Tujina

Sneg prinesel nevarnost

Ljubljana, 03. 01. 2007 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Tirolskem so razmere za smučarje zelo občutljive, Sicilijo je pobelil sneg, v Sloveniji pa so možni zdrsi.

Avstrijske oblasti opozarjajo pred nevarnostjo plazov (simbolična fotografija).
Avstrijske oblasti opozarjajo pred nevarnostjo plazov (simbolična fotografija). FOTO: Š.Z.

Oblasti v zahodnih zveznih avstrijskih deželah Tirolska in Vorarlberg so zaradi novozapadlega snega povišale ogroženost pred snežnimi plazovi na drugo najvišjo stopnjo. Ponoči je namreč na nestabilno skorjo ledu zapadlo do 60 centimetrov novega snega, zaradi česar se je povečala nevarnost snežnih plazov, opozarjata deželni agenciji za nadzor plazov.

Nevarnost snežnih plazov je tako narasla na četrto stopnjo na petstopenjski letvici, kar pomeni, da je nevarnost "velika", razmere za smučarje in deskarje na snegu pa "zelo občutljive", je pojasnil opazovalec snežnih plazov v Vorarlbergu Andreas Pecl. Strokovnjaki za plazove opozarjajo, da je tveganje še posebej izrazito nad 1.800 metri, kjer so zgodaj davi že zabeležili manjše drsenje snega.

Snežilo tudi v Italiji

Na srednjem zahodu ZDA se s posledicami snežnega viharja še vedno borijo prebivalci Colorada, Kensasa, Oklahome in Nebraske. Ljudem, ki so že več dni brez elektrike in odrezani od sveta, z vojaškimi helikopterji dovažajo hrano. Zaradi hudega mraza naj bi po zadnjih podatkih umrlo najmanj 12 ljudi.

Do prvega obsežnejšega sneženja v letošnji zimi je prišlo tudi italijanskih deželah Kalabrija in Molise ter na Siciliji. V smučarskih središčih v Kalabriji je ponoči tako zapadlo okoli 50 centimetrov snega, močno pa je snežilo tudi v deželi Molise, kjer so na 500 metrov nadmorske višine nekatere ceste prevozne le s snežnimi verigami.

Na Siciliji je snežilo na območjih nad 700 metrov nadmorske višine, kjer so ponekod prav tako potrebne snežne verige. Zaradi neurij so bile že v torek prekinjene prometne povezave z otoki Linoso, Lampedusa, Pantelleria in Ustica.

V Sloveniji nevarnost zdrsov

V prehodu v novo leto je najprej zapihal topel in vlažen jugozahodnik, ki je stalil precej snega v sredogorju in nižjih legah. Omembe vrednih padavin ni bilo, zapadlo je le nekaj centimetrov snega, do osem centimetrov pa v južni Sloveniji. Snežna odeja se je preobražala, ob ohladitvi pa pomrznila. Vetrovi zato niso delali novih zametov.

Snežna odeja je večinoma pokrita s tanko skorjo, ki se v sredogorju čez dan zmehča. Ponekod na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan. Tam in na prisojnih legah je ponekod podlaga poledenela, zato je nevarnost zdrsov. V Julijskih Alpah je na višini 2.500 metrov do 80 centimetrov snega, nad 1.000 metri pa do 10 centimetrov.

Nevarnost snežnih plazov je prve stopnje. Edino možnost za sprožitev plaza predstavljajo zameti v visokogorju Julijskih Alp, pa še tam se plaz lahko sproži le pod večjo obremenitvijo.

Suho ali večinoma vreme se bo nadaljevalo. Več o vremenski napovedi ...

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.