Tujina

Starši prostovoljno dali otroke

Port-au-Prince, 18. 02. 2010 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haitijski sodnik je skoraj tri tedne po obtožbah o tihotapljenju otrok odredil izpustitev osmih od desetih misijonarjev. Vodjo skupine bo zaradi njenih sumljivih aktivnosti pred potresom še zaslišal.

Haiti
Haiti FOTO: Reuters

Skoraj tri tedne potem, ko so skupino ameriških misijonarjev obtožili ugrabitve haitijskih otrok, jih je tamkajšnji sodnik Bernadr Saint-Vil osem od desetih osvobodil in skupina je že v domovini.

Misijonarji, obtoženi, da so po uničujočem potresu v tej državi skušali brez vedenja staršev odpeljati 33 otrok, so zapustili Haiti takoj po sodnikovi odločitvi. Saint-Vil je namreč tako razsodil na podlagi pričevanja staršev  otrok, ki so dejali, da so otroke dali  misijonarjem prostovoljno, saj naj bi jim ti lahko ponudili boljše življenje.

Kljub temu pa je zahteval zaslišanje vodje skupine, 47-letne Laure Silsby in njene nekdanje varuške, 24 let stare Charise Coulter, saj naj bi ženski že pred potresom prišli na Haiti in poizvedovali o sirotah.

Skupino misijonarjev so sicer priprli ravno v času, ko so humanitarni delavci opozarjali na problematičnost hitrih posvojitev otrok, ki so v potresu ostali brez staršev. Preden so jih tik pred mrakom izpustili, jih je v zaporu obiskal sekretar pravosodnega ministrstva Claudy Gassent, ki jih je obvestil o sodnikovi odločitvi, ob tem pa jim tudi pripravil pridigo. "Vedo, da so prekršili zakon,“ je dejal.

Haiti
Haiti FOTO: Reuters

Misijonarji so v svoj zagovor povedali, da so bili na reševalni misiji, ki so jo organizirali samostojno. Otroke naj bi hoteli odpeljati v improvizirano sirotišnico v sosednjo Dominikansko republiko, obtožbe o tihotapljenju pa odločno zanikajo.

Silsbyjeva je na začetku procesa vztrajala, da so odpeljali samo sirote in zapuščene otroke, vendar pa se je nato izkazalo, da so vsaj dvajset od 33 otrok prostovoljno predali njihovi starši. Misijonarji naj bi namreč obljubili, da jih bodo izobrazili, staršem pa dovolili obiske.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
18. 02. 2010 14.15
"ki so dejali, da so otroke dali misijonarjem prostovoljno, saj naj bi jim ti lahko ponudili boljše življenje." Res, s kakšnim jamstcvo, le kako morajo biti ljudje tako naivni, okoliščine niso opravičilo. "hitrih posvojitev otrok, ki so v potresu ostali brez staršev." Prazne trditve, kako so vedeli, da so brez staršev, (in sorodnikov).
maxxy 1
18. 02. 2010 11.34
Ja seveda,.... če verjemate da je vsak lopov - samooklicani misijonar to tudi res, pa se za tem imenom samo skrivajo, da izkoriščajo poštene ljudi. Kruto!! Pravi misijonar je Pedro Opeka, pa mati Terezija je bila in še mnogo je danes odličnih slovenskih misijonarjev, samo ti ne kradejo otrok, ampak jih izobražujejo, gradijo šole, bolnice. V vsej zgodovini pa so ravno taki lopovi s svojim kriminalnim početjjem metali slabo luč nanje in to se bo vedno dogajalo.
ninja.subversion
18. 02. 2010 11.34
jaz jim ne verjamem, noben problem ni ukrasti otroke pod pretvezo misijonarstva, če te seveda ne dobijo - potem se lahko zgovarjajo na "svoja dobra dela "
sdat
18. 02. 2010 08.38
seveda....misijonarji pač....-.-