Tujina

Sneg nagaja

Detroit/Lucknow, 02. 01. 2008 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi novoletni dan je Američane doletelo sneženje, ki je povzročilo prometni kaos. Sneg je ohromil tudi dele Evrope.

Močno sneženje povzroča preglavice prebivalcem Bolgarije in Romunije. Sneg je ohromil promet v obeh državah, zahteval pa je tudi dve človeški življenji.

Sneg je povzročil kaos v Bolgariji in Romuniji.
Sneg je povzročil kaos v Bolgariji in Romuniji. FOTO: Reuters

V Romuniji sta umrla dva človeka, do katerih zaradi snega ni mogla pravočasno priti zdravniška pomoč. Zaradi močnega vetra pa so danes zaprta vsa glavna pristanišča ob Črnem morju. V Romuniji so tako po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zaprta pristanišča v Constanti, Midii in Mangalii, zaprto je tudi pristanišče na prekopu, ki povezuje Donavo s Črnim morjem. V nekaterih pristaniščih so valovi visoki celo do sedem metrov, zato so za ladje, zasidrane v njih, uvedli posebne varnostne ukrepe. Tudi v Bolgariji so danes zaprta tri glavna črnomorska pristanišča.

Številni kraji v Bolgariji so ostali brez električne energije. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo sneženje v regiji v prihodnjih dneh še okrepilo. Na jugozahodu Romunije so danes namerili do 70 centimetrov snega, zaradi česar so morali zapreti tudi več cest. O zaprtju cest in ohromljenem prometu danes poročajo tudi iz Bolgarije.

Po navedbah bolgarskih oblasti so zaradi slabega vremena za danes odpovedani tudi vsi leti iz prestolnice Sofija in drugega največjega mesta Plovdiv. V železniškem prometu pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prihaja do večjih zamud.

Sneg tudi v Iranu

Sneg je presenetil tudi prebivalce iranske prestolnice Teherana. Sneg je prvič v tej zimi prekrila debela snežna oddeja, zaradi česar so nastajali zastoji na cestah, zaprte pa so bile tudi šole. “Tako mrzlo ni bilo že leta. Pa tudi toliko snega ne. To povzroča kar nekaj težav,” je povedal prebivalec Teherana. Vremenoslovci sicer tudi za naslednje dni napovedujejo nizke temperature.

Sneg razveselil šolarje

V osrednjem delu ZDA so se prebivalci po Silvestrovem zbudili v novo sneženo jutro. Po večdnevnih snežnih metežih, ki so ohromili več ameriških zveznih držav, je sneg povzročil nemalo težav tudi na prvi dan v novem letu.

V nekaj urah je zapadlo skoraj pol metra snega.
V nekaj urah je zapadlo skoraj pol metra snega. FOTO: Reuters

V nekaj urah je zapadlo skoraj pol metra snega, kar je povzročalo težave predvsem v prometu, snega pa so se najbolj razveselili šolarji, ki imajo podaljšane počitnice, saj je večina šol ostala zaprtih vrat. Poleg šolarjev in študentov so se novega snega razveselili tudi na smučiščih.

Tudi danes sneži v Novi Angliji, Michiganu in Ohiu, kjer so številni ostali brez elektrike. Oblasti ne poročajo o smrtih ali ranjenih, se je pa zgodilo več prometnih nesreč. “Ta snežni metež si bomo zapomnili, saj že dolgo ni zapadlo tako veliko snega v tako kratkem času,” je za agencijo AP povedal meteorolog David Shuler.

Zaradi snežnega meteža so morali na čikaškem letališču O'Hare, enem najbolj prometnih letališč v državi, odpovedati približno 150 letov, nastajali pa so tudi zastoji. Leti so bili prestavljeni tudi na letališču Metropolitan v Detroitu.

Mraz mori v Indiji

Žrtve mraza v Indiji so predvsem brezdomci.
Žrtve mraza v Indiji so predvsem brezdomci. FOTO: Reuters

Mraz pa je zajel sever Indije, kjer je umrlo najmanj 23 ljudi. Večina umrlih je brezdomcev, ki pred mrazom niso imeli kam ubežati. V zvezni državi Uttar Pradesh je zaradi mraza umrlo 12 ljudi v zadnjih dveh dneh, v sosednjem Biharju pa je v zadnjih štirih dneh umrlo 11 ljudi.

V nekaterih predelih so se temperature spustile na okoli ene stopinje Celzija, kar prebivalci v lesenih kolibah, predvsem pa brezdomci težko prenašajo. Občutek mraza še povečujejo mrzli vetrovi, ki pihajo iz Himalaje. V prihodnjih dneh naj bi se temperature spustile še za stopinjo ali dve, zato oblasti pričakujejo še več žrtev.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ales Prost
02. 01. 2008 17.32
Pa kaj nas briga sneg v Ameriki ,pa žejne kamele v Tuniziji,a morte res vsako bedarijo nalagat gor
strupberry
02. 01. 2008 14.40
še tukaj, še tukaj!!! zima brez snega ni prava zima...
tatjana.kersmanec@siol.net
02. 01. 2008 14.03
upam da res, zattara ;D
Zatarra
02. 01. 2008 13.53
Slutim na vodi, da nas kaj podobnega doleti enkrat februarja ... :)