Tujina

Evropa v boju z antisemitizmom

Šarm el Šejk/Dunaj, 02. 03. 2009 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Egiptovski predsednik je v letovišču Šarm el Šejk odprl donatorsko konferenco za obnovo območja Gaze. V Evropi pa vse od konflikta med Izraelom in Palestino močno narašča antisemitizem.

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je danes v letovišču Šarm el Šejk odprl donatorsko konferenco za obnovo območja Gaze. Mubarak je v govoru poudaril, da je prednostna naloga sklenitev mirovnega sporazuma med Palestinci in Izraelom.

Clintonova na konferenci
Clintonova na konferenci FOTO: Reuters

Mednarodne konference v podporo palestinskemu gospodarstvu za obnovo Gaze, ki ji sopredsedujeta Egipt in Norveška, se med drugim udeležujejo generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, palestinski predsednik Mahmud Abas in francoski predsednik Nicolas Sarkozy ter 45 zunanjih ministrov, med njimi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Slovenijo zastopa državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina.

Palestinski predsednik Abas je udeležencem konference sporočil, da je finančna pomoč brez politične ureditve konflikta z Izraelom "nezadostna". "Vsi se zavedamo, da bodo prizadevanja za obnovo in razvoj nezadostna, neučinkovita in ogrožena brez politične rešitve," je opozoril. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa je poudaril, da je izraelska blokada Gaze nesprejemljiva. "Razmere na mejnih prehodih so nesprejemljive. Humanitarni delavci nimajo dostopa. Osnovne dobrine ne morejo tja," je poudaril. "Naš prvi in nujen cilj je odprtje prehodov," je dodal.

Pomoč za Gazo

ZDA naj bi na konferenci prispevale 300 milijonov dolarjev pomoči, Clintonova pa naj bi obljubila še dodatnih 600 milijonov dolarjev pomoči palestinskim oblastem. Evropska unija je sporočila, da bo Palestincem letos namenila 554 milijonov dolarjev pomoči, Savdska Arabija pa naj bi na konferenci zagotovila milijardo dolarjev za obnovo. Nemčija naj bi poleg pomoči EU prispevala še 100 milijonov evrov (126 milijonov dolarjev).

Sarkozy med pogovorom z Mubarakom
Sarkozy med pogovorom z Mubarakom FOTO: Reuters

Gibanje Hamas, ki ne sodeluje na konferenci v Šarm el Šejku, je mednarodno skupnost pozvalo, naj pomaga pri obnovi Gaze, pri čemer je opozorilo, da ne bi smela podpreti nobene od strani v notranjem sporu med Palestinci. Hamas je opozoril, da ne bo sprejel "spolitizirane" pomoči, s čimer je meril na zahtevo mednarodne skupnosti, naj prizna Izrael in se odreče nasilju.

Berlusconi in Blair
Berlusconi in Blair FOTO: Reuters

Mednarodna skupnost se je za organizacijo donatorske konference odločila po uničujoči izraelski ofenzivi na območju, ki se je po 22 dnevih končala 18. januarja. Med ofenzivo je umrlo več kot 1300 Palestincev, več kot 5300 je bilo ranjenih. Ob tem je bila na območju, na katerem živi 1,5 milijona Palestincev, obsežno poškodovana infrastruktura, uničenih je bilo več tisoč domov. Večina prebivalcev Gaze je tako tudi več kot pet tednov po koncu izraelske ofenzive še vedno brez strehe nad glavo in se bori za osnovne življenjske potrebščine.

Zaskrbljujoči podatki

Agencija za temeljne pravice s sedežem na Dunaju, ki zbira podatke iz 19 držav članic EU, je sporočila, da antisemitizem v Evropi narašča. Nasilje sega vse od vandalizma do fizičnih napadov, zaradi česar so resno zaskrbljeni. V Franciji, ki skrbno vodi evidenco takšnih primerov, je antisemitski kriminal v letih 2002 in 2004 močno narasel, po konfliktih med Izraelom in Palestino pa se je trend nasilja povečal po vsej Evropi. V Avstriji se je število antisemitskih dejanj v letu 2007 podvojilo v primerjavi s prejšnjimi leti, naraslo pa je tudi število ksenofobičnih in ekstremističnih zločinov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
02. 03. 2009 17.33
ShootEmUp kaj je židek. Spet vsiljuješ rasizem in nasilje med ljudmi tipično za semite Isti ste eni in drugi istega očeta imate. Samo s to razliko da ste žideki bolj požrešni na denar in moč
BanNePomagaNi?Ovca
02. 03. 2009 16.11
Bla bla bla .... pravo zlo tega sveta so muzloti in to ve cel svet, razen njih samih in pa nekaj petokolonaških muzloverjev. IZRAEL do konca !!!
Uros321
02. 03. 2009 15.51
ateistek... Ni meje...
AladinPornxxx
02. 03. 2009 15.51
Dokler še zadnji žid živi - na tem svetu mira nebo... Anitisemitizem je mrtev .... rodilo se je pravi obraz židov.... Ateistek - se strinjam Kje je meja med obsodbo Izraela in antisemitizmom? Za isprane glave židoljubcev je ni
ateistek
02. 03. 2009 14.16
Kje je meja med obsodbo Izraela in antisemitizmom?
porka.malorka
02. 03. 2009 14.06
A ni zanimivo kuker si proti židom ki so genocidni. in se jim gre samo zato kako bodo iztrebli palestince Te takoj obtožjo antisemitizma. Avtomatsko smo spet mi krivi in ne židi.
BanNePomagaNi?Ovca
02. 03. 2009 12.59
Vsi vemo kje bo končal denar, postavili si bojo dva sekreta in 5 šotorov, ostalo gre pa za orožje.
plutto
02. 03. 2009 12.56
Zanimiva novica..vendar ni nikjer zaznat v kolikšni meri bo Slovenija pomagala? ahahah