Tujina

Skupaj proti Erdoganu

Carigrad, 17. 05. 2007 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditelji dveh sekularnih turških strank sta se dogovorili o skupnem nastopu proti Erdoganovi stranki AKP.

Voditelji dveh sekularnih turških strank so se danes dogovorili o oblikovanju koalicije in skupnemu nastopu proti stranki za pravičnost in razvoj (AKP) premiera Recepa Tayyipa Erdogana na prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitvah 22. julija. "Dogovorili smo se za oblikovanje koalicije za volitve. Delali bomo z roko v roki," sta sporočila Deniz Baykal, vodja opozicijske Republikanske ljudske stranke, in Zeki Sezer, vodja Demokratske leve stranke.

"Režim, sekularna demokracija in republika so ogroženi. Močno se bomo povezali, da bomo premagali to grožnjo, je poudaril vodja leve stranke Sezer
"Režim, sekularna demokracija in republika so ogroženi. Močno se bomo povezali, da bomo premagali to grožnjo, je poudaril vodja leve stranke Sezer FOTO: Reuters
Obe stranki podpira predvsem sekularna turška elita, med drugim učitelji, sodniki, zdravniki in vojaški predstavniki. Ti so stranki pozvali, naj se povežeta v boju za zmago na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Sekularni Turki so v zadnjem mesecu sicer v številnih turških mestih organizirali protivladne proteste, s katerimi so izrazili nasprotovanje islamistični Erdoganovi politiki.

"Režim, sekularna demokracija in republika so ogroženi. Močno se bomo povezali, da bomo premagali to grožnjo," je poudaril Sezer in dodal, da bodo pripadniki njegove stranke v skladu z dogovorom kandidirali na listi največje opozicijske Republikanske ljudske stranke. "Tudi če se bomo po skupnem vstopu v parlament poistovetili z različnimi politikami, si bomo še naprej prizadevali za takšno enotnost, da se bosta lahko odrazili identiteti obeh strank," je ob tem poudaril Baykal.

Do predčasnih parlamentarnih volitev prihaja po vrsti zapletov ob volitvah predsednika v turškem enodomnem parlamentu, v katerem ima trenutno večino, 354 od 550 sedežev, AKP. Parlament v dveh poskusih ni uspel potrditi predsedniškega kandidata AKP, zunanjega ministra Abdullaha Guela, saj je Republikanska ljudska stranka volitve bojkotirala, ustavno sodišče pa je glasovanje, ki se ga je udeležilo manj kot dve tretjini poslancev, razveljavilo.

Da bi rešili nastalo krizo, je turški parlament v začetku maja potrdil, da bodo predčasne parlamentarne volitve 22. julija, turški poslanci pa so nato sprejeli ustavno dopolnilo, po katerem bo predsednik v bodoče izvoljen na splošnih volitvah. Paket volilnih reform, med katere sodi tudi skrajšanje predsedniškega mandata s sedem na pet let ter možnost dveh zaporednih mandatov, ki je volilni sistem zdaj ne predvideva, mora potrditi še predsednik.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.