Tujina

Srbi imajo tajni načrt

Beograd, 14. 01. 2008 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beograd je sprejel akcijski načrt za primer razglasitve kosovske neodvisnosti. Vojaškega posredovanja naj ne bi predvideval.

Srbska vlada je na izredni seji sprejela akcijski načrt za primer enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova. Ta je odraz enotne državne politike glede vprašanja prihodnjega statusa Kosova, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vsa srbska ministrstva imajo pripravljen načrt za ukrepanje, ko bo Kosovo razglasilo neodvisnost.
Vsa srbska ministrstva imajo pripravljen načrt za ukrepanje, ko bo Kosovo razglasilo neodvisnost. FOTO: Reuters
Srbski tisk je v zadnjih mesecih pisal tudi, da naj bi domači analitiki pripravljali načrte za vdor srbske vojske na Kosovo, če bi tamkajšnje oblasti uresničile grožnje in enostransko razglasile neodvisnost. Vojska naj bi bila pripravljena "v nekaj urah" vdreti na sever Kosova, celotno pokrajino pa naj bi bila sposobna zavzeti v samo dveh dneh.

Minister za Kosovo Slobodan Samardžić je pojasnil, da je sprejeti akcijski načrt zaščiten z najvišjo stopnjo državne skrivnosti. "Zato je načrt nemogoče javno komentirati ali razkrivati posamezne podrobnosti. Najpomembnejše je, da smo akcijski načrt sprejeli in da bodo v primeru potrebe državni organi delovali po odredbah iz tega dokumenta," je povedal po seji. Kljub temu srbski mediji poročajo tudi o podrobnostih načrta. Po navedbah B92 naj ta ne bi predvideval napotitve vojske ali policije na Kosovo.

Že pred tem je srbski politični vrh nakazal, da bi Beograd utegnil prekiniti diplomatske stike z vsemi državami, ki bi priznale neodvisnost Kosova, česar pa danes niso želeli komentirati. Je pa državni sekretar na ministrstvu za Kosovo Dušan Proroković za dunajski časnik Standard dejal, da bi Srbija morala "odločno ukrepati“, če bi Evropska unija priznala kosovsko neodvisnost. V tem primeru, pravi, bi morali poiskati nove strateške partnerje, takšne, ki spoštujejo srbsko ozemeljsko celovitost.

Mislim, da bi morala imeti Srbija odprto mejo s Kosovom, saj gre letno preko nje med 350 in 400 milijoni evrov prometa. Mislim, da je Srbija zainteresirana za to, da na Kosovu prodaja svoje izdelke ne le Srbom ampak tudi Albancem. Novinar Miša Brkić o morebitni zapori meje s Kosovom

Minister za obrambo Dragan Šutanovac pa je pred današnjo sejo povedal, da na obrambnem ministrstvu ne vidijo potrebe po sprejemanju posebnega akcijskega načrta za primer razglasitve neodvisnosti Kosova, da pa ima ministrstvo načrt, kako bo ravnalo, tako v primeru najboljšega kot tudi najbolj črnega scenarija. Šutanovac je na novinarsko vprašanje, ali bo Srbija v primeru enostranske razglasitve Kosova uvedla ekonomsko blokado pokrajine, še dejal, da bi bila vsaka blokada precej slaba rešitev in da bi bili s tem najbolj prizadeti državljani.

<b>Preklet naj bo tisti, ki prizna neodvisnost Kosova:</b><br><br> Črnogorsko-primorski metropolit Amfilohije je ob začetku pravoslavnega novega leta dejal, da bo "tisti Črnogorec, ki bi podprl neodvisnost Kosova, nase priklical kletev svetega Petra Cetinjskega“. Pričakuje tudi, da bo vlada v Podgorici pokazala razum in lažne neodvisnosti ne bo priznala. Na sliki je pravoslavna cerkev v Gračanici.
<b>Preklet naj bo tisti, ki prizna neodvisnost Kosova:</b><br><br> Črnogorsko-primorski metropolit Amfilohije je ob začetku pravoslavnega novega leta dejal, da bo "tisti Črnogorec, ki bi podprl neodvisnost Kosova, nase priklical kletev svetega Petra Cetinjskega“. Pričakuje tudi, da bo vlada v Podgorici pokazala razum in lažne neodvisnosti ne bo priznala. Na sliki je pravoslavna cerkev v Gračanici. FOTO: Reuters

Odcepitev brez tujih baz

Na Brdu pri Kranju se bo v soboto sestal evropski del kontaktne skupine za Kosovo. Zunanjim ministrom Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije se bosta pridružila tudi komisar za širitev Olli Rehn in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana.

Srbijo pri vprašanju Kosova še naprej podpira Rusija. Ta bo v primeru razglasitve neodvisnosti zahtevala sklic konference o zaščiti mednarodnega prava pod pokroviteljstvom Združenih narodov, je napovedal ruski veleposlanik pri Natu Dmitrij Rogozin. Prepričan je, da na ozemljih, ki zahtevajo odcepitev, ne bi smelo biti tujih vojaških baz, saj v tem primeru nastane kvečjemu marionetna država.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sk8ica@email.si
21. 01. 2008 20.00
Jaoooo, kolk te Srbe jemljete u usta, a še vedno večina Slovencev dočaka Novo leto u Beogradu... Kosovo is heart of Serbia!
avava
19. 01. 2008 12.13
SEDAJ SE ODCEPI KOSOVO IN KASNEJE ŠE VOJVODINA IN TO BO PRAVIČNA SRBIJA TAKŠNA KAKRŠNA MORA BITI IDEOLOGIJA O VELIKI SRBIJI JE IZPUHTELA !!!!!!!!!!!
Strelja?ko
17. 01. 2008 00.50
Hja če ne bi puščali kosti za sabo, med vojno tam na Kosovem, bi blo še vedno srbsko, tako pa jih skeli... jajajaj c,c,c.
slivov knedl
17. 01. 2008 00.04
absynth@:"Samo referendum razpisejo in drzava je narejena" Prosto ko pasulj.E,pa ne može tako.Dayton je tu,burazer.
kriss714@amis.net
16. 01. 2008 23.51
Jako tajni načrt. Še sami ne vejo zanj. he he he. Verjetno bojo tako močno zaloputnili z vrati, da bo očitno, da jim ni prav.
budda
16. 01. 2008 23.43
ledstorm+++ zakaj pa pustmo to? pustmo potem hitlerja, ki je toliko ljudi ubil, kot da ni nič bilo kajneda? neumnost res...
Strelja?ko
16. 01. 2008 17.18
Balkanska zgodovina od 90 dalje gremo, pustmo to kar je blo pred tem, kako je blo? Hmmm že se ne motim, je tko šlo, Srbi hop na Slovence, pol grejo dol na Hrvaško, pol na Bosno, pol neki malga na Makedonijo in Kosovo. Zdej pa ne mi rečt zakaj se to dogaja...
Celzij
16. 01. 2008 05.28
absynth in maremiro živita v alternativni resničnosti.
Hadrijanar
15. 01. 2008 21.55
Kako odločilno, če so pa izgubili? Sicer je pa taka diskusija itak povsem akademska in ne bi smela imeti nobenega vpliva na to kdo ima Kosovo..
anzi_mahackala
15. 01. 2008 20.08
syphadias: Ni konkretno resil Slovence, je pa mocno pripomogel k zatiranju poturcevanja. Kosovsko polje..odlocilno za Evropo, ceprav so v tem boju izgubili zivljenja.
Hadrijanar
15. 01. 2008 19.50
Večje bedarije pa še nisem slišal, Srbi,rešitelji Slovencev. Turki so Srbe pregazili in so tako ostali do 19-20 stoletja(Balkanske vojne). In sloviti Jan Sobiesky je bil POLJSKI kralj!!! Če že hočete biti komu zgodovinsko hvaležni da nismo muslimani ste lahko avstrijcem:) Glede manjšine: ja,po tem načelu bi lahko tudi Srbi v srbski republiki zahtevali samostojnost, zakaj pa ne? Btw, če ti in 90% istega narodu živi na nekem ozemlju in hočejo samostojnost,da se sami odločijo o SVOJI usodi kako lahko potem rečeš da je protipravna prilastitev ozemlja?? Torej kaj, slovenski osvoboditelji so bili protipravni ali kaj?
mikis@mail386.com
15. 01. 2008 19.13
maremiro, čieto prav imaš Sloviti srbski kralj Jan Sobieskiy je leta 1689 gonil Turke od Dunaja pa vse do Beograda.
Marc003
15. 01. 2008 18.33
Sam tko vam povem, ce nebi blo Srbou tut vs nebi blo oziroma bi bli vi usi zdj muslimani.dokazana zgodovina govori o tem kko so srbi odbranl turske upade na balkan in jih pregnal tko da mislm da se ne sme pluvat po srbih kr tko neki za brezveze in jih je treba spostovt!
Uroš S.
15. 01. 2008 17.49
Albanska manjsina je leta 1981 zahtevala odcepitev, kosovski \"parlament\" je leta 90 razglasil neodvisnost Srbske pokrajine od Srbije....Vse skupaj ni imelo niti takrat niti danes nikakrsne pravne podlage, gre za protipravno prilastitev tujega ozemlja, negira ustroj pravne drzave. Albanska manjsina ne sme biti nagrajena z novo drzavo.
Uroš S.
15. 01. 2008 17.48
Albanska manjsina je leta 1981 zahtevala odcepitev, kosovski "parlament" je leta 90 razglasil neodvisnost Srbske pokrajine od Srbije....Vse skupaj ni imelo niti takrat niti danes nikakrsne pravne podlage, gre za protipravno prilastitev tujega ozemlja, negira ustroj pravne drzave. Albanska manjsina ne sme biti nagrajena z novo drzavo..
Uroš S.
15. 01. 2008 17.40
absynth -Srbi so konstitutiven narod v Bosni, po mednarodnem pravus se lahko kadarkoli odcepijo, ustava skupne federacije katera prepoveduje odcepitev od federacije je spevne narave, nima defacto nobene teze. Medtem ko Albanska manjsina v srbski pokrajini t.i Kim nima te moznosti, saj so konstitutivna manjsina in seveda nimajo nikakrsne pravice po mednarodnem pravu do odcepitve.
anzi_mahackala
15. 01. 2008 16.35
Kako ste dvolicni ljudje. Ce imajo vsi pravico do odcepitve zakaj je LE REPUBLIKA SRPSKA NIMA?! V njej je tudi 95% vecinsko srbsko prebivalstvo. Kaj vam ni jasno. Samo referendum razpisejo in drzava je narejena.
anzi_mahackala
15. 01. 2008 16.34
syphadias: Kaj potem pravis na to, da ima tudi Srbi pravico imeti svojo drzavo v BiH? kriss714: Ti si umsko prizadet clovek. Kaj pa ko te siptarji napadajo v lastni drzavi in te ustrahujejo..so kaj boljsi?
agent47@mail386.com
15. 01. 2008 14.56
Glej 24 ur damn ma čist prav res ampak res prodajaš buče. In kakšno ulogo naj bi Črna Gora imela v ekonomski blokadi Kosovu. Sam tok o tvoji razgledanosti. Če slučajno nisi vedu so to dve različne države. Zelen si še in to v dobesednem smislu sej me razumeš : ) Pa nepiš neumnosti o BIH ker itak gledaš iz maščevalnega kota kot si vzgojen. Be more realistic the green one
polo19sdi
15. 01. 2008 10.12
kriss si albanc?