Tujina

Sporazum med Indijo in Pakistanom

New Delhi, 21. 02. 2007 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indija in Pakistan sta podpisala sporazum, s katerim naj bi zmanjšala možnost nesreč z jedrskim orožjem.

Sprti južnoazijski jedrski sili sta sporazum podpisali po srečanju med zunanjima ministroma Pranabom Mukherjeejem in Huršidom Kasurijem v New Delhiju. Podrobnosti o tem, kako bo sporazum deloval v praksi, niso znane.

Podrobnosti o tem, kako bo sporazum deloval v praksi, niso znane.
Podrobnosti o tem, kako bo sporazum deloval v praksi, niso znane. FOTO: Reuters

New Delhi in Islamabad sta v začetku leta že izmenjala seznama svojih jedrskih zmogljivosti. Prva zamisel o podpisu sporazuma o varnosti jedrskega orožja je bila sicer predstavljena že leta 1999, vendar so napetosti preprečile mirovna pogajanja, ki sta ju državi obnovili šele januarja 2004.

Indija in Pakistan sta maja 1998 izvedla jedrska poskusa, zaradi česar je mednarodna skupnosti proti obema uvedla sankcije. Državi sta že desetletja v sporu zaradi pokrajine Kašmir, ki je bila razlog za dve od treh vojn, v kateri sta se zapletli od neodvisnosti leta 1947.

Indija in Pakistan sta jedrski sporazum podpisala le dva dni po napadu na čezmejni vlak, v katerem je bilo ubitih 68 ljudi. Zaradi podobnih napadov je v preteklosti mirovni proces večkrat zastal, tokrat pa sta New Delhi in Islamabad izrazila odločenost, da bosta nadaljevala pogajanja.

Skupen boj proti terorizmu

Mukherjee in Kasuri sta se danes tudi dogovorila, da se bosta državi skupaj borili proti terorizmu. Kot sta napovedala, se bo skupni odbor za boj proti terorizmu prvič sestal 6. marca v Islamabadu, visoko na dnevnem redu srečanja pa bo omenjeni napad na vlak. "Eden temeljnih ciljev tega mehanizma bo izmenjava informacij in odziv na te informacije," je na novinarski konferenci po srečanju dejal Mukherjee.

Zunanja ministra sta sicer govorila še o umiku vojakov s strateškega ledenika v Kašmirju. "Dogovorila sva se, da se bosta sestala poveljnika vojaških operacij. Predlagala sva nekaj datumov," je povedal Mukherjee. Na vrhu ledenika Siachen, ki velja za najvišje bojišče na svetu, si nasproti stoji nekaj tisoč indijskih in pakistanskih vojakov. Indija je območje na 6300 metrih nadmorske višine, kjer nizke temperature, višina in nesreče zahtevajo več žrtev kot spopadi, okupirala leta 1987 in zavrača umik.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.