Tujina

Uradno 22 mrtvih

Denpasar, 03. 10. 2005 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poleg treh napadalcev je v napadih na Bali umrlo še 19 ljudi, ranjen pa je101. Pred tem so oblasti poročale o 26 mrtvih.

Na Baliju so začeli pokopavati žrtve terorističnih napadov
Na Baliju so začeli pokopavati žrtve terorističnih napadov FOTO: Reuters
Varnostne ukrepe so poostrili tudi v Maleziji, na Tajskem, Filipinih in v Avstraliji.

Indonezijska policija je po sobotnih terorističnih napadih v stanju najvišje pripravljenosti po vsej državi, saj skuša najti organizatorje napadov, za katerimi po oceni Džakarte stojita Malezijca Azahari bin Husin in Noordin Mohamed Top.

Malezija je danes okrepila varnostne ukrepe na meji, saj želi preprečiti njuno morebitno vrnitev v domovino. Oba sta po obsežni operaciji oblasti proti islamskim skrajnežem leta 2001 zbežala iz Malezije v Indonezijo. Indonezijska policija sicer meni, da so trije sokrivci za napade še vedno na Baliju.

Med žrtvami napadov je 14 Indonezijcev, dva Avstralca in Japonec. Dve osebi morajo še identificirati. Pri tem jim bodo od danes pomagali tudi avstralski strokovnjaki. Tudi med ranjenimi je največ Indonezijcev (49), med tujci pa največ Avstralcev (17) in Američanov (6).

Poostrena varnost v letoviščih

Trije samomorilski napadalci, ki so v soboto skoraj sočasno izvedli napade v polnih restavracijah v priljubljenem letovišču Kuta in na nekaj kilometrov oddaljeni plaži Jimbaran, so aktivirali eksploziv, ki so ga imeli pritrjenega okoli pasu. Odgovornosti za napade ni prevzel nihče, oblasti pa sumijo organizacijo Džamaja Islamija, ki naj bi stala tudi za terorističnimi napadi na Baliju pred skoraj tremi leti, v katerih sta 12. oktobra 2002 umrla 202 človeka.

Zaradi napadov so v glavnih letoviščih na Tajskem, kamor letno pride na milijone turistov, varnostni ukrepi od danes na najvišji ravni. Varnost so okrepili, potem ko je premier Thaksin Shinawatra opozoril, da "po regiji krožijo teroristi". V najvišji stopnji pripravljenosti je policija tudi na Filipinih in v Avstraliji.

Poleg številnih držav je danes napade obsodilo tudi Združenje držav jugovzhodne Azije (ASEAN), ki je obljubilo okrepitev skupnih prizadevanj v boju proti terorizmu v regiji.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA