Tujina

Predatorji bodo prežali na libijsko vojsko

Misrata/Tripoli, 21. 04. 2011 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
63

ZDA bodo poslale upornikom pomoč v vrednosti 25 milijonov dolarjev, hkrati pa je Obama ameriški vojski dovolil, da nad libijskim zračnim prostorom uporabi brezpilotna letala predator.

Ubiti fotoreporter Tim Hetherington
Ubiti fotoreporter Tim Hetherington FOTO: Reuters

V libijskem mestu Misrata, ki ga že tedne oblegajo sile, zveste polkovniku Moamerju Gadafiju, sta bila včeraj ubita dva zahodna fotoreporterja, dva pa ranjena.

Žrtvam obleganja Misrate se je včeraj pridružil v Veliki Britaniji rojen fotograf Tim Hetherington, ki si je s sodelovanjem pri režiji dokumentarnega filma o ameriških vojakih v Afganistanu z naslovom Restrepo prislužil nominacijo za oskarja. V Libiji je po sporočilu njegove družine sodeloval na novem multimedijskem projektu.

Natančne okoliščine smrti še niso znane, Hetheringtonova družina pa je sporočila, da mu je smrtno rano zadala ročna granata. Washington Post je poročal, da je Hetherington še z enim novinarjem z uporniki odšel v središče Misrate, ki je bilo v zadnjih dneh prizorišče srditih spopadov.

Zaradi ­ – domnevno po eksploziji rakete – ran je umrl tudi newyorški fotograf Chris Hondros, ki je v Libiji delal za podjetje Getty Images. Hondros je bil izkušen vojni fotoreporter, ki je za svoje delo dobil med drugim zlato medaljo Roberta Cape. Ranjena sta bila še dva zahodna fotoreporterja.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je izrazil sožalje in poudaril pomembno delo, ki ga novinarji opravljajo za to, da obveščajo in dajo glas tistim, ki se jih sicer ne sliši, in zahtevajo odgovornost od državnih voditeljev.

Tunizijska tiskovna agencija TAP poroča, da se je trinajst libijskih častnikov in vojakov, vključno z enim generalom, predalo tunizijski vojski na meji med državama. Po navedbah dveh prič naj bi uporniki prevzeli nadzor nad libijskim obmejnim območjem pri mestu Dehiba.

ZDA so se medtem odločile, da pošljejo upornikom pomoč v vrednosti 25 milijonov dolarjev. Gre za prvo neposredno pomoč ZDA upornikom v Libiji, pri čemer ne gre za orožje, ampak različne oblike pomoči. Na primer zdravila, uniforme, škornje, zaščitne jopiče, šotore in tudi meso. Ukaz je podpisal predsednik ZDA Barack Obama na priporočilo državne sekretarke Hillary Clinton, pomoč pa prihaja iz viška zalog Pentagona.

Pozneje pa je Obama vojski v Libiji dovolil tudi uporabo brezpilotnih letal predator, je sporočil ameriški obrambni minister Robert Gates. Ta letala ameriška vojska pogosto uporablja vzdolž meje med Pakistanom in Afganistanom, z letali pa naj bi bili napadi na Gadafijeve sile bolj natančni, še dodaja minister.

Gadafijeve sile so v zadnjih dneh okrepile večtedenske napade na to tretje največje mesto v Libiji. Stanovanjske soseske v Misrati po navedbah prič obstreljujejo s topovskimi granatami in raketami.

Uporniki poročajo, da so danes med napadi Gadafijevih sil v Misrati umrli trije uporniki.

"Civilisti naj se čim bolj oddaljijo od Gadafijevih sil"

Poveljnik Natovih operacij v Libiji, kanadski general podpolkovnik Charles Bouchard je sporočil, da se njihovi piloti močno trudijo, da bi pri napadih zmanjšali tveganje za civiliste, a ga kljub temu ni moč izničiti. Civilisti lahko sami pomagajo tako, da se čim bolj oddaljijo od Gadafijevih sil, je poudaril Bouchard v sporočilu.

"V naslednjih dneh bomo ohranili pritisk na režimske sile, da bi tako pokazali, da je Nato odločen zaščititi civiliste," je še sporočil Bouchard. Dodal je, da bodo z napadi nadaljevali, dokler bodo Gadafijeve sile napadale "svoje lastne prebivalce".

Upornik odganja opazovalce, da bi naredili prostor za civiliste, ki jih z ribiškimi ladjami evakuirajo iz Misrate.
Upornik odganja opazovalce, da bi naredili prostor za civiliste, ki jih z ribiškimi ladjami evakuirajo iz Misrate. FOTO: Reuters

Libijska tiskovna agencija Jana je medtem poročala, da je bilo v Natovih letalskih napadih na jugozahodno predmestje Tripolija v sredo ubitih sedem civilistov, 18 je bilo ranjenih. Še pred tem naj bi po poročanju agencije v letalskih napadih na mesto jugozahodno od Tripolija umrli štirje civilisti.

Zveza Nato pa je danes zanikala, da so bili v napadih ubiti civilisti, in zatrdila, da je bil cilj napadov poveljniški in kontrolni center vojaškega kompleksa na območju Helat al Ferjan. Kot je povedal neimenovan predstavnik Nata, "ni znakov o civilnih žrtvah" in o incidentu tudi ne bodo sprožili preiskave.

Za nadaljnji vojaški in diplomatski pritisk na Gadafija pa sta se v sredo zavzela tudi britanski premier David Cameron in Obama. Cameron je poleg Obame v včeraj po telefonu poklical tudi italijanskega premierja Silvia Berlusconija in katarskega premierja Hamada bin Jasema.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da sta se Obama in Cameron strinjala tudi, da je treba "v celoti izpolniti resolucije Varnostnega sveta ZN o Libiji" ter se zavzela za okrepljen gospodarski pritisk na Gadafija.

Po Veliki Britaniji sta sicer v sredo tudi Francija in Italija sporočili, da bosta upornikom v Libiji poslali vojaške svetovalce. ZDA so odločitev pozdravile, vseeno pa svojih svetovalcev ne bodo poslale.

Francija je svojo odločitev sporočila po sredinem srečanju predsednika Nicolasa Sarkozyja z vodjo prehodnega libijskega nacionalnega sveta Mustafo Abdelom Džalilom v Parizu. Džalil je ob tej priložnosti tudi dejal, da nacionalni svet od Zahoda pričakuje zaščito civilistov "s katerim koli sredstvom", pri čemer pa ni izrecno prosil za napotitev kopenskih sil.

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
10. 02. 2013 10.00
že prav..ampak ta letala američani uporabljajo brez nadzora svetovne javnosti...kako bi se počutili Američani, če bi neka druga ki jim ni naklonjena pošiljala taka letala in masakrirala po Ameriki...tako orožje mora biti pod kontrolo...pa ne samo od ameriških šerifov!!!
yarrick
23. 04. 2011 16.19
@T_one 23.04.2011, 13:47 natanko tako, zato pa pravim da kupovati zlato po ceni kakršna je ni ravno profitno.nekako deset let nazaj je bila troy unča okoli 250-300$, danes? 1500 in kmalu še višje...Le zakaj? @T_one No ja v tem e pa strinjava.Hrana, voda, obramba, predvsem pa preživetvena mentaliteta.NIč ti ne pomagajo vse priprave, če nimaš volje do preživetja. In ne. ni dovolj da rečeš. HOČEM preživeti.ZA to je teba kaj narediti, ne samo misliti in otem čakati na major SHTF ali TEOTWAWKI.Takrat bo že prepozno.Že danes je skoraj prepozno...
T_one
23. 04. 2011 13.47
Fantje, fantje, * zlato, srebro in ostali *; hrana je tisto kar boste potrebovali! Zlata se ne da jesti, da bi se nasitili! Ko bo sistem popolnoma padel, vam zlato ne bo nič pomagalo! Kdo pa bo tako neumen, da bi kaj menjaval za zlato! Ta finta z zlatom je ista, kot je bila priprejšnji krizi; najprej z manipulacijami umetno dvigujejo ceno zlata, svetujejo ljudem, naj ga kupijo, nato pa drastično zopet spustijo ceno zlata, ljudje pa so ga za preživetje nato prisiljeni prodati po tej nizki ceni, s tem pa so na ogromni izgubi. Rockefeller, Rothschild in Morgan so na ta način na-tegnili na milijone ljudi pred osemdesetimi leti. Razmišljajte raje na nivoju osnovnega preživetja; hrana (za vsaj pet let), semena, obleka, orož...., in ostale za preživetje nujne stvari, kje visoko v hribih, v gozde, ob pitni vodi, na nadmorski višini vsaj 500 metrov. Razmišljajte tudi, kaj bi pottrebovali, če bi morali preživeti najprej 2 leti v puščavi, nato pa 3 leti v Sibiriji!
yarrick
23. 04. 2011 08.02
@ljx Dober posnetek.Take sledi jaz občasno opazujem od doma.Sicer res niso tako goste kot na posnetku a spadajo nedvomno v isto kategorijo. Enkrat sem nekje zaasledil, da so to zmesi barijevih spojin ter aluminija.zakaj je to dobro ne vem ampak, za zdravje že ni dobro.
yarrick
22. 04. 2011 17.56
@janez6b 22.04.2011, 14:21 verjetno gre tule med nama za napako v komunikaciji.če je to zaradi zlata potem bi dejal samo tole:namensko je tako visoko, samo da poberejo še tisto kar imamo.Ko pa bodo videli da je šel zadnji denar za zlato, ga bodo spustili nazaj dol na relativno normalne vrednosti.Mogoče še ne takoj, kajti zaradi inflacije zna rasti še nekaj časa, ampak ko bo dovolj visoko, bo slej ko prej padel dol.in takrat bodo tisti,ki so drago plačevali za zlato, samo zato da bi ga imeli precej izgubili(če se bo seveda denar kot plačilno sredstvo obdržal). @ljx 22.04.2011, 14:27 ne še ga bom zele.Danes je precej nor dan(saj veš velika noč pa to), tako da ni bilo ravno veliko časa. vsekakor pa so chemtraili resen problem; nekje na netu je "zaskrblejn američan" objavil krvno analizo in rezultati so precej šokantni: 1x preveč barija(oz barijevega oxida) in 14x preveč aluminija ?! če je to normalno in je toliko kovin v zraku BREZ chemtrailinga, potem smo tako in tako obsojeni na propad.Bi pa dejal, da je "njihova ideja zniževanja globalne temparature" z aluminijevimi zmesmi in barijem neučinkovit(razen če to ni izgovor in so zadaj bolj izprijeni plani). pa hvala za kompliment; mogoče sem res malce bolj extremen ampak saj veš kako je bilo včasih:NNNP.Bolje biti pripravljen kot pa da se zgodi "nekaj nepričakovanega" in ti ostaneš z "pants around ankles" :P. Lp
ljx
22. 04. 2011 15.14
Marsovc,buuaaa in deed our green friend! Pa koji jas teb tuki pišem o zlatu,če pa ti niti Dolarjev nimaš.
ljx
22. 04. 2011 14.35
Janez6b,oglej si posnetek na YT Chemtrails in Italy,april 2011.
Goran Martinovic
22. 04. 2011 14.33
enadve 21.04.2011, 21:04 1 Vsi tisti, ki podpirate Gadafija: navadni dvoličneži ste - ne podpirate upornikov, ker bi naj bili plačanci Zahoda in delajo vojne zločine, podpirate pa blaznega diktatorja, ki najema plačance iz afriških držav, da pobijajo lasten narod, ki si upa javno spregovoriti? Vidite povsod propagando ZDA in agente CIE - a Gadafi pa nima svojih agentov, ne izvaja propagande, ne dela živega ščita lastnih državljanov okoli svoje palače? ne bluzi, kolk je pa ljudi na njegovi strani?? priblizno 50% ali vec
ljx
22. 04. 2011 14.30
Janez6b,sej Grimy ve kako razmišljam,ampak Grimy je Grimy,mal bl ekstremen od mene.
ljx
22. 04. 2011 14.27
Grim_reaper,raje povej če si si ogledu posnetek da ga pokomentirava?
janez6b
22. 04. 2011 14.21
grim sej ljx je na naši strani, kaj je pa tebe zameglil glih kar.:)
yarrick
22. 04. 2011 13.58
@martian No ja, upam da te ne, kajti s kom se bomo pa "prerekali" če tebe ne bo? :P @ljx sicer zanimiva ideja, ampak upam, da ne kupuješ več zlata, ker trenutna cena JE PRETIRANA.Sicer bi pa jaz dejal takole; nekako 5-10% denarja ki ga imaš za varne naložbe daš v zlato/srebro/platino, nekaj v denar, nekaj pa v čisto vsakodnevne reči(voda, hrana, Sekret papir; ja verjemi to je precej iskana dobrina v SHTF primeru.Poglej japonsko,ko je po dveh dneh zmanjkalo WC papirja).
yarrick
22. 04. 2011 13.51
@ljx 22.04.2011, 11:42 to tvoj YT kanal? @janez6b pa glej, kaj se sploh trudiš? saj dobro veš, da SVOJEGA MIŠLJENJA NE BO SPREMENIL ! pusti ga pri miru, delaj se kot da ga ni.bo bolje zate.
Martian
22. 04. 2011 13.47
ljx22.04.2011, 13:420 i,jas sam še v zlatu varčujem. ------ buuamuaAHHahahaHAAHAHAHAHAhahaha... to je NORO,NOREJŠE,NORIŠNICA.....kva ti hočeš da me pobere al kva?
ljx
22. 04. 2011 13.42
Marsovc,kako kej Dolarji stari,jas sam še v zlatu varčujem.
ljx
22. 04. 2011 13.41
Janez6b,ta sistem je bil operativen že v prvi zalivski vojni leta 91,torej deset let pred 9.11. Imeli so več kot dovolj časa za nadgradnje in izpopolnjevanje različnih sistemov.
MERDE-AVE-MERDE
22. 04. 2011 13.25
Da so se tiste 3 stavbe zrušile zaradi tistih 2 letal lahko verjame samo naivnež - da je v pentagon treščilo letao in da je Pensilvaniji v tisto luknjo strmoglavilo letalo - lahko verjame samo naivnež.
janez6b
22. 04. 2011 12.41
ljx 21.04.2011, 23:43 0 Audy,sej Reaperje so verjetno mislil. Marsovc,evo ti odgovor kako lahko na daleč vodiš tudi potniška letala!Isti sistem je bil uporabljen za 11.9.,sam da so ga tam dal v šasije od potniških letal. Sam res, sploh ne dvomim, da tega sistema ne bi mel že leta 2001, vsi vemo da je razen če niso bili ugrabitelji profesionalni piloti, pa še to ?, nemogoče da bi se amaterji zaleteli v nebotičnika, še manj v pentagon.
Martian
22. 04. 2011 11.59
ljx21.04.2011, 23:43-1 Marsovc,evo ti odgovor kako lahko na daleč vodiš tudi potniška letala!Isti sistem je bil uporabljen za 11.9.,sam da so ga tam dal v šasije od potniških letal. --- teb pa ničesar ni možno prikriti
ljx
22. 04. 2011 11.42
Grim_reaper,pejt na YT,Chemtrails in Italy,april 2011.