Tujina

Smrtna kazen zaradi žaljenja islama

Kabul, 30. 01. 2008 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Afganistanski novinar je z razdeljevanjem članka o moški poligamiji žalil islam. Zato so ga obsodili na smrtno kazen.

Zgornji dom afganistanskega parlamenta je pozdravil smrtno kazen, na katero je bil zaradi žalitve islama obsojen nek lokalni novinar. Predsednik zgornjega doma parlamenta Sibhatula Modžadedi je ob tem obsodil "mednarodno vmešavanje" za razveljavitev kazni.

Zgornji dom afganistanskega parlamenta je pozdravil odločitev sodnega senata, ki je nekega novinarja, zaradi žalitve islama obsodilo na smrtno kazen.
Zgornji dom afganistanskega parlamenta je pozdravil odločitev sodnega senata, ki je nekega novinarja, zaradi žalitve islama obsodilo na smrtno kazen. FOTO: Reuters

23-letnega novinarja Sajeda Perveza Kambakša je prejšnji teden na smrt obsodil tričlanski sodni senat v mestu Mazar-i-Šarif na severu Afganistana, ker naj bi študentom novinarstva na univerzi Balkh razdeljeval spletni članek, ki med drugim odpira vprašanje, zakaj imajo lahko moški v islamu tudi po štiri soproge, medtem ko ženske ne smejo imeti več soprogov. Po mnenju sodišča namreč ta članek žali islam.

Kot je povedal tiskovni predstavnik zgornjega doma afganistanskega parlamenta Aminudin Muzafari, smrtna kazen za Kambakša sicer ni bila na dnevnem redu današnje seje, a so poslanci vztrajali pri razpravi o tej temi. Po razpravi so se odločili, da sprejmejo izjavo, v kateri so podprli odločitev sodišča.

Kambakš se je sicer pritožil na razsodbo, tako da bo njegov primer zdaj romal na prizivno sodišče. Zadnjo besedo bo sicer imel afganistanski predsednik Hamid Karzaj.

Nekatere vlade in mednarodne skupine za človekove pravice so izrek smrtne kazni ostro obsodile in afganistanske oblasti pozvale, naj kazen razveljavi. Med drugim so se kritično odzvali tudi Združeni narodi (ZN) in poudarili, da Kambakš na sojenju ni bil ustrezno pravno zastopan.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
31. 01. 2008 09.18
Pred par tisoc leti se je par ovcjih pastirjev spomnilo neke zgodbe o bogu, zato da bi bila bozja volja izgovor, da so lahko zavojevali in zasuznjili sosednja, pretezno miroljubna ljudstva. In zgodbe o tem, ki jih poznamo pod imenom Stara zaveza, so postale osnova Krscanstvu, Islamu in Judovski veri. Pisci teh zgodb so bili ocitno spolno zavrti nasilnezi, saj obravnavajo zensko kot last moskega. Tako rekoc edina zgodba o prostovoljnem partnerstvu je zgodba o nekem Davidu in se enem tipu, ki sta se odlocila ziveti skupaj. Tako so vse civilizacije zahodno od Indije postale sicer tehnolosko uspesne, vendar v smislu spolnosti popolnoma iztirjene (npr. celibat). Znanstvena spoznanja so v krscanskem svetu sicer odprla ljudem oci in verskim institucijam vzela absolutno oblast, ceprav imajo se vedno precejsnjo moc. Na Bliznjem vzhodu je pa vera postala najboljsi nacin za vladanje mnozicam, ki so zafrustrirane, ker ne morejo slediti tehnoloskemu napredku Zahoda. Najbolj fundamentalno obliko Islama so vzpostavili Vahabi, ki so skupaj z bojevitimi Savdi v 17. stoletju postavili temelje Savdski Arabiji. Pretezno kamelji pastirji so ob odkritju nafte postali miljarderji in najpomembnejsi partner ZDA in se poleg Zidov najmocneje mesajo v njihovo zunanjo politiko. Konec koncev je Kosovo pretezno muslimansko in nam so ukazali, da ga moramo prvi priznati - svet je res postal globalna vas...
euro
31. 01. 2008 06.54
Naši levi politiki in tudi mediji (tudi večinsko levi) močno navijajo za čimvečjo veljavo islama v Sloveniji. Spomnimo se njihove močne medijske in politične podpore za postavitev ogromnega islamskega centra (ne samo molilnice) v Ljubljani. Po starem idejološkem vzorcu boja zoper slovensko avtohtono cerkev (razrednega sovražnika) so očitno še vedno dovoljena vsa sredstva.
alojz2
31. 01. 2008 06.43
Zato pa nikar džamij v Sloveniji,ker le te žalijo moja verska čustva,prav tako ženska noša z rutami okrog glave.Voddaji HRI.BAR ste žalili moja verska čustva z ONO ŽENSKO V RUTI.
tomazbodner
31. 01. 2008 04.33
cosmos: seveda tvoji pozivi k "zravnanju z zemljo" vseh teh muslimanskih drzav niti slucajno ni neandertalsko razmisljanje... Malce razmisli, preden pises...
Celzij
30. 01. 2008 22.11
Da. Verski fanatiki na čelu države = Samomor za državo.
civitasstain@gmail.com
30. 01. 2008 19.31
Verski fanatiki. To nima nič veze s prepričanjem verske izpovedi, ampak je čista verska diktatura. V Komunizmu nisi smel verovat, v Afganistanu( pa še več je takih držav) pa moraš, čeprav imaš drugo prepričanje. Torej dve diktaturi, ki hočejo nekaj vsiliti v človeka, ki ima drugačno prepričanje.