Tujina

Spor se zaostruje

Tbilisi/Moskva, 30. 09. 2006 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Gruzija grozi z izgonom aretiranih ruskih vojakov, Rusija pa je odložila umik svojih čet iz Gruzije.

Gruzijski in ruski policisti preverjajo dokumente pri ruski vojaški bazi v Tbilisiju
Gruzijski in ruski policisti preverjajo dokumente pri ruski vojaški bazi v Tbilisiju FOTO: Reuters

V luči stopnjevanja napetosti med Gruzijo in njeno sosedo Rusijo je slednja, ki ima v Gruziji še dve vojaški oporišči, odložila umik svojih čet iz te države, ki naj bi bil sicer končan do konca leta 2008. Kot je povedal ruski poveljnik severnokavkaškega vojaškega okrožja, general Aleksander Baranov, so letošnji načrti za umik preostanka ruskih vojakov iz Gruzije do nadaljnjega odloženi.

Rusija medtem nadaljuje z evakuacijo svojega osebja iz Tbilisija, kjer naj bi Rusi ne bili več varni. Po navedbah diplomata Ivana Voljnkina, ki v odsotnosti veleposlanika Vjačeslava Kovalenka vodi rusko veleposlaništvo v Gruziji, bo letalo ruskega ministrstva za izredne zadeve odpeljalo večino osebja, na veleposlaništvu pa bosta ostala le dva diplomata in dva varnostnika.

Kovalenko je še dodal, da bodo rusko osebje iz Batumija evakuirali po morju, o morebitnem odpoklicu veleposlanika Kovalenka, ki so ga v Moskvo poklicali na posvete, pa naj ne bi govorili.

ZDA imajo pomisleke

Vse hujše napetosti v odnosih med nekdanjo sovjetsko republiko in njeno ogromno severno sosedo so deloma posledica ruske podpore Abhaziji in Južni Osetiji, dvostranski odnosi pa so se še dodatno poslabšali po letu 2003, ko je z revolucije vrtnic oblast v Gruziji prevzel prozahodni Sakašvili, ki želi državo pripeljati v zvezo NATO.

ZDA so medtem v Varnostnem svetu ZN nasprotovale ruskemu osnutku predsedniške izjave, s katero bi izrazili "globoko zaskrbljenost" nad dejanji Gruzije.

Rusija je sicer v VS ZN vložila osnutek izjave, s katero Gruzijo med drugim poziva, naj iz soteske Kodori umakne vse svoje oborožene formacije ter naj ponovno razmisli o umestitvi tako imenovane vlade avtonomne republike Abhazije.

Vendar kljub ruskim upom kot kaže ne bo prišlo do hitrega sprejetja te izjave. Ameriški veleposlanik pri ZN John Bolton je namreč dejal, da imajo ZDA glede osnutka več pomislekov. Zato so predlagale tudi nekaj večjih sprememb, ki pa po mnenju Rusije spreminjajo naravo izjave in zato zanje niso sprejemljive. Pogovori se tako nadaljujejo.

Izgon vojakov?

Ruska vojaka na sodišču v Tbilisiju
Ruska vojaka na sodišču v Tbilisiju FOTO: Reuters
Pred ruskim veleposlaništvom v Tbilisiju je protestirala skupina mladih, šest jih je policija aretirala.

Gruzijska vlada je medtem kot naslednji možen korak v zaostrenem sporu z Rusijo omenila izgon petih vojakov, ki so jih gruzijske oblasti aretirale v sredo zaradi suma vohunjenja. "Lahko se zgodi, da bomo naredili ta korak. Tega ne izključujem," je povedal gruzijski obrambni minister Irakli Okruašvili.

Gruzijsko sodišče je sicer v petek odredilo podaljšanje pripora štirim ruskim častnikoma za dva meseca zaradi preiskave. Enega od aretiranih naj bi že izpustili.

Napetosti tudi zaradi separatistov

K stopnjevanju napetosti med obema Rusijo in Gruzijo prispevata tudi nerešeni vprašanji gruzijskih separatističnih pokrajin Južne Osetije in Abhazije. Slednja se je ob podpori Rusije v oboroženem konfliktu z Gruzijo osamosvojila, vendar je mednarodna skupnost večinoma ne priznava, Gruzija pa si prizadeva za njeno ponovno podreditev.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašili je tako v soteski Kodori, ki je zgodovinsko del Abhazije, a jo nadzira Gruzija, v sredo odprl sedež progruzijske abhazijske vlade.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.