Tujina

Spremembe volilnega zakona neustavne

Kijev, 25. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče je presodilo, da amandma k ukrajinskemu volilnemu zakonu, ki omejuje pravico do glasovanja na domu, ni skladen z ustavo.

Viktor Juščenko in Viktor Janukovič (foto: Reuters)
Viktor Juščenko in Viktor Janukovič (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Juščenko in Janukovič se bosta po odločitvi vrhovnega sodišča, da razveljavi izide novembrskega drugega kroga volitev, v nedeljo že tretjič spopadla za predsedniški položaj. Za velikega favorita tokrat velja Juščenko.

Po njihovem mnenju je amandma treba nemudoma razveljaviti. Predstavniki ukrajinske volilne komisije so sporočili, da bodo volitve kljub odločitvi sodišča potekale po načrtu, vendar so se že pojavili dvomi o njihovi legitimnosti.

V skladu z zakonom so morali volivci, ki želijo zaradi zdravstvenih razlogov glasovati na domu, danes najkasneje do osme ure zvečer po lokalnem času pridobiti dovoljenje pristojne volilne komisije. "Sodišče je presodilo, da je amandma, ki vsem drugim državljanom razen invalidom najhujše stopnje prepoveduje glasovanje na domu, neustaven," je razglasil sodnik Mykola Selivon in dodal, da je "odločitev ustavnega sodišča dokončna in ne more biti predmet priziva".

'Upam, da so se kaj naučili na napakah prejšnjih volitev. Ne verjamem, da bi kdor koli v Ukrajini skušal ponarediti izid volitev. Jaz to možnost izključujem,' meni Marina Stavničuk z ukrajinske volilne komisije.

Ukrajinsko ustavno sodišče je o amandmaju odločalo na zahtevo štaba proruskega predsedniškega kandidata Viktorja Janukoviča, ki je zatrjeval, da bodo omenjene omejitve milijonom odrekle pravico do glasovanja na volitvah. Za spremembo volilnega zakona si je sicer prizadevala stran opozicijskega predsedniškega kandidata Viktorja Juščenka, saj je prepričana, da so določene omejitve nujne za preprečitev podobnih volilnih prevar, kot so se zgodile na novembrskih volitvah.

Volitve bo spremljajo rekordno število opazovalcev

'Naši opazovalci bodo morali imeti odprte oči in ušesa. Mislim, da bodo tudi ljudje bolj pozorni na to, kaj se dogaja,' je dejala predstavnica Ovse Urdur Gunnarsdottir.

Drugi krog predsedniških volitev v Ukrajini bo v nedeljo spremljalo rekordno število mednarodnih opazovalcev. Ukrajinska volilna komisija je registrirala skupaj 12.187 tujih opazovalcev, ki bodo nadzorovali potek nedeljskih volitev.

Po poročanju ukrajinskih medijev največje število tujih opazovalcev prihaja iz evropskih držav in Rusije, večje delegacije opazovalcev pa so prispevale tudi ukrajinske skupnosti v različnih državah po svetu. Tuji opazovalci bodo okrepili vrste več kot 300.000 domačih opazovalcev, ki sta jih vpoklicala predsedniška kandidata, Janukovič in Juščenko.

Kučma poziva Juščenka in Janukoviča k spoštovanju volje volivcev

Predsednik Leonid Kučma je v nagovoru sodržavljane pozval, naj se udeležijo volitev in izrazil pričakovanje, da bosta kandidata spoštovala voljo volivcev in se v dobro države odpovedala osebnim interesom. Pred že tretjimi volitvami v zadnjih dveh mesecih je Ukrajina razdeljena na Juščenkov zahodni in Janukovičev vzhodni del. Oba kandidata obljubljata, da se bosta zavzemala za narodno enotnost in ohranitev celovitosti Ukrajine. Volivci pa glede na zadnje javnomnenjske ankete bolj verjamejo opozicijskemu voditelju oranžne revolucije Juščenku.

SORODNI ČLANKI