Tujina

Tudi Jemen po poti Tunizije in Egipta?

Sana, 01. 01. 2011 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podporniki režima Alija Abdullaha Saleha so napadli protestnike, ki so pred egiptovskim veleposlaništvom v Sani hoteli izraziti podporo egiptovskim protestnikom. Kot oni tudi jemenski protestniki zahtevajo menjavo oblasti.

Nezadovoljstvo protestnikov v Jemnu, sicer najsiromašnejši arabski državi, je poleg solidarnosti z brati v Tuniziji in Egiptu vzbudil tudi predlog vladajoče stranke Splošni ljudski kongres (SLK), da naj se odpravi rok trajanja predsedniškega mandata. To bi predsedniku Aliju Abdullahu Salehu, ki Jemnu vlada že od leta 1978, omogočilo ostati na oblasti tudi po letu 2013, ko se mu sicer izteče sedemletni mandat.

Potem ko je bilo včeraj v Jemnu mirno, so danes protestniki, namenjeni pred ambasado Egipta, po poročanju prič vzklikali ''Narod hoče, da pade režim''. Tiskovne agencije ne poročajo o žrtvah spopada med protestniki in podporniki oblasti predsednika Ali Abdullaha Saleha.

Stranka SLK je oktobra lani napovedala, da bo sodelovala na volitvah, napovedanih za april 2011. S tem je usahnilo upanje opozicije za odlog volitev, ki bi omogočil pogovore o reformah, ki jih že dolgo obljublja Salehov režim. Reforme naj bi predsedniški režim preobrazile v proporcionalen predstavniški sistem oblasti.

Potem ko so se v Jemnu začeli protesti, so člani Salehove stranke SLK pretekli teden poskušali napetost umiriti s predlogom ustavnega amandmaja, ki bi posamezniku predsedniško funkcijo omogočil zasesti le dvakrat za pet ali sedem let.

Odbor SKL je včeraj pozval k dialogu in sodelovanju z opozicijo, da bi ''uredili vse potrebno za izvedbo parlamentarnih volitev''. Pozval pa je tudi k ustavitvi protestov in nemirov, ki ''bi lahko privedli do nemirov in vstaje''.

Jemen se sicer na jugu spopada z uporniki, ki si želijo odcepitev od severa, na severu pa se trudi, da bi zacementiral premirje s šiitskimi uporniki. Predsednika Saleha kot zaveznika v borbi proti Al Kaidi v Jemnu podpirajo Združene države  Amerike.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetrolov
30. 01. 2011 13.41
vzporednice s slovenijo. tudi mi premoremo mumije iz 7o -tih.
bnam 2707
30. 01. 2011 11.18
Tudi ta bo v kratkem padel.Za napredek in blaginjo svojega ljudstva ni naredil do sedaj ničesar.Čas je za spremenbe,čas,da si zatirani narodi izborijo demokracijo in povedejo svoja ljudstva k napredku in blaginji.
Bolivar
30. 01. 2011 01.44
Slovenija ni mogla ostati v SFRJ ,saj ne moreš prisiliti več narodov ,da živijo skupaj medtem ko so v S.Afriki in Arabiji vsi ljudje Arabci.
Jožajoža
29. 01. 2011 21.42
ubogi narod. iz teh nemirov bo nastalo nekaj novih milonarjev, človeške žrtve, ranjeni in invalidi bodo žal zaman. slovenija je lep primer, kako so bile človeške žrtve leta 91 zaman.
jvk
29. 01. 2011 17.40
ampak kakor koli obrneš imaja ti arabci odlične voditelje si predstavljate kako bi bilo če bi imeli tole vlado 30 let
jurimuri1
29. 01. 2011 17.02
dedek se je pa hitr ustrašu