Tujina

Tržnica smrti

Bagdad, 28. 02. 2007 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na tržnici v Bagdadu je eksplodirala avto-bomba in ubila 10 ljudi, 21 oseb je ranjenih.

Zadnji napad je zahteval 10 žrtev
Zadnji napad je zahteval 10 žrtev FOTO: Reuters

V Bagdadu, na tržnici v okrožju Baja, je eksplodirala avto-bomba in ubila deset ljudi, enaindvajset oseb pa je ranjenih. V oporišču skrajnežev v Mugdadiji pa so ubili dva brata znanega sunitskega politika. Iraške varnostne sile pravijo, da je bilo v zadnjem tednu ubitih 30 skrajnežev, 305 upornikov pa so aretirali. Ameriški predsednik George Bush bo v Irak poslal več kot 21 tisoč vojakov, ki bodo svojim iraškim kolegom poskušali pomagati končati versko nasilje, ki je v zadnjem času zahtevalo zelo veliko število žrtev.

Iran se bo udeležil konference v Iraku

Ali Laridžani
Ali Laridžani FOTO: Reuters

V Bagdadu sicer načrtujejo dve mednarodni konferenci o Iraku. Prva konferenca bo predvidoma sredi marca. Iraška vlada je na pogovore povabila tudi Iran, Sirijo, Savdsko Arabijo, Jordanijo, Turčijo, pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN in več mednarodnih organizacij. Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je povedala, da so države, ki mejijo na Irak, za vzpostavitev miru zelo pomembne. Zato je Iran in Sirijo pozvala, naj se udeležita konference. To kaže na preobrat v politiki administracije ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je doslej dialog s tema dvema državama zavračala kljub priporočilu tako imenovane Bakerjeve komisije strokovnjakov za zunanjo politiko. Slednja je administraciji decembra priporočila, naj se z Iranom in Sirijo začne pogajati.

Iran se bo udeležil varnostne konference, če je to v interesu te nemirne države, je sporočil glavni iranski pogajalec za jedrska vprašanja Ali Laridžani. Kot je v torek povedal svetovalec iraškega premiera Sami al Askari, bo Irak na varnostni konferenci vse sosedne države zaprosil, naj se nehajo vmešavati v iraške zadeve in naj na tiste oborožene skupine, s katerimi imajo stik, pritisnejo za končanje nasilja. To velja ne le za Iran in Sirijo, temveč tudi za druge države, na primer za Savdsko Arabijo, je dejal al Askari.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.