Tujina

Thaci premier kosovske vlade

Beograd/Priština, 09. 01. 2008 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
17

Kosovska skupščina je Hashima Thacija potrdila za premiera. Ta je ob izvolitvi ponovil, da bo Kosovo neodvisno.

Thaci je ob izvolitvi ponovil, da bo Kosovo neodvisno v prvi polovici letošnjega leta.
Thaci je ob izvolitvi ponovil, da bo Kosovo neodvisno v prvi polovici letošnjega leta. FOTO: Reuters

Kosovski parlament je danes na položaj premiera izvolil vodjo Demokratične stranke Kosova (PDK) Hashima Thacija. Za Thacija, ki se zavzema za neodvisnost pokrajine, je glasovalo 85 poslancev kosovske skupščine, 22 jih je bilo proti.

Ob izvolitvi je bil Thaci jasen. "Naš cilj je neodvisno Kosovo v prvi polovici letošnjega leta," je dejal v govoru pred skupščino. "Uresničili bomo svoje sanje in naša pravica se bo kmalu uresničila. Kosovo bo neodvisno," je poudaril.

Neodvisno Kosovo v začetku februarja?

Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass je Thaci danes tudi napovedal, da bo Kosovo svojo neodvisnost razglasilo v prvi polovici februarja. "Ne moremo več zavlačevati z neodvisnostjo. To se bo zgodilo čez štiri do pet tednov," je za japonski dnevnik Asahi Šimbun dejal Thaci in zavrnil bojazni, da naj bi razglasitev neodvisnosti Kosova v regiji povzročila kaos. "Prav nasprotno, to bi prispevalo k stabilnosti Balkana. Prizadevali si bomo za dobre odnose s Srbijo," je še dejal.

Za Thacija kot novega kosovskega premierja je glasovalo 85 poslancev kosovske skupščine, 22 pa jih je bilo proti.
Za Thacija kot novega kosovskega premierja je glasovalo 85 poslancev kosovske skupščine, 22 pa jih je bilo proti. FOTO: Reuters

Novo koalicijsko vlado sta sestavili Thacijeva PDK in Demokratska zveza Kosova (LDK) kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja, ki ga je skupščina danes znova izvolila na položaj. PDK ima sicer sedem ministrov, LDK pet, tri ministrstva pa vodijo predstavniki manjšin.

Kosovski parlament je izvolil tudi svojega novega predsednika. To je postal generalni sekretar PDK Jakup Krasnici, dolgoletni tesni Thacijev sodelavec. Za 57-letnega zgodovinarja je glasovalo 88 poslancev v 120-članskem parlamentu, en poslanec je glasoval proti.

'Srbija se ne bo vojskovala'

Srbski obrambni minister zagotavlja, da Beograd ne bo poslal vojske na Kosovo.
Srbski obrambni minister zagotavlja, da Beograd ne bo poslal vojske na Kosovo. FOTO: Reuters

Srbija se ne pripravlja na novo vojno in se ne bo vojskovala niti glede Kosova, je v pogovoru za današnjo izdajo sarajevskega dnevnika Dnevni avaz dejal srbski obrambni minister Dragan Šutanovac. "Dokler bom jaz obrambni minister, Boris Tadić pa predsednik, ne bomo napotili vojske," je poudaril. Po njegovih besedah se tega dobro zaveda tudi srbski premier Vojislav Koštunica, čeprav so si nekateri njegove izjave razlagali drugače.

"Že večkrat sem dejal, da ne mislim, da je z vojsko moč rešiti kosovski problem. In kjerkoli na območju nekdanje Jugoslavije smo težave reševali z vojsko, smo naredili še večji problem," je bil odločen srbski obrambni minister. Dodal je, da bi se bila srbska vojska pripravljena odzvati šele, če bi to od nje zahtevale Natove sile na Kosovu (Kfor). Prepričan je sicer, da je Kfor s svojimi 17.000 vojaki sposoben samostojno zagotavljati varnost na Kosovu.

Šutanovac se je ob tem zavzel za tesnejše odnose med Srbijo in Natom ter dejal, da volja za nadaljnje približevanje zavezništvu obstaja tudi v parlamentu v Beogradu.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speedfightpg@hotmail.com
09. 01. 2008 22.39
tisk
09. 01. 2008 22.30
Kaj takega se lahko zgodi samo na Balkanu. Hashim Thaci je prisel od poveljnika Kosovke osvobodilne vojske do premiera. Ali ni KOV bila odgovorna za izgon 250.000 ljudi--med njmi etničnih Srbov, Hrvatov, Romov, Židov in nealbanskih muslimanov??? Da ne omenjam tistih, ki so bili priprti, pretepeni, oropani ali ubiti. Izgleda da z nasiljem in preimenovanjem afiliacije iz Kosovke osvobodilne vojske v Demokratične stranke Kosova (!!!) ti je vse dovoljeno. No, drugod na Balkanu (tudi v Sloveniji) ni bili nic drugace.
agent47@mail386.com
09. 01. 2008 21.45
mkrajner pa kva teb ni jasn. Who the fuck are you da zmerjaš ker koli narod in šerš nacionalizem. Pa kar se tiče vojne jo za zih ne bo ker so zadnja leta že dosti trpeil zaradi nje.
agent47@mail386.com
09. 01. 2008 21.39
mkrajner kva pa teb ni jasn. Pišeš neumnosti in šerš nacionalizem. Pa who the fuck are you da zmerjaš ker koli narod. Pa kar se tiče vojne jo za zih ne bo ker so že trpel take čase.
mkrajner@siol.net
09. 01. 2008 18.21
Ja cajt bi bil da se sedaj Srbi še mal med sabo pokoljejo,tko k so to delal ostalim narodom v bivši Jugi.
Romuel
09. 01. 2008 18.11
Ne smemo pa pozabit na republiko Srpsko ..če bo Kosovo samostojno se bo tudi RS osamosvojila..ali bodo tudi to Srbi dali na miren način?
slosap@yahoo.de
09. 01. 2008 16.05
rožljanje z orožjem je neumno. Bombardiranje Srbije se je že dogodilo in ponovna vojna ni na vidiku....vsaj na Kosovu ne. Je pa možna zaostritev v odnosih z Rusijo. Srbija je talka Rusije. NIS bo prodan za 500 mio eurov. Čeprav je vreden nekajkrat več, bo prodan brez javnega natečaja Gazpromu....In to samo zato, ker kao Rusija stoji za Srbijo pri tem vprašanju...Primitivizem, Balkanizem in kretenizem. Meni je Srbije žal, vendar dokler bodo ljudje tako neumni in se v njihovih glavah nič ne premakne...Naj bo kot je. Tražili ste gledajte...Aja Rupel, zapri gobec, se te vse skupaj nič ne tiče, brigaj se za tvojo Meto...
24ur@windowslive.com
09. 01. 2008 15.21
Zato je pa struja Nikolič - Koštunica ki je isto kot Miloševič - Šešelj sam z drugimi imeni. Tko da verjemte zakuhalo se bo sigurno!! Mimogrede to pa tko al tko ni čudno če v Srbiji polovico ljudi neve zaka se gre, 90% mladih ni šlo iz države ven itd itd..potem si lahko mislite kaj vse jim lahko propaganda natvezi pa bojo verjeli!
DarthRevan
09. 01. 2008 14.48
Absynth ne gre za to da jim verjamem ali ne verjamem. Gre bolj za to, da pri najboljši volji ne morem verjeti, da so tako neumni, da bi to res naredili. Že sama vojna bi resno obremenila njihovo gospodarstvo, potem pa še sankcije z Zahoda...to bi jih poslalo nazaj v kameno dobo. In RES si ne morem predstavljati, da so tako neumni. Če se motim, potem pač še vedno nisem dojel polnega obsega človeške neumnosti.
anzi_mahackala
09. 01. 2008 14.44
DarthRevan: In ti jim vrjames? A vidis kok si neumn? To pocnejo zato, da ne bi segrevali ze tako vroce dogajanje. Da bi se situacija umirila potem pa "Blitzkrieg"...sicer pa kdo je rekel, da gre vojska dol? Takrat je sla policija in specialne enote.
DarthRevan
09. 01. 2008 14.39
To drži, ampak trenutno na oblasti v Srbiji ni Milošević-Šešljeva struja, tako da se mi zdi da zna biti tu vseeno malo drugače...pa na Kosovo ne bojo šli z vojsko ampak s čim drugim.
24ur@windowslive.com
09. 01. 2008 14.38
Nebi se js tko zanašal na to. Tko so tudi govorili v 90 letih vojne nebo sigurno pa smo vidli kaj je bilo! Pri njih se nikoli ne ve saj je nacionalizem vedno na prvem mestu!
DarthRevan
09. 01. 2008 12.49
Srbija noče v vojno, to pa je narobe svet... ...no, vsaj kaže da so časi Miloševića (do)končno mimo.