Tujina

'Amnestija v zameno za predajo orožja'

Tripoli/Tunis, 29. 04. 2011 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Libijska vlada je upornikom iz Misrate ponudila amnestijo, če do 3. maja predajo orožje. Spopadi se medtem nadaljujejo. Gadafijeva vojska je celo napadla obmejno tunizijsko mesto, ker naj bi se tam skrivali libijski uporniki.

Libijska vlada je upornikom iz Misrate ponudila amnestijo, če do 3. maja predajo orožje. Hkrati libijska vlada sporoča, da spoštuje Tunizijo in za prelivanje spopadov čez mejo krivi upornike.

Gadafijev sin na vsak način zavrača predajo

Gadafijeve sile preganjajo upornike, ki so se iz zahodnih libijskih gora v preteklih dneh zatekli v Tunizijo, potem ko so Gadafijeve sile prevzele nadzor nad mejnim prehodom, ki je bil prej v rokah upornikov. Po nepreverjenih navedbah upornikov naj bi bil mejni prehod v Dehibi znova v njihovih rokah.

Tunizijski vojaki pomagajo ranjenemu Gadafijevemu borcu.
Tunizijski vojaki pomagajo ranjenemu Gadafijevemu borcu. FOTO: Reuters

''V mestu je bilo zjutraj veliko spopadov, veliko je bilo streljanja. Tunizijska vojska se je spopadla z Gadafijevimi silami, pri čemer je umrlo nekaj libijskih vojakov,'' je po telefonu iz Dehibe dejal Reutersov fotograf Zoubeir Souissi. ''Veliko Gadafijevih vojakov je bilo ranjenih. Sedaj so v bolnišnici v Dehibi.''

''Tunizijska vojska prečesava mesto. Ne vemo, kaj je z Gadafijevimi silami, ker je tunizijska vojska zaprla vse dostope do mesta in nikomur ne dovoli vstopa,'' je po telefonu dejal Ali, prebivalec Dehibe.

Libijski begunci v Tuniziji zažigajo zastavo Gadafijeve Libije.
Libijski begunci v Tuniziji zažigajo zastavo Gadafijeve Libije. FOTO: Reuters

Tunizijska vlada je v četrtek zvečer obsodila vpade libijskih sil. ''Glede na resnost tega, kar se je zgodilo, so tunizijske oblasti o svojem skrajnem ogorčenju obvestile libijsko vlado in zahtevale ukrepe, ki bodo nemudoma ustavili te kršitve naše ozemeljske celovitosti,'' so zapisali v izjavi tunizijskega zunanjega ministrstva. V današnjih spopadih je sicer libijska vojska prvič vstopila v tunizijsko mesto.

V Misrati, tretjem največjem mestu v Libiji, pa je vojska onemogočila pristanišče. Sporočila je, da bo uničila vsako plovilo, ki bo skušalo pripluti v pristanišče.

Režim se ne bo vdal

Sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija Saif al Islam pa je danes v govoru na državni televiziji povedal, da se libijske sile ne bodo predale. "Če se bo bombardiranje nadaljevalo še 40 dni ali pa let, predaje ne bo," je zatrdil.

Libijcem v naslednjih dveh mesecih grozi pomanjkanje hrane

Libiji v roku dveh mesecev grozi huda prehranska kriza.
Libiji v roku dveh mesecev grozi huda prehranska kriza. FOTO: Reuters

Prebivalstvu Libije bo v naslednjih dveh mesecih zmanjkalo zalog hrane, če ne bodo sprejeti odločni ukrepi, da se te zaloge obnovijo, je v četrtek posvaril Svetovni program ZN za hrano (WPF). Zaradi nasilja v državi je namreč ovirano delo tamkajšnjih pristanišč, vse bolj pa tudi primanjkuje goriva in gotovine, so pojasnili v WFP.

Kot je v četrtek v Ženevi poudaril direktor WFP za Bližnji vzhod in Severno Afriko Daly Belgasami, bo Libijo po ocenah strokovnjakov ZN v roku od 45 do 60 dni doletela huda prehranska kriza, če se dotok blaga v državo ne bo nemudoma povečal. Po njegovih besedah je treba obnoviti zaloge hrane, spodbuditi lokalno proizvodnjo, na primer z dobavo krme za živino, ter ohraniti socialne varnostne mreže, vključno z distribucijo hrane.

WPF je medtem doslej prejel le polovico od 28 milijonov evrov, kolikor jih potrebuje za zagotavljanje pomoči v hrani za milijon ljudi v Libiji in sosednjih državah za nadaljnje tri mesece.

Druge agencije ZN in humanitarne organizacije bi po lastnih ocenah v prihodnjih treh mesecih potrebovale približno 207 milijonov evrov za zagotovitev zdravstvene oskrbe, primernih higienskih standardov in druge pomoči v Libiji. Trenutno jim je uspelo zbrati le približno 87 milijonov evrov.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BALIENCRIP
30. 04. 2011 02.13
slovenija ven iz NATO/ pakta !
kleopatra-1
29. 04. 2011 22.59
north.korea29.04.2011, 20:39-8 ce jim bilo bolje pod gadafijem zakaj se vec kot polovica drzave hoce resit tega rezima ---- nam je bilo absolutno bolje v bivši Jugi, zakaj potem 90% Slovenev na plebiscitu glasuje za odcepitev?! Zato, ker so vas zmanipulirali. In tako je zdaj v Libiji. Žal imamo ljudje čredni nagon, če nam neka kao avtoriteta nekaj obljubi, cela čreda verjame in teče za njim. Ko čreda ugotovi, da je nekaj narobe, je pa žal prepozno. Obljube nekega čudovitega življenja v neki kao demokraciji. Kaj imamo?
grumf
29. 04. 2011 22.56
pa še nekaj je zelo zanimivo; medtem, ko poteka vojna, Buckinghamske palačeoteka tudi prodaja nafte. Tako Gadafijev režim, kot tudi uporniki jo kupujejo. Si upate pomisliti, kdo jo kupuje?
T_one
29. 04. 2011 21.33
Kakor pa kaže, bo zahod skušal spraviti Libijo na kolena tuid s tihim embargom na hrano, in s tem s sestradanjem Libijskega prebivalstva! Gotovo pa bodo tudi za to obdolžili Gadafija.
T_one
29. 04. 2011 21.30
Libija gre res po isti poti kot Jugoslavija .... po devetdesetih; iz dostojanstvenga življenja pod "diktatorjem", v "demokracijo" suženjstva in pravice do crkniti od lakote, medtem, kot te "elita" na-tepava od vseh strani! Moje sožalje Libijci; tudi vi padate na isto finto, kot smo Slovenci pred 20-timi leti! Prepogibajte se še naprej pred zahodnim imperialistom, in to tako dolgo, da boste verjeli, da je biti pripognjen pravzaprav stati ponosno pokonci; tako kot to počnejo Slovenci; predvsem tisti svobodni sužnji, ki so se prodali imperialistični zionistični propagandi!
Odpri.oci
29. 04. 2011 21.23
@antonino 29.04.2011, 16:29 13 "TUDI MI SMO SE BORILI ZA DEMOKRACIJO, KAJ PA IMAMO DANES" . Danes imamo pa KLEPTOKRACIJO pod vodstvom LDS, Zares, SDS, SD, DeSUS, NSi, SLS, SNS.........
kim llsung
29. 04. 2011 20.39
ce jim bilo bolje pod gadafijem zakaj se vec kot polovica drzave hoce resit tega rezima
Mitchubishi
29. 04. 2011 20.29
North.korea: Ni res da je pol Libijcev lačnih, imajo veliko boljši standard kot mi in tam ni revščine kot pri nas...Vedi da je pod Gadafijem vsak državljan Libije pri poroki dobil 70.000$, ter za vsakega rojenega otroka pa 10.000$...Problem je v tem, da si Amerika želi njihovo nafto in njihov denar....
kleopatra-1
29. 04. 2011 18.29
North.korea, ne neačim Tita z Gadafijem, je Tito veliko stopnic višje, si pa upam trditi, da je libijcem veliko bolje pod Gadafijem kot pa jim bo pod američani v "veliki demokraciji". Plemena med seboj se bodo pa tako ali tako še vedno tepla ...
upornik007
29. 04. 2011 18.23
tito je bil res neki posebnega to so bili lepi casi in socialno varni ni se ti blo treba bati za sluzbe ali stanovanje in hvala tito da se uprl stalinu in njegovemu komunizmu jugoslavija je bil najbolj odprta socialisticna drzava in je bivalo neko sozitje v primerjavi z drugimi drzavami
kim llsung
29. 04. 2011 18.00
cez 10 let bomo dojeli da je bil socialize z titotom na celu blaginja
kim llsung
29. 04. 2011 17.59
aja pozabil sem gadafi ne more par plemen skup drzat
kim llsung
29. 04. 2011 17.58
kleopatra kako lahko primerjas tita pa gadafija a pa ti ves da je vec k polovica libije lacna ko pa on milijarde od nafte pobira.tito je bil clovek k je drzal 6 narodov skupaj kot bratje smo bili tito je se je drzal socialisticnega rezima tito je bil bog za gadafija.klerikalci ne se mi vmesavat v moj komentar ker tito je bil nas VELIKI VODJA
kleopatra-1
29. 04. 2011 17.45
zahod v imenu "demokraije" uničuje mirno in dovolj bogato življenje Libijcev, ki so imeli povprečno plačo 1200 evrov, zdravstvo in šolstvo brezplačno itd ... Slovenci dobro vemo, kako je to - ko ti vzamejo dostojanstvo, denar, delo, zdravstvo, šolstvo - o dopustu niti sanjamo ne več ... vse v imenu demokracije ... pa blatenje imena Tita, ki nam je dal vse, kar smo potrebovali ... Libijci, ne veste, kaj vas čaka
antonino
29. 04. 2011 16.29
TUDI MI SMO SE BORILI ZA DEMOKRACIJO, KAJ PA IMAMO DANES
antonino
29. 04. 2011 16.28
sedaj umirajo za tako imenovano demokracijo, ko jo bodo pa enkrat imeli, bodo pa umirali od lakote. POGLEJTE SLO, KAJ IMA RAJA OD DEMOKRACIJE
ljx
29. 04. 2011 16.05
Kje si ZELENC,pejt mau na HTV portal in si oglejposnetek iz ene oddaje ki je bila v sredo okol poldneva,da slišiš kaj je eden vidnih Hrvaških intelektualcev povedal o Gadafiju.
Martian
29. 04. 2011 15.35
janez6b29.04.2011, 15:012 Libijski begunci v Tuniziji zažigajo zastavo Gadafijeve Libije ---- Libijcem pač ne pomeni nič(kot si ti napisal) Gadafijeva Libija in pa zastava ki si jo je Gadafi sam izmisli...oni hočejo SVOJO LIBIJO...Libijo ki bi pripadala Libijcem,ne pa Gadafiju in njegovi familiji...
exaglikojot
29. 04. 2011 15.12
Jap, drago je uvajanje demokracije, drago. Sploh pa, ker bo ta demokracija le navidezna... ko bodo uporniki prišli k sebi, ga bodo imeli že globoko v riti :D
Ehnaton
29. 04. 2011 15.03
Očitno, da so ZDA in NATO za pomoč pri odstranitvi Gadafija zdaj prosile za pomoč še Tunizijo. Seveda pa skorumpirani mediji pišejo laži, da so prve napadle Gadafijeve sile; logično; doma imajo vse po kontrolo, pa še prek, tako da lahko zdaj napadajo še Tunizijo! Zahodnjaška propaganda!!!