Tujina

Več pooblastil za policiste

Amsterdam, 04. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemska vlada je sprejela nov protiteroristični zakon, ki organom pregona daje obsežnejša pooblastila. Švicarske oblasti pa so aretirale pet domnevnih teroristov.

Policistom bo dovoljeno več (Foto: Reuters)
Policistom bo dovoljeno več (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nizozemska vlada je sprejela nov protiteroristični zakon, ki daje organom pregona obsežna pooblastila za preiskave in jim dovoljuje, da osumljence pridržijo do dveh tednov brez obtožnice. Poleg tega bodo lahko tajni agenti opazovali osumljence terorizma na načine, ki so sicer prepovedani, kot na primer z infiltracijo in prisluškovanjem telefonov, so sporočili z nizozemskega pravosodnega ministrstva.

Zakon mora sicer potrditi še nizozemski parlament. "S tem zakonom bo več možnosti za zbiranje informacij, pridržanje osumljencev in vodenje preventivnih preiskav. Dogodki v Amsterdamu in Haagu so pokazali, da so potrebna širša pooblastila za boj proti terorizmu," je zapisano v izjavi nizozemskega pravosodnega ministrstva.

Ministrstvo v izjavi namiguje na umor nizozemskega režiserja Thea van Gogha, ki mu je domnevni islamski skrajnež 2. novembra lani v Amsterdamu prerezal grlo. V Haagu pa so le nekaj dni po umoru van Gogha domnevni teroristi med poskusom aretacije ranili več policistov.


Aretacije zaradi pozivov k terorističnim dejanjem


Švicarske oblasti so konec februarja med policijsko akcijo v kantonih Freiburg in Bern aretirale pet muslimanov, ki so preko interneta pozivali k terorističnim dejanjem. Najmanj eden od aretiranih je bil dejaven pri širjenju terorističnih vsebin, so sporočili s švicarskega zveznega tožilstva in policije v Bernu. Gre za spletne strani, kjer so med drugim objavili vrsto videoposnetkov umorov talcev in pohabljanja ljudi.

Forum na eni od spletnih strani je poleg tega služil kot komunikacijsko in propagandno sredstvo med islamističnimi skupinami. Na teh straneh pa je bilo moč najti tudi pisne izpovedi po terorističnem napadu v Pakistanu in navodila za sestavljanje bomb ter postopke za atentate. Ta spletna stran je bila sicer ukinjena že lansko jesen.

Osumljenci, ki so jih aretirali, prihajajo iz Tunizije in Belgije, v Švici živijo legalno, proti njim pa so uvedli preiskavo zaradi suma javnega pozivanja h kaznivim dejanjem. Trije od osumljenih so še vedno v priporu.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA