Tujina

Solana pritiska na jugoslovanske politike

Beograd, 10. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Visoki predstavnik EU Javier Solana se je z najvišjimi predstavniki ZRJ, Srbije in Črne gore pogovarjal o uresničevanju sporazuma o novi državni skupnosti Srbija in Črna gora. Solana skuša pospešiti izdelavo ustavne listine, s katero naj bi bili urejeni odnosi med Srbijo in Črno goro.

S Solano so se danes pogovarjali predsednik ZRJ Vojislav Koštunica, podpredsednik jugoslovanske vlade Miroljub Labus, zunanji minister ZRJ Goran Svilanović, predsednik spodnjega doma skupščine ZRJ Dragoljub Mičunović, srbski premier Zoran Djindjić ter predstavnika iz Črne gore, predsednik republike Milo Djukanović in mandatar za sestavo nove črnogorske vlade Filip Vujanović. Solana je izrazil zadovoljstvo s pogovori, obenem pa pričakovanje, da bo ustavna listina oblikovana do konca julija. Po tem roku bo znano, na kakšnih temeljih se bo nova država pogajala z Evropsko unijo.

Solana se je srečal z vsemi pvodilnimi predstavniki jugoslovanskega ljudstva
Solana se je srečal z vsemi pvodilnimi predstavniki jugoslovanskega ljudstva FOTO: Reuters

Djindjić je po pogovoru s Solano kot zelo pomembno izpostavil, da bi morala ustavna listina vsebovati dovolj prvin, ki bi omogočile, da prihodnja državna skupnost Srbije in Črne gore dobi od Evropske komisije pozitivno oceno kot pogoj za neoviran potek njenega povezovanja z Evropsko unijo. Djindjić je povedal, da bo Evropska komisija poleti predložila seznam prvin skupne države, ki so nujno potrebne za povezovanje z EU.

Srbski premier pričakuje, da bo ustavna listina napisana najpozneje do julija, da bi jo lahko zatem sprejeli parlamenti ZRJ, Srbije in Črne gore. Srbski premier meni, da glede ustavne listine ni ničesar spornega ter da je edino odprto vprašanje način volitve poslancev ter način delovanja zveznega parlamenta in vlade do oblikovanja organov nove državne skupnosti.

"Mi ne potrebujemo izvedencev iz Evrope za pisanje ustave, ampak jasno stališče Bruslja o tem, katere ustanove bodo nujne na ravni osrednje vlade prihodnje skupne države, s katerimi se bo lahko ta pogajala z EU," je dejal Labus.

Podpredsednik jugoslovanske vlade Miroljub Labus je povedal, da je pisanje ustavne listine notranja zadeva države ter da ima Jugoslavija dovolj strokovnjakov za to delo. Labus je zatrdil, da Bruselj glede oblikovanja ustavne listine ne postavlja nikakršnih pogojev in tudi ne rokov, da pa bi bilo idealno, če bi bila sprejeta do konca julija.

Tudi predsednik spodnjega doma skupščine ZRJ Dragoljub Mičunović je po srečanju s Solano poudaril, da je "pisanje ustavne listine naš postopek" in da je EU pripravljena strokovno pomagati, tako da bi se ta postopek čim prej začel. Povedal je še, da je za torek v skupščini ZRJ sklical sestanek predstavnikov koalicijskih partnerk na zvezni ravni, srbske vladajoče DOS in črnogorske opozicijske zveze Skupaj za Jugoslavijo, na katerem naj bi tekla beseda o poslovniku in tempu dela pri izdelavi ustavne listine. Koalicijski partnerki naj bi s sprejetimi sklepi seznanili črnogorskega predsednika Djukanovića in njegovo Demokratično stranko socialistov (DPS).

Sporazum o novi državi so 14. marca v Beogradu podpisali predsednik ZRJ Koštunica, podpredsednik jugoslovanske vlade Labus, srbski premier Djindjić, predsednik Črne gore Djukanović in črnogorski premier Vujanović ter visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Solana. Sporazum o novi državni skupnosti, ki se bo imenovala Srbija in Črna gora, bo veljal najmanj tri leta, po tem obdobju pa bosta imeli državi pravico do spremembe državnega statusa oziroma do izstopa iz skupne države. Parlamenti ZRJ, Srbije in Črne gore so že potrdili t.i. beograjski sporazum in imenovali vsak po devet članov za komisijo za izdelavo ustavne listine, ki bo zatem predložena v obravnavo vsem trem skupščinam.