Tujina

'Vemo, kje je Gadafi'

Tripoli, 07. 09. 2011 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako zatrjuje libijski nacionalni prehodni svet, območje, kjer se libijski voditelj skriva, pa so obkolile njihove sile. Gadafija bodo ali ujeli ali ubili, saj ni možnosti, da bi jim pobegnil.

Zajetje Gadafija, ki ga uporniki iščejo že vse od prevzema nadzora nad Tripolijem, bi prispevalo k dokončni utrditvi nacionalnega prehodnega sveta na oblasti.

Libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju naj bi bile po besedah libijskega nacionalnega prehodnega sveta štete minute. Pravijo, da vedo, kje se Gadafi skriva, območje pa so obkolile uporniške sile. Le še vprašanje časa je, kdaj ga bodo ujeli ali ubili, poudarjajo. Predstavnik sveta Anis Šarif dodaja, da je Gadafi še vedno na libijskem ozemlju, izsledili pa so ga s pomočjo obveščevalnih podatkov in tehnologije. Šarif ni želel povedati, kje natančno se nahaja, je pa po njegovih navedbah ujet na območju s 60-kilometrskim radijem, ki ga obkoljujejo uporniki. "Ne more pobegniti," je dejal Šarif in dodal, da se uporniki pripravljajo na to, da ga bodisi zajamejo ali ubijejo.

Niger potrdil, da Gadafija ni na njihovem ozemlju

Gadafi
Gadafi FOTO: Reuters

V začetku tedna je sicer v Niger prispel velik vojaški konvoj, v katerem je bil po navedbah lokalnih oblasti tudi šef Gadafijevih varnostnih služb Mansur Dao. Vrstila so se tudi ugibanja, da bi bil v njem lahko sam Gadafi, čeprav je njegov tiskovni predstavnik Musa Ibrahim vmes zatrdil, da je Gadafi še vedno v Libiji.

Vlada Nigra je danes sporočila, da so na človekoljubni podlagi sprejeli skupino 13 Libijcev, ki so v minulih dneh prispeli s konvojem vozil. Potrdila je tudi, da med njimi ni bilo nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija ter da je ravnala po posvetih s sedanjimi libijskimi oblasti, nacionalnim prehodnim svetom, ki ga Niger priznava.

"Ko je država v vojni in ljudje, ki se čutijo ogrožene, pridejo v drugo državo, jih ni mogoče zavrniti. Vlada jih je s polno odgovornostjo sprejela kot begunce," je povedal tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva Maru Amadu.

Da je Gadafi skupaj s sinom Saifom al Islamom še vedno v domovini, je v torek zatrdil tudi lastnik televizije Araj Oruba s sedežem v Siriji. Bil naj bi zelo dobro razpoložen in se ne boji, bil bi celo vesel, če bi lahko umrl v boju z uporniki, je dejal Mišan al Džuburi.

Nekaj članov Gadafijeve družine, vključno z ženo, hčerko in dvema sinovoma, je sicer že prebegnilo v Alžirijo. Uporniki proti Gadafijevemu režimu že zahtevajo njihovo izročitev.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
08. 09. 2011 09.23
boby1 js druzga kot se strinjam ne morm rect, če sam kej podobnega spišem sm nemudoma izbrisan..
nikhrast
07. 09. 2011 23.46
V Sloveniji se pakolca po Titu; razumeti je treba da ima vsaka država *reveže, tako da čakajo kaj bo za nje naredila država.
boby1
07. 09. 2011 23.11
Bogi Libijski narod ... Imeli so blaginjo, največjo v Afriki in bistveno večjo od marsikaterega popvprečnega državlajna "demokratične" države zahoda. Ne bom se ponavljal o vseh ugodnostih, ki so jih imeli, kdor želi to z lahkoto najde. Zahod (predvsem Ameriko pa tudi Francijo, Anglijo, Italijo, ...) boli le-to, da Gadafi ni želel zlata, ki ga je prejemal za nafto deliti z njimi (poznate sistem t.i. črnogorkse ali pa albanske mafije? - to delajo države zahoda nad vsemi, ki imajo nafto) ... Poglejt, lepo vas prosim, kakšni avti so bili v Libiji pred izbruhom nasilja!?! Preberite si o Libisjkem zdravstvu, šolstvu, darilih države pri prvi poroki, pri rojstvu otorka, nadomestila za brezposelne ... Gadafi je verjetno kar lep kupček denarja namenil tudi sebi, a ga je delil bistveno bolj pravično do svojih ljudi, kot pa 90 % "menedžerjev", direktorjev in tajkunov pri nas ... Pa jih nihče ne lovi, še sodišče jim nič ne naredi in dokaže... Zelo se bojim, da se bo Libycem še zelo kolcalo po Gadafiju, saj se sploh ne zavedajo, kaj so zavrgli in kaj jim bodo ponudili "osvoboditelji". Čez 3 leta pričakujem drugi Sudan, drugo Somalijo ... Lakoto, bitko za vodo, borbe z veliko mrtvimi med pvsemi libijskimi plemeni, pa borbe med pristaši Gadafija in njegovimi nasprtoniki ... Gadafi ni bil Angel, a je verjetno bil zelo angeski v priemrjavi z vsemi, ki ga sedaj napadajo (vključno s predsedniki držav, ki so se odločili "Braniti" demokracijo v Libiji ... Zakaj zgolj v Libiji? Zakaj se niso zganili v Drafurju, SOmaliji, Sudanu, Ruandi, ... ?!?!?! Še tole ... Na najbolj gledanem video portalu vtipkajte "Mahdi Nazemroaya in Malta After Libya" in poslušajte ....
Doomsters
07. 09. 2011 22.46
Jst tud vem kje je Gadafi! Vam bom povedal skrivnost... Ravno zdajle tukaj pije pivo zraven mene in se smeji ker neki upornikiški terroristi terrorizirajo libijo z njihovo koruptivno vlado ter trosijo laži oz propagando ki ji celo * ne verjamejo o.o
tali?ni tom
07. 09. 2011 20.08
lih prej je pršu k men ! smo komaj kamele v štalo zrinl , pa zlato v klet pod krompir skril ! upam da srečno uide drhali teroristični , in da se izkaže kako je zahod zmannipuliral državljansko vojno v libiji ! je car ma ni kaj !!!
smajser
07. 09. 2011 20.01
Jimi1
07. 09. 2011 16.03
Za kakšno tono zlata mu kljub političnemu nestrinjanju z njim oddam svoje posestvo. Najbližji sosed je zelo podoben Binu Ladnu.... Kraj je tako nezanimiv, da ga še CIA nima v seznamu zakotnih krajev....
Aven
07. 09. 2011 14.17
Hmm, Britanci so plačali AlKaidi da bi umorila Gadafija leta 1996. Libijci so prvi razpisali tiralico za Osamo Bin Ladnom in ga obtožili terorizma v Afriki. Britanci so preprečili interpolu da bi bila tiralica veljavna. Bemti nisem ovca: BE BE ... ne nisem BE BE
Cjele
07. 09. 2011 14.08
Bravo Gadafi...
prepri43
07. 09. 2011 13.12
Kamele plus on enako kameleon!
Martian
07. 09. 2011 13.09
'Vemo, kje je Gadafi' jst tut vem...izven Libije...v Libiji ga za ziher ni...
cucjetina
07. 09. 2011 12.46
kaj lazejo gadafi je danes zjutri pri meni pil kavo