Tujina

V kateri stranki je Marija?

Beograd, 14. 05. 2007 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
I.H./D.L./STA
Komentarji
4

Srbski poslanci so se med sejo, ki naj bi privedla do izvolitve vlade, prepirali, v kateri stranki je zmagovalka Eurosonga.

Če do torka ne bodo potrdili nove vlade, se Srbiji obetajo nove volitve
Če do torka ne bodo potrdili nove vlade, se Srbiji obetajo nove volitve FOTO: Reuters
Srbija varčuje, vlada se širi. Predsednik poslanske skupine Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović

Srbska skupščina je za danes zaključila zasedanje, ki so ga sklicali, potem ko je v nedeljo odstopil njen predsednik, radikalec Tomislav Nikolić.

Predlog Zakona o ministrstvih nekatere resorje prerazporeja, dodaja pa tudi nove, na primer ministrstvo za Kosovo.

Predstavniki opozicije so do zakona kritični, saj naj bi ustvarjal širok birokratski aparat, ki naj bi le potešil apetite nekaterih politikov po ministrskih stolčkih.

V srbski vladi naj bi bilo kar 23 ministrov, kar je po mnenju opozicije odločno preveč, saj napovedujejo, da bo vlada zato zelo draga.

Razpravo o predlogu zakona o ministrstvih, brez katerega ni mogoče izvoliti nove vlade, so uspešno pripeljali do konca, zdaj pa imajo 24-urni zakonsko predpisan odmor, po katerem sledi glasovanje o dopolnilih; poslanci so jih podali že več kot 70.

Torkova razprava o dopolnilih naj bi trajala od 14. do 18. ure, nato pa naj bi prišla na dnevni red izvolitev nove vlade, ki bi se morala zaključiti najpozneje opolnoči.

Zasedanje je odločilno, saj morajo poslanci do torka opolnoči izvoliti novo vlado, sicer bo moral predsednik države Boris Tadić v skladu z ustavo razpustiti sedanji skupščinski sklic, ki je bil izvoljen 21. januarja, in razpisati nove volitve.

Vsi jo hočejo zase
Vsi jo hočejo zase FOTO: Reuters

V kateri stranki je evrovizijska zmagovalka?

V drugem delu zasedanja so se poslanci ukvarjali z vprašanjem, kateri stranki pripada evrovizijska zmagovalka Marija Šerifović, ta pa jih je potem tudi počastila s svojim obiskom. Po sicer neuradnih podatkih srbske medijske hiše B92 je njen obisk organizirala Socialistična stranka Srbije.


Vendar pa se njeni poslanci vroče razprava o tem, ali imajo pevko v svojih vrstah ali ne, skoraj niso udeležili. Zato pa je bila toliko bolj burna izmenjava mnenj med predstavniki Unije Romov in radikalci.

Šerifovićeva je nazadnje odšla na pijačo s predstavniki vseh parlamentarnih strank, ali jim je izdala, v kateri stranki je, pa ne poročajo.

Nikolić odstopil po obrambi radikalcev

Nikolić včeraj ni dopustil, da bi ga razrešili
Nikolić včeraj ni dopustil, da bi ga razrešili FOTO: Reuters
Evropska unija je zadovoljna, da v Srbiji "ni prišlo do karambola", zato želi danes demokratičnim in proevropskim silam v Beogradu poslati čim bolj pozitiven signal, je ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Hkrati je opozoril, da je treba ob podpori pozitivnega dogajanja v Srbiji "misliti tudi na to, kako se bo iztekel proces v Varnostnem svetu ZN", ki sprejema resolucijo o statusu Kosova.

Nikolić včeraj ni dopustil, da bi ga nova skupščinska večina treh strank demokratičnega bloka razrešila, ampak je odstopil, potem ko so se vsi radikalci in njihovi zavezniki iz vrst socialistov izrekli glede njegove obrambe.

56-letni Nikolić je bil izvoljen na položaj po konstitutivni seji, na kateri je njegovo kandidaturo presenetljivo podprli Koštuničevi demokrati, zanj pa so glasovali še socialisti in radiklaci, ki so ga tudi predlagali.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
14. 05. 2007 22.58
zenska je cist kul boli te kurac za stil. :) patike pa fertik.
miki67
14. 05. 2007 22.14
Dobar ovaj brat Marija
Prvo Bore
14. 05. 2007 20.25
Bratje Srbi, priznam da imate lepe žene, ampak tale.........
theykilledKenny
14. 05. 2007 19.40
Jao kera faca tale Marija. Ugliest fenomen.