Tujina

Praznoval bo s Chavezom

Havana, 12. 08. 2006 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je odpotoval na Kubo, da bi Fidelu Castru osebno čestital za 80. rojstni dan.

Kubanci se pripravljajo na praznovanje 80. rojstnega dne svojega predsednika, ki menda dobro okreva
Kubanci se pripravljajo na praznovanje 80. rojstnega dne svojega predsednika, ki menda dobro okreva FOTO: Reuters
Kuba je ena od petih držav, ki so še obdržale komunistični sistem (poleg Laosa, Kitajske, Severne Koreje in Vietnama). Vprašanje pa je, ali bo taka ostala tudi v prihodnje. Analitiki so si edini, da se je na Kubi z odhodom Castra na operacijo že začela tranzicija, čeprav je "el comandante" še živ.

Kubanski predsednik Fidel Castro bo v nedeljo dopolnil 80 let, njegov rojstni dan pa prvič po revoluciji leta 1959 ne bo minil kot nacionalni praznik, ampak ga bo kubanski predsednik preživel daleč od oči javnosti. Ob njem pa bo venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je v soboto zvečer odpotoval proti Kubi, da bi svojemu vzorniku osebno čestital.

Sicer pa je napovedal, da bo rojstni dan slavil 2. decembra, na 50. obletnico pristanka čolna Granma z uporniki na jugu Kube, s čimer se je začel njegov pohod na oblast.

Zdravje se mu izboljšuje

Kuba je ena od petih držav, kjer še vlada komunizem
Kuba je ena od petih držav, kjer še vlada komunizem FOTO: Reuters
Po operaciji Fidela Castra ni bilo v javnosti opaziti niti njega niti njegovega namestnika Raula Castra.

Zdravje kubanskega predsednika, ki je pred dvema tednoma zaradi zapletene operacije oblast začasno predal svojemu bratu in obrambnemu ministru Raulu Castru, je na Kubi obravnavano kot državna skrivnost. Tako doslej ni bilo nobenih podatkov o tem, kje ga zdravijo ali kako zdravljenje napreduje.

Molk je prekinil časnik Granma, sicer glasilo kubanske komunistične partije, ki je v kratkem obvestilu zapisal, da predsednik okreva. Tako naj bi se Castro že sprehajal po sobi in se živahno pogovarjal o stanju v državi.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

falcon007@email.si
13. 08. 2006 12.52
@Brez.panike: Glede na tvojo izjavo, si lahko le predstavljamo, kako šele so nerazgledani Kubanci, ki množično bežijo pred rajskim režimom Fidela Castra, naravnost v ameriško bedo in poneumljenost. Najbolje bi storil, če odideš na Kubo in jih te neraygledane Kubance podučiš o njihovi nevednosti.
Rijad Proši?
13. 08. 2006 12.24
Še na dolgo življenje
jimi.hendrix@email.si
12. 08. 2006 22.00
brez.panike - super napisano, samo kaj ko jakcu spet ne paše. bo mogu JJ še na Kubo na pogovor s Fidelom, pa bo bolje. Edini, ki si upa Busha po nosu počit je Fidel, edini, ki ve, da pretiran kapitalizem pelje v propad, tako kot komunizem, ki se spremeni v tiranijo enega samega. El comandante in Ernesto Che Guevara, sta pa legendi
Andraž Sodja
12. 08. 2006 21.52
Jaka37:lahko ti recem da tako nerazgledanega cloveka kot si ti ze zelo dolgo nisem srecal.Ce bi se malo poglobil v politiko ZDA do kube ki že 40 let trpi ameriške sankcije in zaradi tega vecina prebivalstva živi v revščini medtem ko je pred popolno gospodarsko blokado z strani ZDA Fidel Castro ustvaril enega najboljših javnih zdravstvenih sistemov na svetu in v manj kot petih letih odpravil nepismenost na Kubi, medtem ko se je ameriski narod poneumljal deo te mere da imajo dane 45% ljudi funkcionalno nepismenih po normalnih svetovnih standardih.Komunizem je bil do sedaj najbolj pošten ekonomski in družbeni sistem uničila pa ga je le notranja in zunanja sebičnost, ker nekaterim ljudem dovolj ni bilo dovolj in so hoteli vse za nič.
jaka37
12. 08. 2006 20.28
Nikomur ne želim slabega zdravja, kar pa se tiče Castra pa upam, da se nikoli več ne bo vrnil in da bo narod zaživel in se potegnil iz komunistične bede.
Andraž Sodja
12. 08. 2006 19.51
Upam da so poročila resnicna, da ni le propaganda. Desee vivo el comandante Fidel. Naj nadaljuje svoj boj za pravičnost.