Tujina

Iraška vlada zagovarja posredovanje v cerkvi

Bagdad, 01. 11. 2010 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA/Reuters/U.F.
Komentarji
48

V reševanju talcev v katoliški cerkvi v Bagdadu naj bi umrlo najmanj 52 ljudi, več kot 67 jih je ranjenih. Iraška vlada trdi, da je pripadnike posebnih enot morala poslati v akcijo in tako preprečila še več žrtev.

Bagdad
Bagdad FOTO: Reuters

Reševanje talcev v katoliški cerkvi v Bagdadu je zahtevalo najmanj 52 žrtev, poroča Reuters. V okviru reševalne akcije je bilo ranjenih 67 ljudi, oboroženi moški pa so zahtevali izpustitev članov Al Kaide iz zaporov v Iraku in Egiptu.

Poročila o številu žrtev so različna, tako agencija AFP poroča, da naj bi bilo v reševanju ranjenih 56 talcev in 15 pripadnikov varnostnih sil, pri tem pa neimenovani predstavnik iraškega notranjega ministrstva ni sporočil, ali so med pripadniki varnostnih sil tudi Američani.

Oboroženi moški so se namreč v nedeljo zatekli v cerkev, potem ko so ubili dva varnostnika bagdadske borze. V cerkvi so zadrževali kot talce približno 100 iraških katolikov, je potrdil namestnik notranjega ministra.

Vlada je morala ukrepati

Iraška vlada pa je sporočila, da včeraj ni imela druge izbire, kot da v cerkev, ki so jo zavzeli skrajneži, pošlje pripadnike varnostnih sil. Obrambni minister Abdul Kadr al Obeidi je dejal, da so skrajneži grozili, da bodo pobili vse talce. Zato so po njegovih besedah enostavno morali ukrepati.

Kot je povedal eden od očividcev, 18-letni rešeni talec, so napadalci takoj, ko so vstopili v cerkev, ustrelili duhovnika. Odgovornost za napad je danes prevzela lokalna veja teroristične mreže Al Kaida, Islamska država Irak, ki je koptski cerkvi v Egiptu tudi dala 48-urni ultimat, da izpusti domnevne ujetnike.

Bagdad
Bagdad FOTO: Reuters

Na ultimat upornikov se je danes odzval Egipt in ostro zavrnil njihove zahteve. "Egipt odločno zavrača, da se njegovo ime vpleta v takšno kriminalno dejanje," je v sporočilu zapisalo egiptovsko zunanje ministrstvo, ki je hkrati tudi ostro obsodilo napad v Iraku. Odzval se je tudi papež Benedikt XVI., ki je dejal, da je zgrožen nad pokolom kristjanov v Bagdadu. Zahteval je, da mednarodna skupnost okrepi prizadevanja proti nasilju na Bližnjem vzhodu in ponovil svoj poziv za mir v regiji.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hovdec
01. 11. 2010 20.16
@saintjozef Očitno si izpustil(ali prešprical) kar nekaj ur svetovne zgodovine.
vatre
01. 11. 2010 18.47
saintjozef, si pa hudo našpičen, pa tudi dejstva si malo pobrkal. Verjetno si mlad produkt usnerjenega izobraževanja. Nič se ne sekiraj, boš že še dobil kilometrino.
yerbas
01. 11. 2010 17.15
Zadnjič se vidla NLP, ki je pobasal denar, vi pa v jok.....
saintjozef
01. 11. 2010 15.51
@hot-shot69 Ne razumeš, zakaj Križarji? Kdo pa je prej z ropanjem (pokristjanjevanjem) začel? Turki ali križarji?
hot-shot69
01. 11. 2010 13.54
polifem Ameriški VOJAŠKI nadškof Edvin O'Brien, beseda vojaški je pomembna. Amerika pozna tudi vojaške Imame in verjetno imajo tudi druge verske predstavnike, ki morajo vsi tvezit isto, saj so vsi del AMERIŠKE VOJSKE...
hot-shot69
01. 11. 2010 13.49
In ne razumem zakaj tako radi naprej mečete Križarje...tudi križarske vojne so posledica okupacije, se pravi če razumete ta dejanja, potem razumete tudi dejanja Križarjev...racionalnost in človeško razmišljanje sta dva različna pojma... Pa uživaj v kostanju, čeprav je že zanič...
hot-shot69
01. 11. 2010 13.45
Duka-San Kot je rekel Bas Rutten: "I don't belive in eye for an eye, I belive in two eyes for an eye". To se bolj ujema z njihovo mentaliteto...
MERDE-AVE-MERDE
01. 11. 2010 13.37
hot-shot6901.11.2010, 13:27 Grem si kostanje pečt, samo to še prej, krščanski del sveta napada vzhod, tisoče in tisoče civilnih žrtev, zakaj in kako misliš da nas, zahodnjakov/krščanarjev, ne bi sovražili? vprašaj se ni možnosti In tudi jaz če mi iz sosednje vasi hodi en in me non stop ga bom sovražil in enkrat ga bom nazaj, vsaj poskusil ga bom oko za oko, in na koncu bomo vsi slepi s tem da smo in tudi zdaj, iztaknemo mi njim več kot oni nam, tisoč krat več oni ne hodijo sem in nas napadajo, ne mečejo bomb na nas, ne ruđijo celih vasi mi pa njim to delamo grem zakurit in pečt, adijo
hot-shot69
01. 11. 2010 13.27
Duka-San Organizacija se imenuje Islamska država Irak, ja verjetno imaš prav. Organizacija s takim imenom ni cerkve napadla v imenu Alaha, ne vem kaj sem mislil. Pa še enkrat te prosim, da razlikuj med Zahodom in Kristjani iz Bližnjega vzhoda...ekstremisti razliko poznajo, a jih napadajo s ciljem, da ustvarijo čisto Islamsko državo... Preberi si tudi kaj o Kristjanih v Palestini in na kateri strani se borijo in povej zakaj grozijo Koptski cerkvi, če je res vse samo posledica ameriškega bombardiranja. Pa še eno dejstvo...te skupine so sponzorirane s strani "velike zaveznice" zahoda...Savdske Arabije.
povemvsem
01. 11. 2010 13.20
KNA (Katoliška tiskovna agencija) dne 26.3.2003 objavila kaj je ameriški vojaški nadškof Edvin O'Brien iz Washingtona povedal vojaškim duhovnikom glede iraške vojne. Berite in pustite, da vam gospod O'Brien dokončno pomaga do jasnosti: "Debata glede moralnega opravičevanja za oboroženo nasilje, pobudo je nedavno dala USA in njene zaveznice, se bo verjetno nadaljevala še dolgo po prekinitvi sovražnosti. Upamo, da bodo vsi dejavniki, ki so vodili do naše intervencije končno objavljeni in da bo poln obseg vojaške opreme iraškega režima in njegove brutalnosti pomagal osvetliti odločitev našega predsednika. Občudovanje, ki ga danes uživajo členi naše vojske , je bilo redko močnejše in to po pravici. Obžalovanja vredno je, da je prej potrebna takšna situacija, da bi naši državljani vidno pokazali ponos in spoštovanje do naše vojske. Profesionalne vrednote, ki vodijo našo vojsko, so najvišje kvalitete. Našo vojaško skupnost prežema osebna kapaciteta in pripravljenost, da žrtvujejo sami sebe za blagor bližnjega ter daje enkraten in razveseljiv dokaz za našo ameriško kulturo. Kakšno spoštovanje in kakšno hvaležnost zaslužijo. Vam, našim katoliškim kaplanom, duhovnikom v domovini ter v vojski, izražam iskreno hvaležnost vsega našega ljudstva. Če služite ali pomagate enotam v boju ali služite družinam, ki jih tarejo skrbi - vaša duhovniška dolžnost ni bila še nikoli pomembnejša ali bolj cenjena kot zdaj. Posebno med tem postnim časom nudite vsem članom naše obširne nadškofije priložnost, da delijo Kristusovo trpljenje - dejansko, da opravite to, kar manjka Njegovemu trpljenju.Pomembna prošnja vsem duhovnikom, ki služijo po vsej naši deželi v upravnih centrih za medicinsko oskrbo nekdanjih udeležencev vojne. Hrabri možje in žene iz preteklih oboroženih spopadov so v vašem vsakodnevnem pastoralnem skrbstvu; nekateri od njih zaradi vojnih dogodkov še vedno trpijo psihične ali fizične bolečine. Kot člani naše nadškofije so še vedno združeni z našimi vojaškimi družinami - nikoli učinkoviteje, kot če za zadeve miru in za svoje sedanje tovariše, ki nosijo orožje, združite svoje trpljenje s Kristusovim. Naši veterani in vsi tisti, ki jim služijo, so duhovna gonilna moč, ki podpira naš narod in našo vojsko." Tako je vsakomur več kot očitno, s kom v zvezi je katoliška cerkev.
saintjozef
01. 11. 2010 13.16
To je še vedno posledica križarskih pohodov. TU in ZDAJ.
rokin
01. 11. 2010 13.11
kaj vse dela folk za neko višje bitje k sploh nben newe če sploh obstaja
MERDE-AVE-MERDE
01. 11. 2010 13.10
hot-shot69, a so oni ruknili v cerkev v imenu alaha? Ne. In kaj misliš da si oni doli mislijo ko jih zahodni, krščanski svet, non-top napada, bombardira, okupira, na njih meče bombe? ne, niso rekli v imenu kristusa... Kaj bi si mislili če bi nas vzhod, oni, non stop napadal bombardiral, ne bi rabli rečt v imenu alaha, oni že zdaj eno bombo vržejo pa se vsi tu derejo muslimani muslimani, kaj misliš kak je njim?! A misliš da oni zdaj ko jih krščanski del sveta bombardira tega ne dojemajo tako? Zdaj ko jim krščanski del sveta povzroča tisoče in tisoče civilnih žrtev, ne 52, tisoče, kaj misliš kak je?
hot-shot69
01. 11. 2010 13.05
Duka-San A so jih napadli v imenu Kristusa in ali so bili iraški Kristjani kaj manj bombardirani kot Muslimani??? Daj preberi in komentiraj cel moj post, ne pa samo dele, ki se ujemajo s tvojim prepričanjem...
MERDE-AVE-MERDE
01. 11. 2010 13.02
hot-shot6901.11.2010, 13:00 0 Duka-San Irak in Afganistan nimata nič skupnega s Krščanstvom!!! Sploh pa iraški Katoliki nimajo nič skupnega z Evropo in ZDA.... Kako da ne? Krščanarji so napadli državo, jo bombardirali, okupirali, tisoče in tisoče civilnih žrtev. ČE to nima veze s krščanarji, potem tud ta dogodek nima veze s muslimani
hot-shot69
01. 11. 2010 13.00
Duka-San Irak in Afganistan nimata nič skupnega s Krščanstvom!!! Sploh pa iraški Katoliki nimajo nič skupnega z Evropo in ZDA, saj je Krščanstvo v Iraku veliko starejše od Islama. Prav tako pa je procent Katolikov, ki zavrača okupacijo Iraka isti kot med Muslimani. Je pa res, da je med Kristjani veliko podpornikov prejšnega režima, kar ni težko razumeti, glede na to, da so v času Sadama živeli mirno, zdaj pa jim Suniti in Šiiti požigajo cerkve (starejše od vseh džamij) in jih pobijajo na vsakem koraku samo zato ker niso Muslimani.
MERDE-AVE-MERDE
01. 11. 2010 13.00
Ne bit živčn debilčina, ne zagovarjam nobene smti, nobene ki jo storijio muslimani, in nobene ki kih počne zahod vsak dan ; )
Trenirka_SDS
01. 11. 2010 12.59
Mah, zame ste vi, ki zagovarjate to, enaki kot tisti, ki obglavljajo nedolžne, pa umakn ta bonsaj iz avatarja in si dej vsaj mesec pa zvezdo
ED11
01. 11. 2010 12.58
debilchina-ah daj daj koliko civilistov so američani do zdaj že pomorili
MERDE-AVE-MERDE
01. 11. 2010 12.56
debilchina01.11.2010, 12:54 0 Duka-San: so te kristjani, ki so mirno molili v cerkvi metali na koga bombe? Ne mi zagovarjat teroriste.... debilchina01.11.2010, 12:52 0 Duka-San: torej je tebi ta pokol Kristjanov le opravičljiva posledica nekih križarskih pohodov izpred tisoč let? So civilisti ki umirajo v Iraku IN Afganistanu na koga metali bombe? Ne. Kaki križarski pohodi izpred tisoč let? Okupacija in bombardiranja se dogajajo ZDAJ