Tujina

Sojenje generalom

Haag/Zagreb, 17. 07. 2006 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni senat haaškega sodišča je odobril zahtevo tožilstva za skupno sojenje trojici hrvaških generalov.

Mladen Markać in Ivan Čermak
Mladen Markać in Ivan Čermak FOTO: Reuters

Sodni senat Mednarodnega sodišča za vojne zločine za ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu je odobril zahtevo tožilstva za združitev postopka in skupno sojenje trojici hrvaških generalov, Anteju Gotovini, Ivanu Čermaku in Mladenu Markaću, ki so obtoženi vojnih zločinov proti krajinskim Srbom med operacijo Nevihta leta 1995.

"Prejeli smo odlok sodnega senata o združitvi postopka proti generaloma Ivanu Čermaku in Mladenu Markaću ter postopka proti generalu Anti Gotovini," je potrdil Goran Mikuličić, Markaćev zagvornik, in dodal, da bo obramba vseh treh obtožencev na odločitev vložila pritožbo, saj naj bi združitev postopka po njegovih besedah lahko škodila interesom obtožencev.

Ante Gotovina
Ante Gotovina FOTO: Reuters

Prošnjo za združitev postopka je februarja letos vložila glavna tožilka haaškega sodišča Carla del Ponte. Čermakovi in Markaćevi zagovorniki skupnemu sojenju nasprotujejo tudi zato, ker bi to lahko ogrozilo "pravico do hitrega sojenja" njunim klientom. Po besedah Čermakove zagovornice Jadranke Sloković, se proces tako ne bi začel pred sredino leta 2007 ali še kasneje, saj na skupno sojenje niso pripravljeni.

Nekdanji namestnik hrvaškega obrambnega ministra, 56-letni Čermak, in nekdanji poveljnik hrvaških policijskih specialcev, 51-letni Markać, sta bila obtožena leta 2005. Takrat sta se takoj predala haaškemu sodišču in zavrnila krivdo. 50-letnega Gotovino so aretirali v Španiji leta 2005, potem ko je bil pet let na begu. Obtoženi so vojnih zločinov med operacijo Nevihta leta 1995, v kateri je bilo ubitih 150 srbskih civilistov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.