Ischinger, ameriški predstavnik Frank Wisner in predstavnik Rusije Aleksander Bozan-Harčenko, se bo v četrtek sestala na Dunaju, kjer bo razpravljala o možnih rešitvah kosovskega vprašanja. Prav tako se bo še isti dan ločeno srečala s srbsko in kosovsko pogajalsko delegacijo.

Končno poročilo do decembra

Končno poročilo pa naj bi trojka generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu predstavila do 10. decembra.

Verhagen se danes mudi v Beogradu, kjer se je že sestal s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem, na programu ima še srečanji s srbskim predsednikom in premierom, Borisom Tadićem in Vojislavom Koštunico. Vodja nizozemske diplomacije bo popoldne odpotoval na Kosovo, kjer se bo srečal z vodjo misije Unmik na Kosovu Joachimom Rueckerjem ter s predsednikom in premierom Kosova, Fatmirjem Sejdiujem in Agimom Cekujem.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
29. 08. 2007 19.11
Jaz osebno sem za delitev, z Albanci enostavni ni moc ziveti v sozitju, prevelike razlike, mala zemlja. Vsak dan jih je vec tudi po drugih predelih Srbije. Naj samo napisem obcine Bujanovac, Presevo, Medveđe, ki so ze pred 15 leti postali vecinski in zahtevali prikljucitev k Kosovu-Bujanovac.
Uroš S.
29. 08. 2007 19.03
Albanci v Juzni Srbski pokrajini bo vedno imeli status manjsine, ne glede na to koliko se jih bo se namnozilo v prihodnje.--------Vsak narod si po mojem zasluzi lastno drzavo. Katalonci, kurdi, baski,....navsezadnje tudi Skoti, se nimajo drzave in jo imajo pravico zahtevati. Ampak ----------Albanci ne morejo imeti kar dve drzavi na racun zemlje, katera spada v okvir druge drzave.
Raso
29. 08. 2007 08.22
delitev?nema teorije, kok je srbskih ljudi in cerkev, ter ostalega na južnem delu, tko da srbi dvomim da bojo pristal na to. če pogledat začel so z neodvisnostjo kosova, nadaljeval delitvijo... tko da če bi se nadaljevalo v tem "ritmu" bo na koncu vse skp kosov srbsko, tko k je vedno blo in bo tudi ostalo, prebivalci oz. kosovski albanci pa ostal na istem kot so. upamo na takšen razplet,čeprav je težko ampak nada umire zadnja hahaah
LLLoLLLL
28. 08. 2007 19.16
Če bi šlo to tak poceni, bi bilo super, ja. Ti švabi še zdaj ne doumejo moči balkanske trme..
matija.abram@pop-tv.si
28. 08. 2007 14.34