Tujina

Sreča je opoteča

Pariz, 13. 01. 2008 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski nacionalist Le Pen, ki je 2002. presenetil v boju za predsedniški stolček, prodaja prostore svoje obubožane stranke.

Francoska desničarska stranka Nacionalna fronta, ki jo vodi Jean-Marie Le Pen, se je znašla v finančnih težavah. Da bi jih premostila, se je odločila za prodajo svojih prostorov v pariškem predmestju Saint-Cloud. Kupca še niso našli. Kot je v pogovoru za televizijo LCI pojasnil Le Pen, je stranka po slabem rezultatu na lanskih predsedniških in parlamentarnih volitvah ostala praktično brez sredstev. Da bi prihranili denar, so odpovedali več predvidenih dogodkov, med drugimi tudi letni kongres.

Jean-Marie Le Pen prodaja prostore svoje obubožane stranke.
Jean-Marie Le Pen prodaja prostore svoje obubožane stranke. FOTO: Reuters

Le Pen je v prvem krogu predsedniških volitev aprila lani zbral manj kot 10,5 odstotka glasov in se je tako moral posloviti od boja za predsedniško mesto. Še slabše se je njegovi Nacionalni fronti godilo na parlamentarnih volitvah junija lani, saj je v drugi krog glasovanja uspelo priti zgolj Le Penovi hčerki Marine, ki pa je nato prav tako doživela poraz.

Francosko in svetovno politično javnost je skrajni desničar presenetil na predsedniških volitvah leta 2002, ko se je presenetljivo uvrstil v drugi krog volitev, nato pa močno izgubil proti Jacquesu Chiracu. Slednji je v drugem krogu volitev zbral 82 odstotkov glasov podpore. Razlog za to pa so bili predvsem glasovi proti Le Penu. Takrat je zaradi možnosti, da bi desničar Le Penovega kova postal predsednik, na tisoče Francozov odšlo na ulice.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.