Tujina

Šrilanška predsednica poziva k enotnosti

Kolombo, 07. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šrilanška predsednica je politične stranke pozvala k oblikovanju vlade narodne enotnosti, da bi rešili politično krizo v državi.

Navdušeni Šrilančani so premierja spremljali celih 21 kilometrov iz letališča do Kolomba
Navdušeni Šrilančani so premierja spremljali celih 21 kilometrov iz letališča do Kolomba FOTO: Reuters

Sredi politične krize na Šrilanki se je v državo vrnil premier Ranil Wickramasinghe, ki je bil na obisku v ZDA. Na letališču v glavnem mestu Kolombo ga je pričakalo več tisoč privržencev. V premierovi odsotnosti je predsednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga začasno razpustila parlament, razrešila tri ministre in razglasila izredne razmere, kar je premier ostro kritiziral. Zagotovil je, da se bo parlament kmalu spet sestal, poleg tega pa obljubil, da se bodo mirovna prizadevanja za končanje 20-letnega konflikta s tamilsko manjšino nadaljevala.

ZDA so zagotovile pomoč šrilanškemu premieru pri predlaganemu mirovnemu načrtu, kar je pri več tisoč Šrilančanih vzbudilo tak val navdušenja, da so premiera s transparenti in cvetličnimi girlandami pričakali na letališču, vzklikali njegovo ime, plesali in peli, potem pa peš spremljali njegov konvoj od letališča do glavnega mesta in tako skupaj opravili 21-kilometrski pohod za mir.

Premiera je na letališču pričakalo več tisoč ljudi
Premiera je na letališču pričakalo več tisoč ljudi FOTO: Reuters

"Parlament mora čimprej spet začeti z delom, saj je to edino politično telo, ki ima mandat za pogajanja," je povedal Wickremesinghe potem, ko je predsednica Chandrika Kumaratunga z razpustitvijo parlamenta ogrozila 20-mesečno premirje s tamilskimi uporniki. Ironična po njegovem mnenju je tudi njena druga poteza, saj ne veljajo več izredne razmere, ki jih je predsednica razglasila v sredo. "Razglasitev izjemnega stanja postane veljavna šele takrat, ko predsednik se predsednik podpiše pod zakon, ki uvaja to razglasitev. Kumaratunga tega ni naredila," je poudaril premier.

Predsednica vojski podelila več pristojnosti

Šrilanška voditeljica se je odločila, da za ohranjanje javnega miru vojski podeli več pristojnosti, saj meni, da vlada premalo pozornosti namenja tamilskim tigrom, ki veljajo za enega najbolj krutih vojaških gibanj. Svoje ravnanje je razložila z besedami, da s tem ščiti interese svoje dežele. "Treba je zagotoviti, da bo parlament še naprej deloval v smislu nadaljevanja mirovnega procesa," je samozavestno povedala.

Premirje, ki ga je predsednica sklenila z uporniki, je otoku prineslo do sedaj najdaljše obdobje miru, saj je vojna od leta 1983 zahtevala že 64.000 žrtev. Šrilanški premier se je zato odločil, da bo skušal pridobiti še mednarodno pomoč zaveznic, predvsem v Indiji in na Norveškem.

Spor med predsednico in premierom se je začel in se še poglablja od leta 2001, ko je Wickramasinghe zasedel mesto premierja s kampanjo, ki je nasprotovala načrtom mirovne taktike predsedničine politične stranke.