Tujina

V napadu v Šrilanki 26 mrtvih

Kolombo, 16. 01. 2008 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bombnem napadu na avtobus na jugovzhodu Šrilanke je bilo ubitih 26 ljudi. Odgovornost za napad pripisujejo tamilskim upornikom.

Po eksploziji, ki naj bi jo povzročila ob cesti nameščena mina, so napadalci streljali na avtobus, na katerem je bilo okoli 70 potnikov, med njimi šolarji.

V eksploziji je bilo ubitih 26 ljudi.
V eksploziji je bilo ubitih 26 ljudi. FOTO: Reuters

Šrilanška vojska je odgovornost za napad pripisala tamilskim upornikom, saj "nobena druga skupina ne deluje na tem območju". Predstavniki tamilskih tigrov medtem dogodka še niso komentirali. Eksplozija in streljanje sta poleg 26 smrtnih žrtev po navedbah vojske terjala tudi 64 ranjenih.

Uradna prekinitev ognja se izteka

Kmalu po omenjenem napadu, ki se je pripetil v odročnem mestu Butala, 240 kilometrov jugovzhodno od Kolomba, je na območju odjeknila še ena eksplozija ob cesti podtaknjene bombe, ko se je mimo peljalo vojaško oklepno vozilo. Pri tem so bili lažje ranjeni trije vojaki. Zaradi napadov so lokalne oblasti zaprle vse šole na območju.

V napadu je bilo 64 ranjenih
V napadu je bilo 64 ranjenih FOTO: Reuters

Napada sta Šrilanko pretresla malo pred iztekom šestletne prekinitve ognja, ki sta jo ob norveških posrednikih leta 2002 izpogojevali vlada in tamilski uporniki. Prekinitev ognja se bo iztekla danes opolnoči po lokalnem času (ob 19.30 po srednjeevropskem času).

Šrilanška vlada je sicer že pred dvema tednoma sporočila, da odstopa od prekinitve ognje, ki je strani dejansko nista spoštovali, odkar so tamilski uporniki decembra 2005 obnovili napade na vladne sile, vojska pa je odgovorila z vrsto protiuporniških operacij.

Kljub temu so odločitev šrilanške vlade o odstopu od prekinitve ognja v tujini kritizirali, saj naj bi ta korak še otežil možnosti za konec desetletja dolgega spora.

Tamilski tigri se že od leta 1983 borijo za neodvisno državo Tamilcev na severu Šrilanke. V nasilju je bilo od začetka upora ubitih več kot 70.000 ljudi.

Od vladne napovedi o odstopu od prekinitve ognja pred dvema tednoma je bilo v nasilju ob razmejitvenem območju na severu države, ki ločuje ozemlje pod nadzorom vlade in tamilskimi uporniki, po navedbah vojske ubitih več kot 300 ljudi.

Tako vladna kot uporniška stran sicer podajata nasprotujoče si številke o žrtvah, zaradi omejenega dostopa na območje pa neodvisne ocene ni mogoče dobiti. Najbolj neposreden učinek odstopa od prekinitve ognja je bila razpustitev šrilanške nadzorne misije, ene redkih neodvisnih skupin z dostopom tako na uporniško kot vladno ozemlje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.