Tujina

V drugi krog Sarkozy in Royalova

Pariz, 22. 04. 2007 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V drugi krog predsedniških volitev v Franciji sta se prebila konzervativec Nicolas Sarkozy in socialistka Segolene Royal.

Sarkozy je po prvih projekcijah dobil 29,6 odstotkov glasov, Royalova pa 25 odstotkov.
Sarkozy je po prvih projekcijah dobil 29,6 odstotkov glasov, Royalova pa 25 odstotkov. FOTO: Reuters
Hočem združiti Francijo z novimi francoskimi sanjami, kjer ne bo nihče ostal zadaj. Nicolas Sarkozy

Po skoraj večini preštetih glasovnic, oddanih na predsedniških volitvah v Franciji sta se v drugi krog uvrstila konzervativec Nicolas Sarkozy in socialistka Segolene Royal.

Zavzemala se bom za Francijo, v kateri lahko vsak uspe. Segolene Royal

Po 80,75 odstotkih preštetih glasovnic, je Sarkozy prejel 30,7 odstotkov glasov, medtem ko mu Royalova sledi s 25,17 odstotki glasov. Sarkozy in Royalova se bosta za predsedniško mesto borila v drugem krogu volitev, ki bo 6. maja. Napredovanja v drugi krog volitev se veselita obe strani, ki sta tudi prepričani v zmago svojih kandidatov. Olajšani so predvsem socialisti, ki so na volitvah leta 2002 doživeli hud poraz, ko se njihov kandidat ni uspel uvrstiti v drugi krog. Vendar pa prve raziskave javnega mnenja kažejo zmago v prid Sarkozyja, ki bi dobil 54 odstotkov vseh glasov volivcev.

Sarkozyjevi podporniki so prepričani v njegovo zmago.
Sarkozyjevi podporniki so prepričani v njegovo zmago. FOTO: Reuters

Podpora kandidatu sredine Francoisu Bayrouju je tik pred volilno nedeljo začela pešati, po delnih rezultatih pa jih je dobil 18,40 odstotkov glasov. Jean-Marie Le Pena pa je volilo 11,05 odstotkov volivcev.

Mislil sem, da so Francozi nezadovoljni zaradi 7 milijonov revnih ljudi, 14 milijonov revnih delavcev in velikega finančnega primanjkljaja, a sem se motil. Francozi so zelo srečni. To kažejo njihovi glasovi, saj sta se v drugi krog volitev uvrstila predstavnika strank, ki sta najbolj odgovorni za stanje, kakršno je v državi danes. Jean-Marie Le Pen

Rekorden obisk volišč

Na francoska volišča so volivci kar drli. Prve ocene kažejo, da je na volišča prišlo 85 odstotkov vseh volilnih upravičencev, kar je najvišja udeležba v zadnjih 40 letih. Samo do 17. ure je volilna udeležba s 74 odstotki že presegla končno volilno udeležbo na predsedniških volitvah leta 2002, ko se je na volišča odpravilo 73 odstotkov volilnih upravičencev.

Na številnih voliščih je bilo opaziti gnečo, ponekod pa so volivci na oddajo svojega glasu čakali celo po uro in pol.

Volišča je obiskalo rekordno število volilnih upravičencev.
Volišča je obiskalo rekordno število volilnih upravičencev. FOTO: Reuters

Kot problematična so se izkazala predvsem volišča, kjer namesto s pomočjo volilnih lističev predsednika prvič izbirajo s pomočjo posebnih volilnih avtomatov. To novost, ki jo je lahko danes izkoristilo 1,5 milijona volilnih upravičencev v 82 občinah, grajajo predvsem zaradi dolgih vrst pred volilnimi napravami.

Volivci so morali dopoldne za oddajo svojega glasu čakati od 45 minut pa do več kot uro in pol. Marsikdo se je zaradi tega obrnil in ni glasoval, je povedal pomočnik župana v pariškem predmestju Villeneuve-le-Roi Daniel Guerin.

Kje so volili kandidati?

Sarkozy se je na volišče v svojem volilnem okraju Neuilly-sur-Seine skupaj s soprogo in dvema hčerkama podal okoli 11. ure. "Mirno čakam. Zdaj je pomembno, da Francozi množično volijo, da bo to velik trenutek za francosko demokracijo," je povedal novinarjem, ki so ga povprašali po njegovih občutkih na ta odločilen dan.

Nicolas Sarkozy je na volišče prišel v spremstvu družine
Nicolas Sarkozy je na volišče prišel v spremstvu družine FOTO: Reuters

Njegova glavna tekmica, socialistka Segolene Royal, je svoj glas oddala v mestu Melle na zahodu države. Odhajajoči predsednik Chirac je z ženo Bernadette volil v malem mestu Sarran v osrednji Franciji, kjer ima rezidenco njegova družina. Kandidat skrajne desnice Jean-Marie Le Pen je svoj glas oddal v zahodnem pariškem predmestju. Na volišču v vasi Pierrefiche du Larzac pa so privrženci pozdravili protiglobalista Joseja Bovea, ki je eden predsedniških kandidatov z manjšimi možnostmi za uspeh.

Boj do zadnjega

Segolene Royal bi lahko postala prva predsednica Francije
Segolene Royal bi lahko postala prva predsednica Francije FOTO: Reuters

Tekmeci so skoraj do zadnje ure predvolilne kampanje, v kateri ni izrazito prevladovala nobena tema, z zborovanji in pogovori za najrazličnejše medije skušali zbrati čim več glasov. Minuli teden pa je poleg tradicionalnega boja med levico in desnico zaznamovalo tudi osebno obračunavanje.

Sicer pa se kandidati strinjajo, da država slabo deluje in da se je ujela v spiralo visokega javnega dolga, brezposelnosti in nezadovoljstva v predmestjih, kjer živijo priseljenci. Prav zaradi strahu Francozov pred ponovitvijo rasnih in socialnih nemirov iz leta 2005 bi lahko Le Pen znova presenetil, menijo analitiki. Na prejšnjih predsedniških volitvah je poskrbel za pravi šok, ko se je uvrstil v drugi krog.

Podporniki Royalove so zadovoljni z rezultati volitev.
Podporniki Royalove so zadovoljni z rezultati volitev. FOTO: Reuters

Volitve, ne nemiri!

To je bilo sporočilo prebivalcev revnih pariških predmestij, kjer so leta 2005 izbruhnili nemiri, ki so se nato razširili po vsej državi. Današnjih volitev so se udeležili v velikem številu, mnogi prvič. "Edini način je voliti, izbirati, povedati, da smo tu, da obstajamo, da volimo, da imamo tudi mi pravico izbirati,“ je dejal priseljenec Mohamed Saidi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.