Tujina

'Uničevali po naročilu'

Beograd, 23. 02. 2008 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izgredniki naj bi imeli na protestih v Beogradu več kot 40 minut časa, da zažgejo ameriško veleposlaništvo. Policisti so mirno čakali v sosednji ulici.

Fotografija, narejena le nekaj minut preden so izgredniki v Beogradu zažgali ameriško veleposlaništvo potrjuje, da je bila policija seznanjena z gibanjem protestnikov in je informacijo posredovala tudi predstavnikom srbskih oblasti, pravijo v vodstvu Liberalno demokratske partije. Dovolj zgovoren dokaz je po njihovem mnenju tudi videoposnetek kamere slovenskega veleposlaništva, ki priča, da policija protestnikov ni ustavila.

Kot so povedali za 24ur.com, so prepričani, da so srbske oblasti sprejele politično odločitev glede uničenja ameriškega in drugih veleposlaništev v Beogradu. Član predsedstva LDP-ja Ivan Andrić je prepričan, da so za nasilje v srbski prestolnici neposredno odgovorni organizatorji četrtkovega shoda, srbski predsednik Tadić, namestnik predsednika Srbske radikalne stranke Nikolić in predsednik vlade Koštunica. "Akcijski plan vlade o Kosovu se ne nanaša na osamosvojitev Kosova, temveč služi za obračunavanje z notranjimi političnimi nasprotniki,“ je prepričan Andrić.

Uničevanje po navodilih

Izgredniki so na protestih razbijali in uničevali po točno določenem, sicer nenapisanem seznamu sovražnikov, katerega so najvišji politiki Srbske radikalne stranke in Demokratske stranke Srbije javno določili nekaj dni pred zborovanjem, meni vodstvo LDP-ja. Poleg tujih veleposlaništev in predstavništev so bili na spisku tudi nekateri novinarji in prostori njihove stranke. Glavni namen neredov v Beogradu je bil ustrahovati drugače misleče glede osamosvojitve Kosova, je prepričan Andrić. Vsakdo, ki ima drugačno mišljenje o Kosovu, je proglašen za izdajalca, zamisel premierja Koštunice, kako ubraniti Kosovo, pa se omejuje na ustvarjanje negativne klime, v kateri je vsakršna kritika oblasti izdaja. Oblast uvaja cenzuro in zahteva od medijev, da horde pretepačev in uničevalcev imenujejo za protestnike, katerih domoljubna čustva so prizadeta. Zato pravosodnega ministra Dušana Petrovića poziva, naj nemudoma uvede preiskavo četrtkovih incidentov. "Koštunica se ponovno poslužuje pomoči Milorada Ulemeka Legije, obsojenega za večkratne umore, ki med ljudmi dviguje vojno napetost,“ še pravi Andrič.

Policija dobila ukaz

Policija ni smela intervenirati in uporabiti sile, čeprav bi po pravilih to morala storiti, pravi podpredsednik LDP-ja Nenad Milić in dodaja, da je policija dobila politični ukaz, da ne sme reagirati. "Očitno je v Srbiji v interesu nekoga, da pride do demonstracij in na žalost tudi ljudskih žrtev,“ je še dodal Milić. Na današnji novinarski konferenci v Beogradu je vodstvo LDP-ja predstavilo tudi dokaze, da je naloga policije bila le spremljanje dogodkov.