Tujina

Svetovni voditelji zadovoljni

Tokio/Canberra/Ottawa, 10. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številni visoki politični predstavniki po vsem svetu so potem, ko so ameriške sile zavzele iraško prestolnico, izrazili zadovoljstvo ob padcu Bagdada, obenem pa opozorili, da vojne še ni konec.

Japonski premier Džuničiro Koizumi je izrazil zadovoljstvo nad skorajšnjim koncem vojne v Iraku, vendar obenem opozoril, da je še prezgodaj za razglašanje zmage, še posebej zato, ker ni znano, kje je iraški predsednik Sadam Husein. Glede vloge Združenih narodov pri povojni obnovi Iraka je Koizumi izrazil željo, da bi novo iraško vlado oblikovali čimprej in v okviru mednarodnega sodelovanja.

Kanadski premier Jean Chretien
Kanadski premier Jean Chretien FOTO: Reuters

Kanadski premier Jean Chretien je izrazil veselje, da je s padcem režima v Bagdadu konec trpljenja iraškega ljudstva, menil pa je tudi, da vojna še ni končana. Izrazil je pričakovanje, da bo Kanada igrala pomembno vlogo pri obnovi Iraka, in pojasnil, da se je o tem že posvetoval z generalnim sekretarjem ZN Kofijem Annanom.

Novozelandski zunanji minister Phil Goff je menil, da je v Iraku še veliko mest, kjer obstaja tveganje novih spopadov. Ob tem je poudaril, da bodo ljudje srečni, ker jim ne bo več treba gledati posnetkov ranjenih in mrtvih. Izrazil je še mnenje, da le malo Iračanov žaluje za Sadamom Huseinom, in upanje, da bodo v Iraku kmalu razpisali demokratične volitve.

Avstralski premier John Howard pa je napovedal, da se bo Avstralija pri povojni upravi v Iraku pridružila ZDA in Veliki Britaniji. Ob tem je poudaril, da te tri glavne zagovornice vojne proti iraškemu režimu v Iraku nimajo ozemeljskih teženj. "Naš cilj je iraškemu ljudstvu vrniti oblast na način, ki ga bo izbralo," je na novinarski konferenci po zasedanju avstralskega vojnega kabineta dejal Howard.

Bill Clinton
Bill Clinton FOTO: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je med zasebnim obiskom v Mehiki v sredo izrazil upanje, da bodo Iračani po koncu vojne lahko imeli avtonomno, svobodno in demokratično vlado. "Zdaj je pomembno, da svet združi svoja prizadevanja za obnovo Iraka, da bodo Iračani lahko imeli nadzor nad svojo usodo in da bodo vlogo pri obnovi države igrale tudi ZDA," je v Monterreyju na severu Mehike dejal Clinton.

Filipinska predsednica Gloria Arroyo je ocenila, da je vojne v Iraku konec. Ob tem je napovedala, da bodo Filipini v Irak poslali 500 ljudi, ki bodo sodelovali pri razdeljevanju humanitarne pomoči in v operacijah ohranjanja miru v državi.