Tujina

Nova tiralica za Markovićevo

Beograd, 15. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Beogradu je razpisalo tiralico za soprogo nekdanjega jugoslovanskega predsednika.

Mira Milošević se ni pojavila na sodišču, zato je sodišče znova razpisalo tiralico
Mira Milošević se ni pojavila na sodišču, zato je sodišče znova razpisalo tiralico FOTO: Reuters

Tiralico je sodišče razpisalo, ker Mira Marković danes ni prišla na nadaljevanje sojenja v postopku, v katerem je s še nekaterimi nekdanjimi vladnimi uradniki obtožena posredovanja pri nezakonitem dodeljevanju stanovanj. Tiralico proti njej so umaknili aprila letos, ko naj bi njen odvetnik obljubil, da se bo odzvala novemu vabilu na sojenje.

Odvetnik Mire Marković je danes zatrdil, da nikoli ni obljubil, da bo Markovićeva prišla na sojenje v Beograd. Kot je pojasnil, česa takega ni mogel storiti, ker aprila ni bil sočasno z umikom tiralice razveljavljen tudi sklep o priporu Miloševićeve soproge, ki bi jo zaradi tega oblasti morale aretirati takoj, ko bi prišla v Srbijo.

Zaradi umora Đinđića preložili sojenje

Sodni postopek proti Markovićevi in drugim naj bi začeli 13. marca 2003, vendar so ga preložili, ker so v Beogradu pred vladnim sedežem dan prej umorili takratnega srbskega premiera Zorana Đinđića. Markovičeva je sicer že tri tedne pred začetkom napovedanega sojenja februarja 2003 zapustila Srbijo in odpotovala neznano kam, ob koncu marca pa so srbske oblasti sporočile, da je v Moskvi. Postopek proti ostalim obtožencem so nadaljevali jeseni 2003 in ga še tudi niso končali.

Med preiskavo atentata na Đinđića so pojasnili še umor nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stambolića avgusta 2000, v katerega naj bi bil vpleten tudi zakonski par Milošević-Marković. Takrat so tiralico za Miro Marković pravzaprav razpisali zato, ker se ni odzvala vabilu na t.i. informativni pogovor v zvezi s Stambolićevim umorom.

Postopek proti obtožencem za umor Stambolića so končali 18. julija letos, ko so prvoobtoženega Milorada Ulemeka - Legijo in še tri druge obsodili na 40 let zapora. Trije obtoženci so dobili po 15, eden pa štiri leta zapora. Ob izreku sodbe je predsedujoči sodnemu senatu med drugim pojasnil, da je Legija po nalogu Slobodana Miloševića organiziral skupino z nalogo, da umorijo Stambolića. Mire Marković v sodbi niso omenjali.

Umik tiralice dvignil prah

Umik tiralice je kljub temu dvignil veliko prahu v Srbiji, močno so se razburile tudi posamezne članice vladajoče koalicije. Srbsko gibanje za prenovo (SPO) zunanjega ministra SČG Vuka Draškovića je zahtevalo aretacijo Markovićeve in je, tako kot posamezne opozicijske stranke, zatrdilo, da gre za "politično rehabilitacijo Miloševićevega režima". Tudi srbski predsednik Boris Tadić je opozoril, da gre za "nevaren precedens" in da se lahko Srbija sooči z "dramatično okrnjenim mednarodnim ugledom".