Tujina

V napadu 18 mrtvih

Herat/Washington, 15. 05. 2008 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V samomorilskem napadu v afganistanski provinci Farah je umrlo 18 civilistov, 28 pa je ranjenih.

V afganistanski provinci Farah je v samomorilskem napadu umrlo 18 oseb, poročajo lokalne oblasti. Incident se je zgodil na trgu blizu policijske postaje. "Mrtvih je 18 oseb, med njimi so tudi policisti in civilisti“, je poudaril guverner province Farah Rohul Amin. Ranjenih naj bi bilo 28 oseb. Odgovornost za napad naj bi prevzeli talibani. Truplo napadalca je bilo popolnoma uničeno, so pa preiskovalci našli dele ženskega pokrivala - burke.

V februarju je v Kandaharju umrlo 100 oseb.
V februarju je v Kandaharju umrlo 100 oseb. FOTO: Reuters

Direktor Programa ACLU za človekove pravice Jamil Dakwar je ocenil, da je "šokantno izvedeti, da ZDA več sto mladoletnikov zadržujejo v Iraku in Afganistanu, še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da ni vsestranske politike, ki bi zagotavljajo zaščito njihovih otrokovih pravic".

Guverner je še poudaril, da je samorilec imel oblečeno pokrivalo, ki ga ponavadi nosijo ženske. Predstavnik policije je še zatrdil, da je nemogoče ugotoviti ali je bil samomorilec moški ali ženska. Ob napadu sta bila uničena tudi dva avtomobila in bližnje stavbe.

V Afganistanu so samomorilski napadi kljub prisotnosti zavezniških sil vse pogostejši. Zahodni voditelji so Afganistan večkrat pozvali naj preprečijo, da država zdrsne v anarhijo. Lansko leto je tako nasilje v državi, odkar so ZDA strmoglavile oblast talibanov, doseglo višek.

V februarju se je v mestu Kandahar zgodil prav tako samomorilski napad, v katerem pa je umrlo 100 ljudi, med njimi šest otrok, več 100 pa je bilo ranjenih. Po številu mrtvih je v tem primeru šlo za najhujši samomorilski napad od padca talibanskega režima leta 2001.

ZDA zadržuje mladoletnike

Ameriško Združenje za civilne pravice je v sredo objavilo poročilo, v katerem navaja, da ameriška vojska v Iraku v zaporih zadržuje okoli 500 mladoletnikov, v Afganistanu pa okoli 12. "Od leta 2002 so ZDA v Guantanamu na Kubi, Iraku in Afganistanu zadrževale približno 2500 posameznikov, mlajših od 18 let".

Od aprila 2008 ameriške sile v Iraku zadržujejo približno 500 mladoletnikov, navaja poročilo. Washington je sicer sporočil, da trenutno v zaporu v Guantanamu na Kubi ni zaprtih mladoletnikov, čeprav sta bila dva zapornika, Omar Hadr in Mohamed Džavad, ko so ju zaprli, mladoletna.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeffrey Gordon je potrdil, da je poročilo resnično, drugih podrobnosti pa ni komentiral.Omenjeno poročilo še navaja, da so ameriške sile aretirale "mladoletnike, za katere verjamejo, da so aktivno sodelovali v oboroženih spopadih proti ZDA in koalicijskim silam ali pa so zagotavljali gmotno podporo".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.