Tujina

Umik italijanske vojske

Rim/Bagdad/Teheran, 27. 11. 2006 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prodijeva vlada bo izpolnila predvolilno obljubo, saj bodo Irak do konca tedna zapustili še zadnji italijanski vojaki.

Italijanski premier Romano Prodi bo izpolnil predvolilno obljubo o umiku italijanske vojske iz Iraka do konca leta.
Italijanski premier Romano Prodi bo izpolnil predvolilno obljubo o umiku italijanske vojske iz Iraka do konca leta. FOTO: Reuters

Do konca tedna bodo Irak zapustili še zadnji italijanski vojaki, je v pogovoru za italijansko televizijo Telelombardia danes povedal italijanski premier Romano Prodi. S tem bo Prodijeva vlada izpolnila predvolilno obljubo, da bo do konca leta iz Iraka umaknila vse italijanske vojake.

"V Nasiriji je le še 60 do 70 italijanskih vojakov, ki bodo barake predali iraški policiji. Med 1. in 2. decembrom se bodo domov vrnili tudi ti vojaki," je povedal Prodi. Italijanske sile v Iraku so sicer varnostne pristojnosti v iraški provinci Dikar, kjer so delovale, Iračanom predale že konec septembra, večina italijanskih vojakov pa je Irak že zapustila.

Silvo Berlusconi, ki je bil eden Bushevih glavnih zaveznikov v Evropi, je junija 2003 v Irak poslal okoli 3000 italijanskih vojakov. Italijansko obrambno ministrstvo je od tedaj zabeležilo 35 žrtev med italijanskimi vojaki v Iraku.

Kot je povedal Prodi, je o umiku govoril tudi z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem, ki odločitev obžaluje, vendar je za načrte italijanske vlade vedel že prej, saj je Prodijev levosredinski blok na umiku iz Iraka zgradil svojo volilno kampanjo proti političnemu bloku nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

Talabani obiskal Iran

Iraški predsednik Džalal Talabani, ki je danes po več dneh prelaganja končno prispel na dvodnevni obisk v Iran, je ob prihodu pojasnil, da Irak "za boj proti terorizmu, obnovo varnosti in stabilizacijo" potrebuje "vsestransko pomoč Irana". Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je obljubil, da bo Iran "svojim iraškim bratom" za obnovo varnosti v Iraku nudil vso pomoč, ki jo lahko.

V Nasiriji je še 60 do 70 italijanskih vojakov.
V Nasiriji je še 60 do 70 italijanskih vojakov. FOTO: Reuters

Po prvotnih načrti naj bi Talabani proti Teheranu odpotoval že v soboto, a so obisk preložili po četrtkovih krvavih napadih v šiitski četrti Bagdada Sadr City, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi. Zaradi tega so oblasti v iraški prestolnici tudi uvedle policijsko uro.

Do Talabanijevega obiska v Iranu prihaja v času okrepljene diplomatske dejavnosti, namenjene razrešitvi vedno slabših razmer v Iraku. Tako se bo ameriški predsednik George Bush v sredo v jordanskem Amanu sestal z iraškim premierom Nurijem al Malikijem. Z Bushem se bo v Amanu sestal tudi jordanski kralj Abdulah II., ki je danes na srečanju z vodjo iraških sunitskih učenjakov Haretom al Darijem posvaril pred sektaškim nasiljem v Iraku.

V novem valu nasilja umrlo 16 ljudi

Odprava policijske ure v Bagdadu je medtem prinesla novo nasilje, v katerem je danes umrlo 16 ljudi. V spopadih v različnih četrtih iraške prestolnice je med drugim umrlo devet policistov, 20 jih je bilo ranjenih. Sicer so oboroženi neznanci danes napadli tudi občinske urade v iraški prestolnici, pri čemer so zajeli tri varnostnike, štiri pa ranili. Na vzhodu mesta pa so oblasti našle pet trupel.

V krvavih napadih v šiitski četrti Bagdada Sadr City je umrlo več kot 200 ljudi.
V krvavih napadih v šiitski četrti Bagdada Sadr City je umrlo več kot 200 ljudi. FOTO: Reuters

Še najmanj 14 ljudi je bilo v več incidentih danes ubitih tudi severno od Bagdada. Južno od prestolnice pa je policija našla štiri trupla ljudi, ki so bili zvezani in ustreljeni v glavo.

Severozahodno od Bagdad pa je danes strmoglavilo ameriško vojaško letalo F-16, ki je nudilo podporo ameriškim silam, ki se borijo na tleh. Vzrok strmoglavljenja letala za zdaj ni znan. Prav tako ni znana usoda edinega pilota na krovu, je pa ameriška vojska že zavarovala kraj strmoglavljenja.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zakon1
29. 11. 2006 10.03
Kot že tolikokrat v preteklosti se bodo italijanski vojaki umaknili, na koncu pa se naredili za velike zmagovalce in iztržili marsikaj, kar jim niti ne pripada.
jackoo
29. 11. 2006 00.42
Res. Najbolj v easy rešitev: naredi vse polovično. Če bodo vojaki vsi naekrat odšli domov, kar bi bilo sicer prav, a bi na to morali voditelju pomisliti že prej, bo cela država v še večji krizi kot je bila po napadu. fak ane.
bnam 2707
29. 11. 2006 00.37
Podgane zapuščajo potapljajočo barko.Odgovornost je na vseh tistih botrih,ki so sodelovali pri agresiji na Irak.Mislim,da sem med botri videl tudi "uglednega zunanjega ministra gospoda Rupla....."Se morda motim?
hot-shot69
27. 11. 2006 22.30
Ja zj k je pa Irak Zje*** je pa najbol, da ga vsi zapustijo. Napad je bila napaka, samo če se pa Irak pusti pri miru bo pa samo še hujše.
MP3CE
27. 11. 2006 20.50
Ja, naši butli bi se lahko kej od Italijanov naučil, ki so vedno znali ta pravi čas zamenjati zaveznike. Ampak, ne, naši veleumi z Gluplom na čelu bodo še raje pošiljali vojake v Irak.