Tujina

Sredi ulice ustrelila policista

Atene, 03. 04. 2009 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neznana napadalca sta ponoči sredi Aten ustrelila policista, ki sta bila na patrulji. Oba sta huje ranjena. Razmere v Grčiji so že nekaj mesecev zelo napete.

Kriminalisti pregledujejo prizorišče napada.
Kriminalisti pregledujejo prizorišče napada. FOTO: Reuters

Okoli ene ure zjutraj po lokalnem času so v središču grške prestolnice odjeknili streli. Za zdaj še neznana napadalca sta namerila na policista, ki sta patruljirala po ulicah. Oba sta huje ranjena, krogle so ju zadele v glavo in vrat.

Napadi na može v modrem se vrstijo že od decembra, ko je policija ubila 15-letnega najstnika. V odgovor je skrajna levičarska organizacija "Revolucionarni boj“, ki se je pojavila pred nekaj leti, na ulici ustrelila policista. Ali so tudi tokrat streljali njihovi pripadniki, ni znano.

Ista organizacija je v preteklih mesecih izvedla tudi dva bombna napada na banke, v katerih pa na srečo ni bil nihče ranjen. Dejavne pa so bile tudi druge skupine, ki so si za cilje izbrale poslovne stavbe, policijske postaje in tudi televizijo.

Preiskovalci so delali vso noč.
Preiskovalci so delali vso noč. FOTO: Reuters

Najhujši nemiri v zadnjih desetletjih

Povod za vse to je bil prej omenjeni umor 15-letnika. Odziv je bil množičen. V številnih mestih so se vrstili ulični protesti, ki so jih spremljali najhujši nemiri v zadnjih desetletjih. Besu zaradi policijskega nasilja se je pridružil tudi obup zaradi vse slabšega gospodarskega položaja in nasprotovanje, po mnenju številnih Grkov, skorumpirani vladi. Razmere se od začetka decembra še niso umirile.

Val nasilja se od decembra še ni umiril. Oblasti so v Atenah zato močno poostrile varnostne ukrepe, na pomoč pa so poklicale celo strokovnjake s Scotland Yarda.

Zaradi krize na ulice

Zadnji prikaz odločenosti grškega ljudstva se je zgodil v četrtek. Zaradi gospodarske krize in vladnih varčevalnih ukrepov se je na ulice podalo več sto tisoč protestnikov. Zaprte so bile šole in uradi, po vsej državi pa je bil močno oviran promet. Obstali so številni vlaki, avtobusi in trajekti. Zaradi 24-urne splošne stavke so bili odpovedani tudi številni poleti.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Pernek
04. 04. 2009 10.51
s policaji tja kam spadajo
Black_Panter@mailinator.com
03. 04. 2009 20.41
janezjahelcek@gmail.com
03. 04. 2009 16.31
grški policaji si zaslužijo to in še več! upam, da bodo spoznali da niso nad vsemi in predvsem, da niso odporni na svinec! ko malo gledaš te policaje po svetu se naši zdijo pravi angelčki!!
janezjahelcek@gmail.com
03. 04. 2009 16.31
grški policaji si zaslužijo to in še več! upam, da bodo spoznali da niso nad vsemi in predvsem, da niso odporni na svinec! ko malo gledaš te policaje po svetu se naši zdijo pravi angelčki!
dr.psiho
03. 04. 2009 13.31
Živela revolucija! Samo kdo bi rekel ,da se bo revolucija začela v Grčiji. Nazadnjaški pravoslavni državi!!?? Vseeno zgodovina se piše....
marko.peser@gmail.com
03. 04. 2009 12.59
zdaj pa bi morali policisti vrnit uslugo in začet streljat vsepovprek in metat molotovke in bombe na banke in mcdonalds
TWIN900@GMAIL.COM
03. 04. 2009 12.25
Komaj cakam, da se to zacne v LJ dogajat. Morda bo pa potem le kdo pomislil od politikantov (politikov namrec nimamo), da je nekaj v tej drzavi hudo narobe. Res pa ni prav da bo nasankal nedolzni. Kot vedno v nasem ljubem rezimu.
revolucionar
03. 04. 2009 11.52
A desničarski anarhisti pa so OK...al kaj?
Skynet
03. 04. 2009 10.39
Storilce strogo obsodit, levičarske anarhiste pa z pendreki naravnat.