Tujina

Veleposlaništvo ZDA v Jeruzalem?

Ramala/Jeruzalem/Washington/Moskva, 01. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Palestince je vznemirila odločitev ZDA, da bodo del ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva preselili v Jeruzalem. Po mnenju palestinske strani naj bi ZDA s tem priznale Jeruzalem kot glavno mesto Izraela.

Ameriški predsednik George Bush je včeraj podpisal proračunski zakon, ki ga je kongres že sprejel in ki vsebuje določilo, da bo del sredstev za State Department namenjenih za preselitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Bush je sicer zagotovil, da se stališče njegove vlade do vprašanja Jeruzalema ni spremenilo. Kot je znano, nekdanji predsednik Bill Clinton ni upošteval zahtev kongresa po preselitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem.

Palestinski vladni kabinet je po zasedanju v Ramali v skupni izjavi ostro kritiziral ameriško odločitev. "Gre za kršitev vseh sporazumov med Palestinci in Izraelci in vseh mednarodnih sporazumov v zvezi z Bližnjim vzhodom," je menil glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat. Obenem je od Varnostnega sveta ZN, Organizacije islamske konference in Arabske lige zahteval, naj skupaj nasprotujejo ameriški odločitvi, ki jo je označil za nevarno. Palestinsko ljudstvo bo odločalo o prihodnosti Jeruzalema in ne ameriški kongres, ki je pod vplivom izraelskih skupin pritiska, je še dejal Erekat, pri tem pa Busha obtožil, da na Bližnjem vzhodu zgolj "priliva olje na ogenj".

Izraelci spet bližje Arafatu

Arafatova priljubljenost se je med obleganjem še povečala
Arafatova priljubljenost se je med obleganjem še povečala FOTO: Reuters

Izraelska vojska je vnovič zavzela položaje nasproti rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata v Ramali, in s svojim orožjem tako spet meri v Arafatov urad. "Izrael s tem krši resolucijo 1435 Varnostnega sveta ZN. Od ZDA in vse mednarodne skupnosti zahtevamo, da takoj posredujejo in končajo izraelsko agresijo," je dejal eden od glavnih Arafatovih svetovalcev Nabil Abu Rudejna.

Arafat je sicer danes zaprosil predsednika palestinskega parlamenta Ahmeda Kureja, naj za dva tedna preloži načrtovano preoblikovanje palestinske vlade zaradi desetdnevnega izraelskega obleganja njegovega sedeža v Ramali, ki se je končalo šele v nedeljo in v katerem je bila rezidenca znatno uničena.

Arafatova 21-članska vlada, ki jo je oblikoval junija, je bila namreč 11. septembra prisiljena odstopiti, da bi se izognila glasovanju o nezaupnici. Kritiki palestinskega voditelja Arafata so slednjega z glasovanjem o nezaupnici hoteli prisiliti, da zamenja sporne ministre, ki so jim očitali neučinkovitost in korupcijo.

Nove aretacije Palestincev

Na različnih krajih Zahodnega brega je izraelska vojska ponoči aretirala 32 Palestincev, v bojih med izraelskimi vojaki in oboroženimi Palestinci pa so včeraj in ponoči umrli štirje ljudje, in sicer izraelski vojak in dva palestinska otroka pri Nablusu na Zahodnem bregu ter Palestinec v Gazi. Tam so po palestinskih podatkih izraelski tanki obstreljevali stanovanjsko četrt.

Šaron nadaljuje obisk v Rusiji

Šaron zaključuje obisk Moskve
Šaron zaključuje obisk Moskve FOTO: Reuters

Izraelski premier Ariel Šaron se je drugi dan obiska v Moskvi srečal še z ruskim premierom Mihailom Kasjanovom in zunanjim ministrom Igorjem Ivanovom. S prvim je razpravljal o prihodnjem razvoju trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med državama, dotaknila pa sta se tudi mednarodnih vprašanj, ruskemu zunanjemu ministru pa je Šaron predstavil "načrt za rešitev palestinskega vprašanja", predvsem kar zadeva demokratične reforme palestinskih oblasti.

Ruski zunanji minister Ivanov je že pred srečanjem dejal, da Rusija glede razmer na Bližnjem vzhodu zahteva dolgoročno rešitev palestinsko-izraelskega spora na podlagi resolucij Varnostnega sveta ZN. Rusija išče rešitev tako na dvostranski ravni kot preko bližnjevzhodne četverice, v okviru katere sodeluje z ZDA, ZN in Evropsko unijo.