Tujina

Takoj bo začel s programom

Pariz, 14. 05. 2007 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Novoizvoljeni francoski predsednik Sarkozy bo sindikatom predstavil svoje predloge.

Sarkozyja bodo sindikati poslušali, kaj jim bo predlagal
Sarkozyja bodo sindikati poslušali, kaj jim bo predlagal FOTO: Reuters

Novoizvoljeni francoski predsednik Nicolas Sarkozy in voditelji francoskih sindikatov so se danes zbrali v Parizu na dvodnevnem srečanju. Sindikalni voditelji se bojijo, da namerava novi francoski predsednik s svojimi načrtovanimi gospodarskimi reformami omejiti vpliv organiziranega delavskega razreda.

Novoizvoljeni francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes odstopil s čela svoje stranke, Unije za ljudsko gibanje (UMP). Po mnenju Sarkozyja predsednik države ne more voditi politične stranke, če želi "govoriti v imenu vseh Francozov in če naj se vsak Francov prepozna v tem, kar predsednik dela in kar pravi," je dodal.

Kot prvo je za danes napovedano srečanje Sarkozyja z generalnim sekretarjem Francoske demokratične konfederacije dela (CFDT) Francoisom Cherequejem. Skupno se namerava Sarkozy v dveh dnevih srečati s petimi sindikalnimi voditelji. "Večinoma ga bomo poslušali, da vidimo, kaj predlaga. Vztrajali bomo na metodi in ukrepih za mesece in leta naprej," je ob prihodu na srečanje s Sarkozyjem dejal Chereque.

Konference o izboljšanju pogojev dela

Prejšnje vlade v Franciji, tako leve kot desne, so poskušale uvesti gospodarske reforme, a so jih bile prisiljene umakniti zaradi množičnih uličnih protestov pod vodstvom sindikatov.

Sarkozyjeve ostre besede, da namerava Francijo ponovno vrniti na delo, so razjezile sindikate, ki mu očitajo, da namerava enostransko spremeniti pravila na področju dela. Novi francoski predsednik, ki bo v sredo prevzel predsedniške dolžnosti, je sicer obljubil, da bo septembra organiziral konference delodajalcev in delojemalcev, na katerih naj bi spregovorili o izboljšanju pogojev dela, način za zagotavljanje enakega plačila za isto delo za oba spola in pomoči brezposelnim.

Zavzel se je tudi, da bi čimprej sprejeli zakonodajo, ki bi dovoljevala, da bodo nadure neobdavčene, kar je ukrep, ki dejansko pomeni ukinitev 35-urnega delovnega tedna, ki ga je francoska socialistična vlada uvedla leta 2000. Do konca leta naj bi po Sarkozyjevih načrtih tudi sprejeli zakon, na podlagi katerega bi lahko zagotovili minimalno delovanje storitev v času stavke, recimo v javnem prometu, kar bi pomenilo, da bi vlaki vozili stavkam navkljub.

Gueant: Sindikati niso legitimni, da bi nasprotovali predlogom

Vodja Sarkozyjeve volilne kampanje Claude Gueant je minuli teden sindikate opozoril, da po njegovem niso legitimni, da bi nasprotovali predlogom, ki jih je Sarkozy dal med predvolilno kampanjo, saj je z rezultatom na predsedniških volitvah dobil veliko podporo za spremembo. Za Sarkozyja je na volitvah 6. maja glasovalo 53,06 odstotka francoskih volivcev.

"Samo osem odstotkov francoskih delavcev je vključenih v sindikate, medtem ko so je bila volilna udeležba 85-odstotna," je svoje stališče utemeljil Gueant.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.